שתף קטע נבחר

דו"ח: 32 אלף בני נוער משוטטים ברחובות

ברחובות ישראל משוטטים עשרות אלפי בני נוער. 8,000 מוגדרים חסרי בית. מנתוני עמותת עלם עולה כי 37 אחוזים מהמשוטטים הם מתחת לגיל 16. המצוקה הקשה ביותר נרשמת אצל העולים החדשים

נוער אבוד. כ-8,000 בני נוער וילדים חסרי בית, ולא פחות מ-32 אלף קטינים משוטטים במשך שעות רבות ברחובות - הנתונים הקשים הללו עולים מהדו"ח השנתי של עמותת "עלם", שהתפרסם אמש (יום ג').

 

מנתוני העמותה, הפועלת למען בני נוער במצבי סיכון ומצוקה, עולה כי המצוקה החריפה ביותר מורגשת בקרב העולים החדשים. 40 אחוזים מבני הנוער שאינם לוקחים חלק בשום מסגרת חינוכית או ביתית ומגודרים על סף ניתוק, הם עולים. ב"עלם" מציינים כי לנערים והנערות שעלו לארץ קשה להתמודד עם החברה החדשה ולכן, הם יוצאים לרחובות ומעבירים שם את זמנם. במקרים רבים הם מדרדרים לתופעות כמו אלימות ושימוש מופרז באלכוהול.

 

מנתוני "עלם" עולה מגמה מדאיגה נוספת לפיה מספר הבנות הנפלטות מהבית וממערכת החינוך נמצא בעלייה. כ-2,000 בנות בישראל מוגדרות כחסרות בית ומדובר בעלייה של 10 אחוזים ביחס לנתונים של שנת 2004.  

 

בשנה שעברה נרשמה עלייה של 5 אחוזים במספרם של בני הנוער המשוטטים במהלך חלק מהיום ברחובות. כמחציתם מטופלים על-ידי אנשי "עלם". מדאיג לגלות כי הגיל של בני הנוער המשוטטים רק הולך ויורד, כאשר כ-37 אחוזים מהם מתחת לגיל 16. עוד מציינים בעמותה כי נוער בסיכון מרבה לצרוך אלכוהול ועל פי הערכתם כ-70% מהבנים והבנות המדרדרים לרחוב, גם משתמשים באלכוהול וסמים. זאת לעומת 30 אחוז בקרב בני הנוער בכלל.

 

"אנחנו מזהים אותם ברחוב בעיקר בזמני חופשות מהפנימיות והמוסדות, בחגים, סופי שבוע ובקיץ ומנסים להפנות אותם מהשוטטות, החבורות העברייניות ושאר גורמים המסכנים שנמצאים ברחוב, אל המרכזים התומכים שלנו", מסביר מנכ"ל עלם, ציון גבאי.

 

לא מתגייסים לצה"ל

כ-80 אחוזים, מהמטופלים במרכזים לחסרי בית של "עלם" הם בני 18 ומעלה. ב"עלם" מציינים כי הסיבה לכך היא שאותם נערים שלא טופלו בגילאי העשרה אינם מתגייסים לצבא. "ההנחה היא כי מגיל 18 בני הנוער בישראל מתגייסים והצבא ידאג להם, בפועל המציאות שונה", מסביר גבאי, "בני נוער בסיכון גבוה אינם מתגייסים. רובם נוהרים לערים הגדולות מתוך מחשבה שיוכלו להסתדר ומוצאים את עצמם בחוסר כל ברחוב וחשופים לניצול קשה".  

  

נשיאת "עלם", נאווה ברק, אמרה כי "מדאיג לראות את העלייה המתמדת בנוער משוטט. אנו בעמותת עלם פועלים ללא לאות למצוא לבני נוער אלה פתרונות מתאימים. בשנה החולפת התמודדה החברה הישראלית עם שלל בעיות חברתיות, ביטחוניות וכלכליות, ובכל זאת המשכנו לראות התרמה מרגשת של מתנדבים בפרויקטים השונים שאנו מפעילים".

 

במקביל לפרסום הדו"ח, חנכו ב"עלם" את פרויקט "דגל אורות התקווה" שבמסגרתו יודלקו נורות שירכיבו את דגל ישראל שיתלה על מגדלי עזריאלי.


פורסם לראשונה 15/04/2008 23:27

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רענן בן צור
יותר בנות משוטטות. אילוסטרציה
צילום: רענן בן צור
מומלצים