שתף קטע נבחר
צילום: רויטרס

אצל דוקטור שנג

מה עושים כשלא מרגישים טוב בסין? הולכים למרפא בצמחים. רונן מדזיני ביקר אצל דוקטור שנג, שהביט על לשונו ותפס בידיו. האבחנה: חסימת צ'י. התרופה: תה עם "קקי של משהו". ויש גם עצה לחום הישראלי

"הולכים לישון מאוחר וקמים עם שחר, הולכים בחצר בצעדים גדולים והשיער פזור, הגוף רפוי והנפש מתחדשת" (מתוך "הקיסר הצהוב" – עצות לחודשי האביב)

 

המרפאה נפתחת מדי יום ב ב-9 בבוקר, אבל הלקוחות כבר עומדים בתור החל משעה 7 וחצי. ככה זה אצל דוקטור שנג – מי שלא בא מוקדם, לא קיים. עד שיגיע תורי אצל הדוקטור, תפסתי מקום של כבוד במשרד הקטן והמעופש.

 

דוקטור שנג הוא מרפא בצמחים. מה הוא מרפא? הכל. לא רק בעיות רפואיות שאנו רגילים אליהן, אלא גם בעיות מופשטות יותר, כאלה שלא היינו מטריחים את עצמנו ללכת לרופא בשבילן. אימצתי את הסינית שלי, ויחד עם דנה, תלמידתו של הדוקטור, ניסינו לפענח את בעיות המטופלים. "אני לא ישן טוב", "רוצה להסיר כתמים מהפנים", "אני מאבד שיער", "אני עייפה במהלך היום", "טעם מר בפה וחום בכפות הידיים", "אני רוצה שהקול שלי יהיה יותר חזק".


דוקטור שנג ולקוחה ותיקה (צילומים: דנה חייקין)

 

חלק מהלקוחות אומרים לרופא מה הבעיה, אבל עושה רושם שאין צורך ממשי בכך. הדוקטור מביט על הלשון, תופס בשתי ידיו את ידי הפציינט, ובודק את הדופק בשתי הידיים בו זמנית. אחרי כחצי דקה, הוא כבר יודע בעצמו מהי הבעיה, מה מקורה ומהם התסמינים. הוא מסביר את אבחנותיו ללקוח (משהו בסגנון: "הצ'י שלך חסום"), ומשרבט על דף נייר מרשם של צמחי מרפא ומינונים. אם חשבתם שכתב של רופאים הוא לא קריא, נסו לפענח אותו בסינית...

 

חדר ההמתנה שמחוץ למשרד הקטן מחולק לשניים: במחציתו יושבים כ-15 לקוחות בקירוב (15 נוספים עומדים בתור מחוץ לדלת הכניסה), ובחצי השני מתרוצצים שלושה רוקחים צעירים, מנסים לעמוד בקצב המרשמים אשר מגיעים ללא הרף. מאחוריהם כ-150 מגירות, בהן למעלה מ-400 צמחים שונים מהם מרכיב הדוקטור פורמולות.

 

4 דקות על השעון: תוציא לשון, תושיט ידיים, יאללה ביי – לקוח הבא. כך, בקבלנות, דוחס הדוקטור מעל ל-150 מטופלים ביום. עם 7 ימי עבודה בשבוע ו-150 לקוחות ביום, דוקטור שנג רואה מעל ל-50,000 פציינטים בשנה.


מצד שמאל - חדר ההמתנה. מצד ימין - בית המרקחת

 

הפילוסופיה שמאחורי הרפואה

"ברפואה הסינית יש רק צ'י (אנרגיה). יש לו תנועה אינסופית, הוא תמיד נע, מהר או לאט, אחיד או קטוע קצר או ארוך. כשהוא מתרכז – זה חומר, כשהוא מתפזר – זה חלל, כשהוא מתאחד – זה חיים. כשהוא נפרד - זה מוות. כשהוא זורם בחופשיות - בריאות. כשהוא נחסם - מחלה" (מתוך Leon Hammer / Dragon rises, red bird flies).

 

על פי הרפואה הסינית, האדם הוא חלק בלתי נפרד מהטבע, ועליו להתאים את עצמו אליו. בזמנים קדומים אנשים חיו בפשטות: צדו, ליקטו, דגו. כשמזג האוויר התקרר - הם הפכו פעילים כדי להתחמם. כשמזג האוויר התחמם בקיץ - הם פרשו למקומות קרירים. הם היו רגועים, שלווים ובלי תשוקות מוגזמות. במציאות של היום, קשה לשמור על איזון בין גוף לנפש, ובין האדם לטבע. עבודה מוגזמת, תזונה לא נכונה, חוסר פעילות גופנית ולחץ נפשי – כל אלו משבשים את תנועת האנרגיה בגוף, מה שגורם להתפתחות מחלות.

 

הרפואה הסינית מציעה דרכים שונות, ביניהן דיקור, מגע, צמחים ועוד, על מנת להחזיר את זרימת האנרגיה למסלולה התקין, או להשתמש בה למטרות ריפוי. בעזרת הרגשת הדופק ומבט על הלשון, ניתן לזהות את חסימות האנרגיה והמקור לבעיה. אנשים שונים חווים מצוקות שונות, ולכן אפילו אם תסמיני המחלה הם דומים, אופן הטיפול משתנה מאדם לאדם.

 

גם המפלגה הקומוניסטית אימצה את הפילוסופיה של הרפואה הסינית: "כאשר האדם נח מספיק זה בריא לא רק לו, אלא גם למדינה, כי אז הוא עובד יותר טוב". אימרה זו אירונית מאוד, בהתחשב בהיסטוריה של הרפואה הסינית והמפלגה. כחלק ממהפכת התרבות אותה הנהיג מאו דזה טונג בשנת 1966, הוחלט להעלים את ארבע ה"עתיקות": התרבות העתיקה, המנהגים העתיקים, ההרגלים העתיקים והמחשבה העתיקה. אנשי דת, אינטלקטואלים, עיתונאים ואמנים "הועלמו", מוסדות החינוך הומצאו מחדש, אמנויות עתיקות נחרבו, ספרים וכתבים עתיקים נשרפו וערכי היסוד עליהם גדלו הסינים חוסלו. גם הרפואה הסינית ספגה מכה כואבת, וידע רב אשר נצטבר במהלך השנים נגנז ונעלם.

 

כיום, הרפואה המערבית תופסת תאוצה בסין, אך זו עדיין משמשת כרפואה משלימה ל"דבר האמיתי": הרפואה הסינית.


הסוד לחיים מאושרים: "שתהיה לך מטרה אחת, בה תתמקד ואליה תשאף"

 

רווק בן 40

עם הרגל הילדות המגונה של לחשב ולהעריך את הרווחים של מוכר התירס ודוכן הפלאפל, אני לא יכול להימנע מלחשב גם את הרווחים של הדוקטור. 7 יואן (4 שקלים) ללקוח כפול 150 לקוחות ביום, לא כולל את הרווחים על התרופות עצמן – דוקטור שנג לא מתקשה להביא את האורז והתה הביתה. הייתי חושב שלרופא צעיר מצליח ואמיד כמו דוקטור שנג תחכה בבית אישה סינית חטובה ונאמנה, אך לא כך במקרה הזה. דוקטור שנג חוזר מדי יום לחיקם של אבא ואמא.

 

וכי כיצד יש זמן לאישה בלו"ז הצפוף של הדוקטור? הוא מקיץ מדי יום ב-7 בבוקר, עורך אימון צ'י-קונג ("עבודת אנרגיה" – אמנות תנועה סינית אשר משפרת את הבריאות ואיכות החיים) בן חצי שעה, שותה תה ויוצא לעבודה. כשהוא חוזר הביתה בשעה 23:00, הוא פותח את ספרי הלימוד העתיקים ויושב ללמוד ולפתח פורמולות משופרות לטובת הפציינטים.

 

המנטרה של דוקטור שנג לחיים מאושרים היא: "שתהיה לך מטרה אחת, בה תתמקד ואליה תשאף". כך, מקדיש הוא את כל חייו במטרה להפוך לטוב ביותר. סבו של הדוקטור היה רופא בעל שם בעיר, והוא שדחף גם אותו לעסוק בתחום. הוא החל ללמוד רפואה בגיל 18, ופתח את הקליניקה כעבור תשע שנים. יצא לו בעיר שם של עושה ניסים, והשמועות על ה"מטאור" הרפואי מתפשטות ברחבי סין.

 

לקוחות רבים עושים דרך ארוכה בשביל להגיע למרפאה הקטנה של הרופא הצעיר. על אף שדוקטור שנג אינו משתמש ברפואה מערבית ואף אינו מטפל בדיקור, הרזומה הרפואי שלו מלא בהצלחות שכל רופא היה מתגאה בהן. בין היתר הוא טיפל בהצלחה בפריצות דיסק, בעיות פריון, דיכאון והעלמת גידולים שפירים. הכל בעזרת פורמולות צמחים, או בהסבר פשוט יותר – תה.


הרוקחים יוצרים תערובות תה מ-400 מרכיבים שונים

 

מו-דאן-פי, פו לינג וצ'ואן שיו

בשעה טובה, אחרי כמעט שעתיים של המתנה, מגיע תורי להיבדק אצל הדוקטור. התסמינים: איבוד תחושה בקצות האצבעות בידיים וברגליים. מוציא לשון, מושיט ידיים, מתעלם מקהל הסינים הסקרנים שבוהים ולא מבינים מה הזר הזה עושה שם, ותוך 30 שניות הדוקטור כבר יודע מה הבעיה: סטגנציה בזרימת הדם. הסיבה לבעיה: אני בטטה שלא מזיזה את עצמי. דוקטור שנג יושב מולי, משרבט על דף שמות צמחים ומינונים, ושולח אותי עם הדף לדלפק הרוקחים.

 

חשדן, פרנואיד ומסוקרן, אני מביט בצמחים/עשבים/עצמים לא מזוהים אשר עתידים להפוך למרקחת התה הרפואית שלי. דנה עומדת לידי, ומסבירה לי מה זה כל אחד מ-20 הצמחים שמכניס הרוקח לשקית: "מו-דאן-פי" – לסלק את החום מהדם, "פו לינג" – מנקז לחות, "צ'ואן שיונג" – מניע דם כלפי מעלה. ומה זה העגולים הארוכים האלה? "זה נראה לי קקי של משהו", אומרת דנה. "למה אמרת לי?!", "כי שאלת". זה העונש שלי: שלושה ימים, 3 פעמים ביום, תה עם קקי.

 

למרות נסיונות חוזרים ועיקשים, דוקטור שנג מסרב לקבל ממני תשלום תמורת השירות. "כל חבר של דנה הוא גם חבר שלי", אומר הדוקטור בחיוך. מאז שפגש את דנה, פיתח דוקטור שנג חיבה מיוחדת לישראל, וטוען שאם אי פעם יהיה לו זמן פנוי מהעבודה, הוא יבוא לבקר. עם 150 חולים ביום, ומאגר לקוחות שרק מתרחב, קשה לי להאמין שזה יקרה בעתיד הקרוב.

 

ולסיום, עצה מפי הדוקטור לדרך לשמור על הבריאות בקיץ החם של ישראל: "על מנת לקרר את הגוף - תשתו תה נענע ותאכלו אבטיח".

 

  • השתתפה בהכנת הכתבה: דנה חייקין

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עלול להכיל קקי. תערובת התה של רונן
צילום: דנה חייקין
מומלצים