שתף קטע נבחר

החיים הטובים של השופט בדימוס דן כהן בפרו

חשיפת "כלכליסט": בביתו ברובע היוקרה של בירת פרו יושב דן כהן, ומחכה שחוקרי רשות ניירות ערך יותשו מהמרדף אחריו. השופט המחוזי לשעבר ומחותנו של אהרן ברק, שנמלט מישראל תחת חשדות של שוחד בהיקף של עשרות מיליוני שקלים, מעביר את זמנו במשחקי גולף, טיולים בדרום אמריקה ופגישות עם חבריו, מבכירי הפרקליטים ואנשי העסקים בישראל

דן כהן משקיף מחלון דירתו אל מגרש הגולף היוקרתי שבפאתי רובע סאן איסידרו, הלב הפיננסי והעסקי של לימה, בירת פרו. הוא יורד במעלית מהקומה התשיעית, פוסע אל החניון התת קרקעי של הבניין ברחוב לוס לאורלס, מתיישב על כסא הנהג של טויוטה קאמרי שחורה, ויוצא לסיבוב בעיר.

 

בשנתיים וחצי האחרונות, הגלות מכבידה על שגרת יומו של המשפטן המבריק, שהדהים בנובמבר 2005 את הקהילה המשפטית והעסקית בארץ, כאשר נמלט בחטף מישראל תחת חשדות כבדים של שוחד בהיקף של עשרות מיליוני שקלים, שקיבל לכאורה במשך שנים.

 

כהן היה מבכירי הפרקליטים בישראל: שופט מחוזי לשעבר, איש עתיר נכסים וקשרים, משפטן צבעוני, ממולח ותוסס, מתוחכם ומרושת היטב. הוא מחותנו של נשיא בית המשפט העליון לשעבר, אהרן ברק (בנו של ברק נשוי לבתו של כהן, אורנית); שותפם לשעבר של נסיכי המשפט אבנר ברק ויורם זמיר ושל עורך הדין מיכאל שפיגלמן; חבר אישי של כמעט כל צמרת המשפט בישראל. בהחלט לא דמות שמישהו יכול היה לחשוד בה בהסתבכות פלילית כה חמורה, ובוודאי שלא בבריחה חפוזה למדינה שאין לה הסכם הסגרה עם ישראל.

 

וכך, מי שהתרגל לסדר יום עמוס בפגישות עם שועי ארץ ולנוכחות קבועה באירועים חברתיים של האליטות, מסתגל כיום לשגרה בקצב אחר: הוא נרשם ללימודים באוניברסיטה הקתולית של פרו, שוקד על כתיבת ספר חדש, ומנהל בחודשים האחרונים מגעים עצלים עם נציגי פרקליטות המדינה, באמצעות עורכי דינו. כרגע, המשא ומתן הזה תקוע, ולא בפעם הראשונה. שני הצדדים מעריכים כעת שפרקליט המדינה הנכנס, משה לדור, שאמור להנחות את התביעה במהלכיה מול כהן, הניח את תיק החקירה על שולחנו. טרם יודעים אם הציץ בו.

 

כל מי שיודע משהו ממלא פיו מים

מטבע הדברים, קשה מאוד לחלץ אינפורמציה על חייו החדשים של כהן בפרו. כמעט כל מי שיודע משהו ממלא פיו מים. משפחתו הודפת כל שאלה בנושא, חבריו מקפידים לומר שאינם יודעים דבר.

 

"דני חבר שלי, הוא נמצא כאן בפרו ואני רואה אותו לעתים", מספר ברוך איבצ'ר, איש עסקים ישראלי-פרואני, מהאנשים החזקים והעשירים במדינה הדרום אמריקאית והבעלים של תחנת הטלוויזיה הפופולרית ביותר בה. "מה הוא עושה פה? אני לא יודע. כותב ספר, מסתובב. הוא הגיע לפרו, אחר כך נסע לקרנבל בברזיל וחזר, אבל לא דיברתי איתו על בעיות שיש לו או אין לו שם בישראל. אני חבר שלו מאז הלימודים באוניברסיטה, למדנו יחד בפקולטה למשפטים בירושלים גם עם יוסי ירושלמי (לימים שותף של כהן). אנחנו חברים הרבה שנים. אם יש לו בעיות, אני לא רוצה להיכנס לזה".

 

 

"כשהוא הבין שעלינו עליו, הוא נמלט"

בריחתו של כהן היתה בעצם יציאה מתוכננת מראש לשנת שבתון, ממנה טרם שב לארץ. הסיבה היתה היותו חשוד מרכזי בפרשה שנחקרה על ידי רשות ניירות ערך. כהן, שהיה דירקטור ותיק ורב השפעה בחברת החשמל, נחשד שקיבל במשך שנים כספים בתמורה לקידום אינטרסים שונים בחברה. "הוא פשוט הבין שעלינו עליו", אומר היום גורם שהיה מעורב בחקירה. "גילינו את כל המקומות שבהם נמצאים הכספים שלו – מקלטי מס וחברות קש באיי התעלה ובעוד מקומות בעולם. הוא הבין שחשפנו אותו ושנחזור אליו שוב, ולכן נמלט".

 

בחודשים הראשונים לאחר שעזב את הארץ פיזר כהן ערפל, וטען באמצעות מקורבים שיצא לשנת שבתון, אותה תכנן כבר זמן רב קודם. אלא שמעט אחרי שנמלט התברר שכהן השתקע בפרו, שלה אין הסכם הסגרה עם ישראל. מאז, לדעת גורמי החקירה, הוא מנסה למשוך זמן.

 

חקירת העסקה שבמסגרתה שילמה חברת החשמל 62 מיליון דולר להראל בתמורה לקניית הקרקעות, הסתעפה והביאה את חוקרי רשות ניירות ערך להתחקות גם אחר עקבותיהן של עסקאות אחרות שקידם כהן – הפעם לטובת סימנס. החקירה העלתה שתחת לחציו של כהן, הועדפה לכאורה חברת הענק הגרמנית במכרזים בהיקף של מאות מיליוני שקלים שפרסמה חברת החשמל.

 

חוקרי הרשות לא הספיקו לשאול את כהן אפילו שאלה אחת בנוגע לכספים שקיבל מסימנס לפני שעזב את הארץ, אבל המנכ"ל אהרונסון סיפר בחקירתו על העברות הכספים לחשבונות שונים של כהן ברחבי העולם, בתמורה לקידום ענייניה של סימנס בחברת החשמל.

  

שוחד, או לובינג לגיטימי?

בצד השני, בעצה אחת עם פרקליטיו, עורכי הדין אלי זהר, יהודה וינשטיין ואיתן מעוז, מגבש כהן קו הגנה פשוט אל מול החשדות. עורכי דינו ביקרו אצלו מספר פעמים במהלך התקופה, ועל פי הגרסה שטרם הוצגה באופן רשמי, פעולותיו של כהן למען סימנס מול חברת החשמל נעשו לאחר שסיים את כל תפקידיו בדירקטוריון.

 

"דן כהן חדל מלהיות דירקטור בחברת החשמל ב-2001", אומר מקורב לכהן. "כל קשר שהיה לו עם חברת החשמל אחר כך, אם היה, נעשה במסגרת פעילות לובינג לגיטימית. שוחד אין פה. לא סתם לא הגישו נגדו כתב אישום או אפילו הצהרת תובע. כל השמועות שהוציאו עד היום מופרכות. יש ברשות ניירות ערך איש אחד שהוא המנוע מאחורי החקירה הזו, ורוצה לתקוע את דן כהן. זה כל הסיפור".

  

עד שיוכרע עניינו, כהן יכול לפגוש באזור מגוריו מכרים ותיקים שפועלים בלימה לאחרונה: החברה לישראל, שבשליטת סמי ועידן עופר, לקוחותיו לשעבר של כהן, דיווחה לפני כארבעה חודשים כי תקים טורבינת גז בהספק של 192 מגה-ואט ובעלות כוללת של כ-90 מיליון דולר. שותפיה בפרויקט: חברת החשמל הפרואנית - וחברת סימנס.

 

הסיפור המלא היום ב"כלכליסט"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים