שתף קטע נבחר

מס הכנסה בעקבות משביחי הנכסים

לידיעת מי שרוכשים דירות כדי להשביח ולמכור ברווח: מהיום, פקידי השומה מחפשים אתכם במשנה מרץ. העונש הצפוי: חיוב בתשלום של 47 אחוז מס על הרווח הריאלי. וזה עוד לפני מע"מ

מחירי הדירות באזור המרכז נמצאים בעלייה מתמדת, עובדה הגורמת לאנשים רבים לנסות ולנצל זאת לעשיית רווח חד־פעמי. השיטה המוּכּרת ביותר היא לרכוש דירה באזור שבו רמת המחירים במגמת עלייה או לרכוש קרקע בהרחבות של מושבים, בניסיון לגזור קופון לפני שהמחירים ימריאו. מטרת הרוכשים היא לשפץ מבנה קיים, או לבנות בית חדש כדי למכור אותו במחיר הגבוה מזה ששילמו, או להצטרף לקבוצות רכישה וליהנות מרווח גבוה בהשקעה פחותה.

 

מה שרבים מהמשקיעים אינם יודעים הוא שתשלום המס על הנכס לא תמיד יסתכם בכ־20% מהרווח הריאלי בעסקה. אם מס הכנסה יקבע כי מדובר בעסקה שנעשתה למטרת רווח בלבד, תשלום המס יכול להאמיר ל־47% מהרווח הריאלי שלה.

 

בדיקת "כלכליסט" עם כמה ממשרדי רו"ח המובילים בתחום הנדל"ן בישראל מעלה כי בששת החודשים האחרונים זינק בעשרות אחוזים מספרם של מוכרי נכסים באזור המרכז. אלה גילו כי במקום תשלום מס שבח - שאותו שילמו כשמכרו את הנכס אשר השביחו, או אפילו לאחר שקיבלו פטור ממס, משום שמדובר במכירה של בית מגורים - שב פקיד השומה של מס הכנסה וחייב אותם בתשלום המס המלא.

 

רו"ח ועו"ד רמי אריה, בעל משרד המתמחה בדיני מקרקעין ומס הכנסה, מציג מקרה קלאסי של החלטה כזו:

 "נניח שאדם קנה מגרש ריק ב־200 אלף דולר. הוא בונה בית על השטח, ומשקיע בבנייתו 300 אלף דולר. לאחר שהבית מוכן למגורים, מוציא אותו אדם את הנכס בתמורה ל־800 אלף דולר. במקרה הזה, המוכר זכה ברווח של 300 אלף דולר.

 

"עכשיו נשאלת השאלה בכמה מס יחויב הנכס. אם ניתן לקבל פטור, לא ישלם המוכר דבר. אם יחויב המוכר במס שבח, ישלם 20% על הרווח הריאלי, כאשר הפרשי המדד פטורים ממס. אם נשליך על הדוגמה, ישלם המוכר כ־40 אלף דולר. אבל אם מס הכנסה מחליט שהעסקה חייבת במס הכנסה מלא בשיעור של עד 47%, ימצא עצמו המוכר מחויב על סכום של כ־140 אלף דולר - 100 אלף דולר יותר ממה שחשב שיצטרך לשלם".

 

  • הכתבה המלאה מופיעה בעיתון "כלכליסט"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עומר הכהן
הפתעה תוך כדי העסקה. אילוסטרציה
צילום: עומר הכהן
מומלצים