שתף קטע נבחר

זירת הקניות

2007: המ' להגנת הסביבה ניצל כמחצית מתקציבו

החשב הכללי של האוצר בדק את שיעור ניצול תקציבי משרדי הממשלה, ומצא כי המשרד להגנת הסביבה ניצל אשתקד רק 42 אחוז מתקציבו. המשרד בתגובה: בסיס התקציב נמוך ואנו נסמכים על תוספות חד-פעמיות מהאוצר במהלך השנה; כך אי אפשר לתכנן פעילות לטווח ארוך

המשרד להגנת הסביבה מרבה להזכיר את תקציבו הנמוך כסיבה המרכזית לקושי בביצוע שלל המטלות המונחות לפתחו. אך מסיכום הדו"חות הכספיים לשנת 2007 עולה כי אשתקד ניצל המשרד רק 42 אחוז מתקציבו - שיעור הניצול הנמוך ביותר מבין כל משרדי הממשלה.

 

הדו"ח, שנערך על-ידי החשב הכללי במשרד האוצר, בחן את נתוני ביצוע התקציב בכל משרדי הממשלה ורשויותיה - כחלק מרפורמה המתבצעת לאחרונה בניהול נכסי המדינה. במסגרת הדו"ח נבחנו, בין היתר, תקציבי המשרדים ושיעור הניצול שלהם בפועל.

 

עוד בנושא:

 

על-פי נתוני משרד האוצר, תקציבו המקורי של המשרד להגנת הסביבה לשנת 2007 עמד על כ-211 מיליון שקלים, ולאחר שינויים ועודפים שנוספו במהלך השנה - הסתכם התקציב בכ-494 מיליון שקלים. נתון זה אינו כולל תקציבי מחקר ופיתוח המוענקים למשרד לפרויקטים ארוכי טווח. מהדו"ח עולה כי מתוך סכום זה, ניצל המשרד רק 207 מיליון שקלים - כ-42 אחוז בלבד.

 

רק אתמול מסר המשרד, בדיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת, כי הוא מקדם תיקון חקיקה לביטול נציגיו בוועדות איכות הסביבה ברשויות המקומיות בשל בעיות תקציב. לפני מספר חודשים עמד השר להגנת הסביבה בעצמו על במת הכנסת והסביר כי אינו יכול לאכוף את החוקים נגד מזהמים בין השאר משום שאין לו תקנים ותקציב. גם בכירי המשרד הודו לא פעם על בעיות כוח אדם והעדר תקציבים.

 

המשרד: כשנסמכים על תוספות אקראיות אי אפשר לתכנן תקציב

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה כי התקציב בבסיסו נמוך ואינו מספיק אלא לביצוע פעולות בסיסיות בלבד. "הפעולות העיקריות של המשרד מתבצעות מתוספות תקציביות הניתנות מידי שנה", נמסר. כך למשל מציינים במשרד תוספת חד פעמית שניתנה בשנת 2007 ועמדה על כ-80 מליון שקלים.

 

תוספות חד-פעמיות אלה, מבהירים במשרד, אינן מאפשרות תכנון תקציבי שנתי ואינן מאפשרות להגיע לניצול תקציבי ראוי. "המשרד סבור כי על משרד האוצר לתקצב את המשרד להגנת הסביבה בבסיס תקציב ראוי המאפשר תכנון תקציבי עתידי ובהיקפים סבירים", לשון התגובה.

 

במשרד ציינו עוד כי בין שאר משימותיהם, עליהם לתמוך ברשויות מקומיות לביצוע פרוייקטים סביבתיים - בהיקף כולל של כ-100 מיליון שקלים. אמנם שיתוף פעולה עם הרשות המקומית חיוני לשיפור איכות הסביבה, אך במשרד ציינו כי הרשויות נדרשות למימון מינימלי בהיקף של 10 אחוזים מעלות הפרוייקט - דבר שלא נעשה בפועל. "לצערנו הרשויות אינן מצליחות לבצע את הפרוייקטים הסביבתיים עקב קשיים תקציביים ואחרים".

 

עו"ד ציפי איסר-איציק, מנכ"ל עמותת "אדם טבע ודין", אמרה בתגובה: "אין לראות את הנתונים המתפרסמים היום על-ידי האוצר אלא כמניפולציה במספרים שמטרתה לזרות חול בעיניי הציבור ולהסתיר את העובדה הפשוטה שתקציב המשרד להגנת הסביבה אינו כולל די תכנים על מנת שניתן יהיה לבצע אכיפה יעילה ופיקוח מקצועי על מזהמי הסביבה.

 

המשרד הסביבה אינו מסוגל היום להתמודד עם האתגרים הרובצים לפתחו עקב מחסור בכח אדם מקצועי. באוצר צריכים להבין שאי אפשר לצאת בהצהרות סביבתיות במערות בטבע בלי להקצות למשרד להגנת הסביבה תקני כוח אדם מקצועי מתאימים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אין כסף, אין כוח. גדעון עזרא
צילום: דנה קופל
מומלצים