שתף קטע נבחר

סקירה כפולה: שני ניידים קלים סוני VAIO TZ

אחרי 12 שנה ניידי VAIO מגיעים סוף סוף ארצה בייבוא מסודר, ולכבוד המאורע לקחנו שניים מהם לבדיקה. דגמי TZ21 ו-TZ31 מהווים תצוגה מאלפת לכישורי המזעור של סוני. אם הם ילמדו למזער גם את המחיר אנחנו נרוץ לקנות

בישראל הוא כמעט לא מוכר, אבל בעולם VAIO הוא אחד המותגים החזקים של עולם המחשוב מזה 12 שנה. רוב מחשבי VAIO הם ניידים עסקיים בפרופיל גבוה - קלים, מהירים, מעוצבים, בעלי תצורה עשירה, זמן סוללה ארוך ומשקל נמוך - ותמחור מתאים.

 

בשנים האחרונות ניסתה סוני להעתיק את הצלחת המותג גם למחשבים שולחניים, מחשבי-כף יד, מוצרי UMPC ואפילו ניידי Entry Level ביתיים. לא בכל הקטגוריות ההצלחה זהה, אבל בשוק הניידים סוני היא כבר גורם שאי אפשר להתעלם ממנו: יצרנית הניידים השביעית בגודלה בעולם (נכון לסוף 2007) עם כחמישה אחוזים מהשוק, יותר מ-Apple ו-Asus ולא הרבה פחות מטושיבה ולנובו.

 

ובכל זאת, עד לאחרונה היה הייבוא של מוצרי VAIO לישראל מוגבל ולא סדיר וקשה היה לקבל עבורם שירות. בחודש שעבר זה השתנה; חברת לייף מחשבים החלה לשווק בישראל 24 דגמי VAIO, והיא מציעה אותם עם שירותי מעבדה, תמיכה טלפונית ואחריות לשנתיים עד הבית.

 

אנחנו לקחנו לבדיקה שניים מהדגמים הכי קומפקטיים במשפחה: TZ21 ו-TZ31. לאחרון זוהי הופעת הבכורה בתקשורת הישראלית.

 

בין שני דורות

TZ21MN הושק באמצע 2007 ובקרוב תפסיק סוני לייצר אותו. הדגם השני שבדקנו, TZ31MN, הוא זה שיחליף אותו והוא כולל שיפורים קלים בעיצוב ושינויים במפרט, בראשם זיכרון מוגדל שאמור לאפשר לו להריץ את Windows Vista טוב יותר (שניהם משווקים עם גירסת ה-Business).

 

TZ31 הגיע לשוק גם כתשובה לטענות נגד סוני, ששיווקה את Z21 עם Vista בלבד והעמיסה עליו הרבה יותר מדי תוכנות מיותרות. הוא מגיע עם פחות תוכנות מהדגם הקודם, ועם תוספת חיונית: תכונה בשם Fresh Start, שמאפשרת להחליט בהפעלה הראשונה מה יותקן ומה לא. המשתמשים ה"רציניים", יעדיפו מן הסתם להתקין כמה שפחות. במיוחד בהתחשב בכך שתוכנות האבטחה וה-Office איתם הוא מגיע הם בגירסאות התנסות לתקופה מוגבלת.

 

בכל אופן, ולמרות שבמבחנים שלנו הצליחו שני הדגמים להריץ את ויסטה בצורה מפתיעה לטובה, שני דגמי ה-TZ הם מחשבים שממש מפתה לפרמט כדי להתקין מערכת הפעלה פחות תובענית, כמו XP או אובונטו.

 

שילוב מרשים של טכנולוגיות

סוני נוהגת לשלב בכל דור של VAIO את הצעקה הטכנולוגית האחרונה. בדור הנוכחי, כדי לסבר את האוזן, מדובר בצגי

LED בגדלים שעד 17 אינץ', כונני SSD ו-Blu-ray, מאיצי GeForce Go שתומכים ב-HDTV, ועוד.

 

שני דגמי ה-TZ, שהם הקטנים והקלים ביותר במשפחה (כ-1.2 ק"ג), הם גם קצת פחות מתקדמים. אלו דגמי Ultra Portable שהדגש בהם הוא על ניידות מקסימלית וזמן סוללה ארוך, ולכן הם גם מגיעים עם צגים קטנטנים.

 

בדור הזה מדובר בצגי 11.1 אינטש רחבים (רזולוציה של 1366x768 פיקסלים). השימוש בטכנולוגיית LED אמור לפצות על הגודל; הטכנולוגיה הזו אמורה לספק תצוגה חדה ומדוייקת יותר, תוך שימוש בפחות חשמל, ובסך-הכל נראה שהיא גם עושה את זה. הוסיפו לכך את הנדסת האנוש הטובה ואת הקו העיצובי של VAIO, ותבינו למה אנשים מוכנים לשלם על המחשבים האלה סכום כפול מהשכר הממוצע במשק.

 

הרבה חומרה במעט מחשב

מחשבי ה-TZ מבוססים עם מעבדי ULV דלי-הספק ממשפחת Core 2 Duo בשילוב עם ערכת השבבים 945GMS ומאיצי GMA950 של אינטל. TZ21 ה"מיושן" יותר מגיע עם גירסת U7500 של המעבד במהירות שעון של 1.06GHz ועם זיכרון DDR2-533 בנפח 1GB. דגם TZ31 עם גירסת U7600 שמגיעה ל-1.2GHz ועם 2GB.

 

שניהם מגיעים עם דיסק קשיח 1.8 אינץ' של טושיבה בנפח 100GB (דגם MK1011GAH). עם מהירות סיבובית של 4200rpm, אפשר לנחש שזהו לא מהדיסקים המהירים ביותר שוק, אבל הנפח והמשקל שלו (59 גרם) הם חלק ממה שמאפשר למחשבים האלה להיות קטנים וקלים כל-כך. בדגמים אחרים במשפחה ישנם כונני פלאש (SSD), שהם מהירים אך יקרים יותר ובעלי נפח קטן.

 

מלבד זה, שני דגמי ה-TZ שבדקנו מצויידים בכונן DVD-RW, מצלמת רשת באיכות VGA (ותוכנה עבורה, כמובן), מודם, רשת (אתרנט 10/100/1000), אלחוט 802.11a/b/g ו-Bluetooth 2.0, שני שקעי USB 2.0, כניסת Firewire, חריצי זיכרון 5-in-1 ו-MemoryStick, חריץ ExpressCard ויציאת VGA. דגם TZ31MN תומך גם באלחוט בתקן 802.11n.

 

בין עיצוב להנדסת אנוש

יש הבדל גדול בין לדחוס כל-כך הרבה טכנולוגיה למארז קטן כזה, לבין לדאוג גם שהוא יהיה גם נוח לשימוש. אבל במקרה של מחשבי ה-TZ הופתענו רק לטובה.

 

איכות התצוגה מצויינת, למרות שמדובר ב-11.1 אינץ' בלבד. מצטרפים אליה מקלדת שטוחה, שמזכירה קצת את המקלדות של מחשבי MacBook ונוחה לפחות כמותן; משטח מגע קטן אבל מדוייק ורגיש (לעיתים רגיש מדי); שורת כפתורי קיצור זעירים לשימושי מולטימדיה ונוריות חיווי לאלחוט, לדיסק ולסוללה.

 

יש גם עזר חמוד בשם VAIO Smart Network שמציג על המסך חיווי מתמיד לאמצעי התקשורת שבשימוש - Wi-fi, Bluetooth, מודם או אתרנט. הוא עוזר לשמור על הסוללה וגם להתגבר על בעיות תקשורת.

 

הכפתורים, הנוריות, יציאות האודיו והחריצים לכרטיסי הזיכרון, כולם ממוקמים בקדמת המארז. כפתור ההפעלה המהבהב בירוק ובכתום (הוא משנה את צבעו לפי מצב ההפעלה) ממוקם בצדו האחד של ציר המסך, כשבצד השני נמצאת הכניסה לשנאי. שקעי ה-USB נמצאים משמאל - לא כל-כך נוח אם אתם רוצים לחבר עכבר. אבל בסופו של דבר הכל נגיש - רק הכפתור של הצורב דורש קואורדינציה מיוחדת.

 

הרמקולים המובנים מספקים צליל באיכות לא רעה, ומעבר לצליל הזה ה-TZ הם מחשבים שקטים מאד, שמתחממים רק אם ממש גורמים להם להתאמץ.

 

בקיצור, מחשבי VAIO TZ הם לא הניידים הכי נוחים שקיימים, והם בוודאי לא מושלמים, אבל בהשוואה לאולטרה-ניידים אחרים הם בהחלט יכולים להיחשב לטובים, אם לא להכי טובים. וזה לפני שדיברנו על הביצועים וזמן הסוללה.

 

ביצועים וזמן סוללה

עם ההאצה הגרפית החלשה יחסית שעומדת לרשותם, מחשבי ה-TZ לא באמת מסוגלים להריץ משחקים ובאופן כללי הביצועים הגרפיים שלהם די חלשים (סביב ה-120 נקודות במבחן 3DMark06). זוהי נקודת התורפה הכי בולטת של המחשב הזה, ובגללה ציון ה-Experience Index שהוא מקבל מ-Vista הוא 2.0 מתוך חמש - נמוך גם לעומת מחשבים דומים.

 

בשאר השימושים מחשבי ה-TZ מציעים ביצועים יותר מסבירים, במיוחד אם משווים לאולטרה-ניידים אחרים. TZ21 הגיע במבחן PCMark05 לתוצאה של 1895. עם TZ31, בעל הזיכרון הכפול, הגענו ל-2109 נקודות. בשני המקרים, מדובר בתוצאות שהתקבלו אחרי עדכון דרייברים, הסרה של חלק מהתוכנות שהגיעו עם המחשב, דפרגמנטציה ועוד אי אלו כוונונים ושיפורים. שיפור הביצועים, במקרה של TZ31, הגיע לכ-16 אחוזים, ולו היינו מתאמצים יותר סביר להניח שהיינו מצליחים לסחוט עוד 100-200 נקודות.

 

גם זמן הסוללה לא רע בכלל. מדדנו בין חמש לשש שעות של גלישה, עיבוד תמלילים ודואר אלקטרוני, כשהשתמשנו בהגדרות הספק חסכוניות. על TZ31, שזמן הסוללה שלו מעט קצר יותר, הצלחנו להציג סרט DivX באורך של למעלה משעתיים וחצי, בלי לרוקן את הסוללה. גם כאן ניכר כוחה של טכנולוגיית ה-LED - התצוגה במצב החסכוני נראתה כמעט אותו הדבר, לא כבויה ומעומעמת כמו בהרבה מחשבים אחרים.

 

מחשב לעשירים?

שני דגמי ה-TZ שבדקנו עולים הרבה יותר ממה שרובנו מוכנים או רוצים לשלם על מחשב נייד או מחשב בכלל. הלקוחות האופייניים של מחשבים כאלה הוא העשירון העליון של בתי-האב ושל הקהילה העסקית.

 

אם אתם עובדים בתחום שמחייב אתכם לנסיעות תכופות לחו"ל, אנחנו מקווים שהמעסיק שלכם יעשה לכם טובה ויקנה לכם אחד כזה. האלטרנטיבה הטבעית, אגב, היא לנובו X300. אם אתם מעדיפים את הקו המרובע שלו, רוצים מסך גדול יותר והאצה גרפית חזקה יותר או ביצועים גבוהים יותר באופן כללי, אז X300 ייתן לכם את זה במחיר של עוד 200 גרם וזמן סוללה קצר בחצי.

 

ומצד שני, אם העיצוב האופנתי של VAIO עושה לכם את זה, ישנם במשפחה דגמים שעולים חצי. פשוט אל תצפו מהם להיות לנפח, משקל וזמן-סוללה כמו של שני אלו.

 

 

Sony VAIO TZ21MN/N

ציון:


מחיר: 12,800 ש"ח כולל מע"מ ואחריות לשנתיים

יבואן/משווק: לייף מחשבים (ברשת באג בלבד)

 

בעד: קומפקטי, משקל נוצה, ביצועים לא-רעים, נוח, תצוגת LED מצויינת, שקט

נגד: זיכרון בנפח 2GB בלבד, שקעי ה-USB בצד שמאל בלבד, האצה גרפית חלשה, מגיע עם ויסטה והרבה תוכנות מיותרות. יקר

השורה התחתונה: הנייד הכי נייד שיש.

 

למפרט מלא באתר היצרן

  

Sony VAIO TZ31MN/N

ציון: 


 

מחיר: 14,800 ש"ח כולל מע"מ ואחריות לשנתיים

יבואן/משווק: לייף מחשבים (ברשת באג בלבד)

 

בעד: קומפקטי, משקל נוצה, ביצועים לא-רעים, נוח, תצוגת LED מצויינת, שקט, 2GB זיכרון

נגד: שקעי ה-USB בצד שמאל בלבד, האצה גרפית חלשה. יקר

השורה התחתונה: הכי נייד וקצת יותר חזק מאחיו.

 

למפרט מלא באתר היצרן

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים