שתף קטע נבחר

 

מתי למשוך מחיסכון הפנסיה

השוואת הכללים על החסכונות הפנסיוניים ההוניים לאלה הקצבתיים מעוררת שאלות מהותיות על התנהלות העמיתים עם כספם. "כלכליסט" מסביר באיזה נסיבות כדאי למשוך את הכספים לפני הזמן, ומתי עלולים לשלם על כך מחיר כבד

החל מהשנה, יחולו על חסכונות פנסיוניים הוניים ותיקים, שעד עתה ניתן היה למשוך אותם כסכום חד פעמי (קופות גמל לתגמולים וביטוח מנהלים) אותם כללים שהוגדרו לקופות קצבתיות, בהן ניתן למשוך את הכספים בקצבה חודשית. יצויין, כי על כספי חיסכון הפנסיוני שנפתח לפני שנת 2002 בקופה הונית יחולו כללים שונים, בהתאם לשינויים שחלו בשנים האחרונות במס על החסכונות.

 

איציק אסטרייכר, מנכ"ל מיטב גמל ופנסיה, אומר כי כניסתן של התקנות החדשות בתחילת השנה, שהפכה את הקופות הפנסיוניות לקופות משלמות לקצבה, מוכיחה שכל מה שנעשה בשש השנים האחרונות בנושא המיסוי על הכספים היה מיותר לחלוטין.

 

"אנשים שהיו מבוטחים החל משנת 2002 יישארו עם החוקים השונים שחלים על חלקי הפנסיה שלהם", אומר אסטרייכר, "ואלה יהיו תקועים להם כמו עצם בגרון. הדבר עלול להפוך למסוכן, ולגרום לנזק כלכלי גדול. אם אותם חוסכים, שכספי הפנסיה שלהם צבועים בצבעים שונים, יקבלו עצה גרועה למשוך כספים שהמיסוי עליהם יהיה כבד".

 

בדו"חות השנתיים שנשלחו בימים אלו לבעלי חיסכון פנסיוני לפני שנת 2002 (בקופה שהוגדרה כהונית), ניתן להבחין כי הכספים מחולקים לשורות. ליד כל סכום מופיע תוקף תאריך ההפקדה שלו. השינויים הרבים במיסוי על הפנסיה, הפכו רבים מאתנו לאובדי עצות בנוגע לחוקי המשיכה שחלים על כל אחד מהחסכונות שנצברו. מאחר וקיימת סבירות שבעת משיכה של הכספים לא תמיד יהיה מי שיוכל להסביר לנו את ההבדלים בין החוקים שחלים על הצבעים השונים של הכסף הפנסיוני, חשוב להבין את המשמעות המעשית להתנהלות עם משיכת החסכון.

 

תחנה ראשונה: עד סוף 2002

עד סוף שנת 2002 ניתן לומר שחיי החיסכון הפנסיוני היו צבועים בצבע אחיד, כאשר כללי המשיכה היו קבועים. מי שמסתכל על אותה תקופה יאמר שהכל היה צבוע בוורוד, שכן חוקי המשיכה על הכספים היו מצוינים: כל הכספים עד אותה שנה, שנמשכו בהתאם לתנאי הזכאות (גיל 60 לשכיר ו־15 שנות חיסכון לעצמאי) היו פטורים ממס. כספים שלא נמשכו בהתאם לתנאי הזכאות חויבו במס של 35%, כנהוג היום.

 

 

תחנה שנייה: 2003-2005

ועדת רבינוביץ', שמונתה על ידי שר האוצר ב־2002 לבחינת הרפורמה במס, קבעה מס על רווחי הון ועל חסכונות שעד החלטתה לא היה נהוג. הועדה הכניסה צבעים אפורים יותר לכספים שהופקדו בחשבונות קופות הגמל החל משנת 2003 ועד שנת 2005: אם העמית הגיע לגיל זכאות (שנסמך על טבלה שמפרסם מס הכנסה על פי שנת לידה), הוא יכול למשוך את החסכונות עד תקרת המס המוטבת לאותה שנת מס דאז, כשהם פטורים ממס על הרווח הריאלי (בדרך כלל סכום תקרת המס עמד על כ־20,400 שקל. רוב האנשים נמצאים מתחת לתקרה זו, ולכן נהנו מפטור). עמית שטרם הגיע לגיל הזכאות או עבר את תקרת ההפקדה המוטבת, ישלם 15% מס על הרווח הראלי של אותן שנים.

 

תחנה שלישית: 2006-2007

המס על הרווח הריאלי עבור עמית שלא הגיע לגיל הזכאות או שעבר את תקרת ההפקדה המוטבת, עמד בשנים אלה על 20%.

 

תחנה רביעית: מ־2008

כל הכספים החל מה־1.1.08 נועדים לקצבה בגיל פרישה (67 לגבר ו־64 לאישה) ולכן משיכה שלהם טרם זמנם מחויבת במס של 35%.

 

מתי למשוך את הכסף?

מועד הנזילות של הכספים השונים קשור ישירות למעמדו של העמית. קיים הבדל בין תנאיו של עצמאי ותנאיו של שכיר (גם שכיר שמפקיד כספים לחיסכון בלי שהמעסיק שלו יפקיד את חלקו נחשב לעמית עצמאי).

 

כדי להסביר את ההבדלים, בחרנו שלוש דוגמאות לשלושה טיפוסים מרכזיים:

 

1.שכיר לפני גיל הזכאות: כספי החיסכון של שכיר בן 40, החוסך מגיל 25, יהיו מורכבים מכמה צבעים, אך אין באפשרותו למשוך אותם בלי לשלם על כך 35% מס או מס שולי — הגבוה בין השניים.

 

שורה תחתונה: לא לגעת בכספים.

 

2. עצמאי עם וותק של 15 שנה: עצמאי בן 40, למשל, יכול למשוך כספים עד שנת 2002 כשהם פטורים ממס. רגע לפני שרצים למשוך את הכספים, חשוב לבדוק אם באמת הדבר נחוץ. דן ארז, יועץ פנסיוני ומנכ"ל ארז יועצים, מדגיש: "אם הכספים האלו מועברים לטובת הפקדה באפיק השקעה אחר שיהיה חייב במס, חשוב לוודא שהרווחים העתידיים גבוהים יותר מהמס על הסכום בתום התקופה. אם הכסף נחוץ לצורך מיידי במקום לקיחת הלוואה, עדיף למשוך אותו, שכן על הכסף הזה לא תשלם ריבית או מס".

 

בנוגע לכספים בין השנים 2003-2005 או 2006-2007 ישלם העמית מס של 15%־20% על הרווחים מהתשואה הריאלית - התשואה בניכוי המדד של אותה שנה. במידה והתשואה הייתה נמוכה ממחיר המדד, אפשר יהיה למשוך גם את הכספים הללו בלי תשלום מס.

 

שורה תחתונה: להשתמש בכספים רק אם הרווחים עליהם יהיו גבוהים מתשלום המס.

 

3. בני 60 ומעלה: עמית אלה רשאים למשוך את כספי הגמל, גם אם הם עדיין עובדים, בלי לשלם קנס של משיכה שלא כדין (35%). על החלק היחסי של המס על רווחי הון, קרי הכספים שנצברו בין השנים 2003-2005 ו־2006-2007, יקבל העמית פטור מלא רק אם ימשוך אותם בגיל הפרישה הפורמאלי.

 

שורה תחתונה: אפשר לקבל פטור מלא על הכספים שנצברו עד שנת 2002. כדאי להמתין לגיל פרישה כדי למשוך את הכספים שנצברו בין השנים 2003-2007.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מה לעשות עם הכסף?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים