שתף קטע נבחר
צילום: אבי הירשפלד

כל יום טיול: מסע תגליות בנחל שניר

טיול בנחל שניר יכול להיות עוד טיול כיפי, רטוב ונהדר, אבל יכול גם להשתדרג ולהפוך עבור החוקרים הקטנים (וגם הגדולים) למסע של תגליות והיכרויות עם חיות הנחל. קבלו את הטיול החמישי בסדרת "פסח משפחתי": חיות בנחל שניר

הנחל הוא סביבת חיים מרתקת. צמחים ובעלי חיים ייחודיים מתקיימים בתוך מימיו, מעל המים ובסבך הצמחייה של גדת הנחל. בואו ניקח את החוקרים הקטנים שלנו לחוויה קסומה של חיפוש ותגליות בנחל. נצא לטיול מהנה ורטוב באחת משמורות הנחל היפות בישראל – שמורת נחל שניר.

 

מה צריך לקחת?

נעליים המתאימות להליכה במים

זכוכית מגדלת (מומלץ)

 

שמורת נחל שניר

מסלול הטיול מתחיל בחניון הכניסה לשמורת נחל שניר. משם נגיע תוך מספר דקות אל בריכות השכשוך. תוך כדי שכשוך רגליים מרענן, נתחיל להתבונן סביבנו ולגלות מי חי בבריכות אלו.

 

מה צומח בבריכות השכשוך?

על פני המים צומח בבריכות צמח מים יפהפה – נופר צהוב. עליו גדולים וביניהם פרחים מרשימים בצהוב עז, אלו הם פרחי הנופר הפורחים באביב ובקיץ. צמח מים נוסף שנוכל למצוא כאן הוא גרגיר הנחלים, שאף הוא פורח בעונה זו. לגרגיר הנחלים תפרחת דמוית סוכך בעלת פרחים לבנים קטנים. עלי הצמח טעימים מאוד כתוספת לסלט.

 

שבלולי מים

קחו זכוכית מגדלת ושבו על גדת הבריכה. התבוננו במים ותראו שפע של יצורים קטנים המתגוררים כאן. למשל – שבלולי מים: סהרונית הירדן ושחריר חלק. אלה שבלולים שחורים החיים במים רדודים. במשך היום הם מבלים מספר שעות בישיבה על גבי אבן הבולטת מעל פני המים. הסהרונית היא שבלול קטנטן באורך 4-7 מ"מ שכמעט אי אפשר להבחין בפיתוליו. השחריר מגיע לגודל של 2 ס"מ ולקונכייה שלו צורת מגדל בעל פיתולים בולטים לעין.

 

אפשר ללכת על המים!

כן, זה נשמע מדהים, אבל ישנם יצורים המסוגלים ללכת על פני המים. חפשו למשל את "רץ המים". אורכו כסנטימטר ויש לו שתי רגליים קדמיות קצרות ועוד ארבע ארוכות מאד, בהן הוא מהלך על פני המים, רץ ואפילו קופץ. הביטו בו מקרוב ותראו איך פני המים שוקעים במקום בו הוא דורך. גופו של רץ המים דוחה מים וגם אם ירצה – לא יצליח להיכנס לתוך המים!

 

שפריריות

יש מי שמדמה אותן לפיות עדינות, אחרים מדמים אותן למסוקים זעירים. בכל מקרה, מדובר באחד מיצורי המים המרהיבים ביותר – השפרירית. חפשו את השפרירית הסורית שצבעיה מתכתיים ונוצצים. אורכה כ-5 ס"מ. הזכר מתהדר בגוון כחול ועל כל אחת מארבע כנפיו כתם שחור. הנקבה ירוקה וכנפיה שקופות לחלוטין.

 

דגים

וכמובן - גם דגים שוחים בבריכות השכשוך ולאורך הנחל. תוכלו לראות כאן למשל את בינון הירדן – דג שאורכו עד 8 ס"מ, גופו צר ומאורך וצבעו צהבהב-מנומר בכתמים כהים. שוחה כאן גם חפף ישראלי שאינו "מחפף" כלל... אורכו מגיע עד 35 ס"מ וגופו החזק מסוגל לשחות בנחל אפילו נגד כיוון הזרם!

 


חפשו את "רץ המים", הוא יודע ללכת על המים

 

עצים בגדת הנחל

לאחר שסיימנו להשתכשך, נמשיך בשביל לאורך הנחל. בואו נכיר שני עצים הצומחים ממש על שפת המים:

 

דולב מזרחי: עץ נשיר גדול ומרשים. במהלך הטיול נדלג שוב ושוב בין שורשיו העבים המתפתלים על הקרקע.

 

פיקוס התאנה: עץ נשיר שגזעו וענפיו בהירים. באביב העץ מלבלב ופורח. פרותיו המתוקים מבשילים בסוף הקיץ.

 

העלים של הדולב והתאנה דומים למדי. לשניהם עלים גדולים, מפורצים לחמש אונות, בצורת כף יד. נסו להבדיל ביניהם: עלה התאנה מעוגל יותר בשפתו ואילו עלה הדולב מחודד ומשונן.

 

קנה סוף?

אין דבר כזה!

לאורך גדת הנחל צומח סבך של צמחי קנה מצוי וסוף מצוי. לא, אין דבר כזה "קנה סוף"! זוהי טעות נפוצה. אכן, רב הדמיון ביניהם: שניהם צמחים גבוהים מאוד, הצומחים בסבך צפוף בגדות הנחלים.

 

אז איך נבחין ביניהם? לקנה המצוי, שהוא צמח ממשפחת הדגניים, יש בראשו תפרחת שבולתית הקרויה "מכבד", הנראית כמברשת רכה המתבדרת ברוח. לסוף המצוי צומחת תפרחת בקיץ, הנראית כגליל גבוה. גבעול הקנה חלול ובנוי ממפרקים. העלים של הקנה יוצאים רק מהמפרקים, לעומת עלי הסוף היוצאים לכל אורך הגבעול.

 

מי מסתתר בסבך הקנים?

סבך צמחי הקנה והסוף משמש מסתור למגוון של בעלי חיים. בואו נכיר שתי ציפורים החיות בתוך הסבך ושמותיהן נגזרו ממנו: סופית וקנית.

 

סופית: שוחה במים בדומה לברווז, גודלה כשל יונה, צבעה אפור-חום, ומקורה אדום עם קצה צהוב. בדרך כלל מסתתרת בקנים אך מדי פעם שוחה בנחל.

 

קנית: ציפור קטנה בצבע חום, בעלת מקור ארוך וצר. חיה בין הקנים, רוב הזמן לא עפה אלא מדלגת מקנה לקנה. הקן שלה בנוי בצורת סלסילה עמוקה והוא תלוי וקשור בין הקנים. קשה לראות את הקנית, אבל אפשר לנסות לשמוע אותה. התקרבו אל הקנים, שמרו על השקט והקשיבו היטב. אולי תצליחו לשמוע קריאות קצרות וקופצניות: צ'ה, צ'רי, וקריאות מתגלגלות: צ'רררה.

 

לוטרות, דרבנים וחזירי בר

בשמורה חיים גם יונקים, למשל לוטרות, דרבנים וחזירי בר. בעלי חיים אלה פעילים בעיקר בלילה ואין סיכוי למטיילים לפגוש בהם, אבל לפעמים אפשר לראות סימנים שהם משאירים. התבוננו היטב בסבך הצמחייה לאורך הגדות. אולי תצליחו להבחין במאורות שלהם, המובילות עד לקו המים. לפעמים אפשר גם למצוא עקבות בבוץ, גללים או קוצי דרבן שחורים-לבנים.

 

הלוטרה חיה בנחל וניזונה מדגים וסרטנים. זו חיה חכמה וסקרנית האוהבת להשתעשע ונמצאת כיום בסכנת הכחדה. לעיתים אפשר לראות "תחנת סימון" של לוטרה, המסמנת את הנחלה שלה בגללים על גבי סלעים גדולים הבולטים מן המים.

 


לוטרות שוחות בנחל. איור מתוך "לוטי וטרי - גורי הלוטרה", מאת מירי לשם-פלאי

 

ובקרוב... שביל חדש

בנוסף לכל הצמחים ובעלי החיים שניתן לפגוש בשמורה כיום, עומד להיפתח ממש בקרוב שביל חדש בשמורה, המוביל למאגר מים בו ניתן לצפות על שפע של עופות מים. אפשר להתעדכן בטלפון: 6950064-04.

 

וזה רק על קצה המזלג

לא הזכרנו את צפרדע הנחלים, שלדג לבן חזה, צמחים נדירים כמו שבטבט גדול, ורד צידוני וחלביב יווני, והרשימה עוד ארוכה. חיפוש בעלי חיים בטבע הוא עניין חמקמק. לכן, חפשו היטב, זכרו כל הדרך לפקוח עיניים ואוזניים, מדי פעם לעצור, להתבונן. עם קצת סבלנות וקצת מזל – ההפתעות כבר יצוצו. בהצלחה!

 

פסח משפחתי - הכתבות הקודמות:

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מירי לשם פלאי
מה מסתתר במים?
צילום: מירי לשם פלאי
מומלצים