שתף קטע נבחר

עובדי הרווחה הכריזו על עיצומים: אנו מתמוטטים

בשל מחסור חמור בכוח אדם הכריז איגוד העובדים הסוציאליים על עיצומים החל מיום חמישי. 7,000 עובדים לא יקבלו מטופלים חדשים, ואם המצב לא ישתנה צפויה שביתה כללית. "העומס הולך ומצטבר והכל נופל על אותם עובדים", אומרים באיגוד

קבוצת נערים שביצעה מעשים מגונים בילדים אחרים - והמקרה לא טופל, זוג הורים מוגבלים שהתעללו בילדיהם - אך העניין טרם נפתר, אחיות שאמן מנהלת בית בושת בביתן ובת 15 שכבר זמן רב משוטטת ללא בית. המקרים הללו הם רק קצה המזלג של מה שהעובדים הסוציאליים נתקלים בהם מדי יום, אך בשל מחסור חמור בכוח אדם לא מצליחים לטפל בהם.

 

איגוד העובדים הסוציאליים הכריז על עיצומים, שיחלו ביום חמישי וישתתפו בהם 7,000 עובדים מלשכות הרווחה ברשויות המקומיות ובמשרד הרווחה. בשלב הראשון של העיצומים לא יתקבלו מטופלים חדשים. לאחר הפסח, אם לא תהיה

הכרעה משמעותית בעניין, העיצומים יוחרפו עד להשבתה כללית של שירותי הרווחה.

 

על פי הערכות מקצועיות, מדובר במחסור של כ-1,000 תקנים. בעוד שוועדה מקצועית קבעה כבר ב-2005 שפקיד סעד אמור לטפל ב-35 מקרים, בפועל כ-150 ילדים מטופלים אצל כל פקיד.

 

"במדינת ישראל יש אנשים רבים שנאלצים לחפש סיוע בלשכות הרווחה, ולא תמיד יש לנו פתרונות", אמר ל-ynet יו"ר איגוד העובדים הסוציאליים, איציק פרי, "אני מקווה שהממשלה תבין זאת כי מי שנפגע מכך היום זו האוכלוסייה הקשה ביותר. לאורך שנים אנו מתריעים שהמעמסה המוטלת על כתפיי העובדים הסוציאליים לא מאפשרת עבודה איכותית ומקצועית וגורמת לשחיקה נפשית מתמשכת. בנוסף, התסכול שהדבר יוצר, מגביר את האלימות כלפי העובדים".

 

עד כה הדרישות לתקנים נוספים לא נענו, והפיתרון יכול לבוא אך ורק ממשרד האוצר על ידי הקצאות תקציבים ייעודים. לפני כמה חודשים דווח לראשונה ב-ynet כי ישנם 700 ילדים שהותקפו מינית או עברו התעללות אחרת, אך אינם מטופלים בשל חוסר בתקנים לקציני מבחן. נכון להיום ישנן 500 חקירות כאלו בהמתנה בכל הארץ הודות לעבודה אינטנסיבית ולהפיכתן של חלק מהתלונות ל"לא רלוונטיות" בשל הזמן שעבר עד לטיפול בהן. "מדובר בפגיעה באמון של אותם ילדים ושל המשפחה", אמרו גורמים ברווחה, "הילדים האלו יישארו עם נזק נפשי, או שהם עצמם יהפכו לפוגעים".

 

"פשוט מתמוטטים"

יושב ראש תא קציני מבחן באיגוד העובדים הסוציאליים, מיכה ערן: "העומס הולך ומצטבר, כשלאחרונה מדובר על אלימות מאוד קשה כלפי ילדים, מה שדורש טיפול מיידי ויסודי. מקרים כאלה דורשים פי שתיים זמן, וכל זה נופל על כתפיהם של אותם חוקרים".

 

רכזת תחום הילדים בסיכון באזור הדרום, שמחה קמרי, מציינת כי מלבד תפקידם העיקרי של העובדים הסוציאליים,

עליהם לעסוק בתחומים נוספים ולהשקיע בפרויקטים: "עובדת סוציאלית שאחראית על 220 משפחות באזור שלה, היא גם פקידת סעד שאמורה לטפל גם בכל הילדים שבסיכון. אנחנו פשוט מתמוטטים מהעומס".

 

ורד אהרון, קצינת מבחן למבוגרים במשרד הרווחה, הוסיפה כי מאחר שבתחומה כמות העובדים קטנה ב-30 אחוז מהתקן, נוצר מצב שאנשים שיכולים להשתחרר ממעצר ממתינים לתסקיר חודש עד שישה שבועות: "מעבר לכך", היא מוסיפה,

"בדיוק מאותה סיבה עברייני מין, הורים מכים ואנשים אלימים, שיכולים להוות סכנה לציבור, אינם נשפטים. המצב בלתי נסבל".

 

מנכ"ל משרד הרווחה, נחום איצקוביץ': "המשרד דן עם מרכז השלטון המקומי והאיגוד במטרה להגיע לסיכום על תוכנית כוללת לאבטחת העובדים. את סוגיית עומס העבודה אי אפשר לפתור בהינף יד. המשרד כבר החל בדיונים על רפורמה במחלקות הרווחה והדיונים בנושא צריכים להיות רחבים יותר ומעמיקים. בינתיים יש פתרונות חלקיים בנושאים ספציפיים. 

 

"הנהלת המשרד הוכיחה כי היא מצליחה לייצר פתרונות בנושאים שונים, כולל פתרונות של בעיות כח אדם, אך כאן מדובר בבעיות ארוכות טווח ויסודיות של המערכת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רענן בן צור
מי יסייע לנוער בסיכון?
צילום: רענן בן צור
המשרדים סגורים
צילום: זאב טרכטמן, שדרות
מומלצים