שתף קטע נבחר

אסד: נערכים למלחמה, אך הסיכוי נמוך

בכינוס שנערך בדמשק, אמר נשיא סוריה, בשאר אסד, כי ארצו נערכת למלחמה עם ישראל, אך סבורה שהסיכוי לכך נמוך: "אנו יודעים שבממשל האמריקני יש מי שרוצה את המלחמה הזאת ואנו מתכוננים לגרוע מכל". מנגד, ראש הממשלה, אהוד אולמרט, אמר בראיון ל"ידיעות אחרונות" שישראל וסוריה מחליפות מסרים: "הם יודעים מה אני רוצה מהם"

נשיא סוריה, בשאר אסד, אומר כי ארצו מתכוננת למלחמה עם ישראל, וסבורה שיש סיכוי שכך יקרה, אולם לדבריו - הסיכוי נמוך. כך מדווח היום (ה') העיתון הלבנוני "אל-אחבאר". באחרונה הוגברה הכוננות בצפון, מחשש שפעולת נקם של חיזבאללה על חיסולו של עימאד מורנייה, תוביל לתגובה ישראלית חריפה ותגרור עימות עם הסורים.

 

בכינוס שבו דיבר אתמול הנשיא הסורי בדמשק, אמר כי בישראל עלו בעקבות המלחמה האחרונה בלבנון שאלות לגבי המשך קיומה וכי הוא אופטימי בנוגע לעתיד הערבים במזרח התיכון. "איש מאיתנו אינו יכול לשלול את אופציית המלחמה, אולם יש ויכוח האם ישראל תפתח במלחמה נגד לבנון וסוריה או שמא ארצות הברית תפתח במלחמה נגד איראן. עלינו לנתח את המצב מזווית האינטרסים האמריקנים, משום שהמלחמה האחרונה על לבנון הוכיחה שישראל רצתה להפסיק בשלב מסוים את הלחימה, אולם הממשל האמריקני אילץ אותה להמשיך".

 

לדברי אסד, "אנו יודעים שבממשל האמריקני יש מי שרוצה את המלחמה הזאת ואנו מתכוננים לגרוע מכל. אנו מתנהגים כאילו המלחמה באה ואנו מתכוננים לה אולם אנו מתבוננים בנתונים שיש ברשותנו ואיננו רואים באופק מלחמה. האמריקנים רוצים להחליף את אופציית המלחמה הרגילה במלחמת אזרחים. בלבנון הם רוצים להפוך את הסכסוך מסכסוך על רקע פוליטי לבעיה עדתית סונית-שיעית. הם פועלים להביא למלחמת אחים בין הערבים לבין איראן... הנתונים שיש ברשותנו אומרים שהסיכוי למלחמה קלושים וכי הנתונים הללו מצטרפים למאמץ האמריקני ליצור סכסוך עדתי, במקום מלחמה, כדי לקרוע את המדינות הערביות".

 

אסד הפגין אופטימיות יתרה בנוגע לעתיד הערבים במזרח התיכון לנוכח "הזדקנותה" של ישראל, בעקבות מלחמת לבנון השנייה: "לאחר מלחמת לבנון הוכח שאנחנו, הערבים, מחדשים את הדור הצעיר שלנו ואילו ישראל נכנסת לשלב הזיקנה. אחרי המלחמה הזאת, עלתה בישראל השאלה סביב המשך קיומה וגורלה של הישות הזאת. בואו נניח להם להישאר עם שאלותיהם... המצב עכשיו הוא טוב בהרבה ממה שהיה לפני עשר שנים. אסור לנו להגזים בדבר, אולם האזור שלנו מתבסס על ניצחונות שהשיגה ההתנגדות בלבנון ובפלסטין. בואו נניח לישראלים להעלות את השאלות הקיומיות שלהם ואילו אנחנו נפעל בהתאם לאינטרסים שלנו". 

 

לא ממהר לנורמליזציה, גם אם יכון שלום

אסד נשמע גם כמי שאינו חפץ בנורמליזציה עם ישראל, גם אם יושג שלום מלא בין שתי המדינות: "ישראל רוצה לנרמל את היחסים עם הערבים כאסטרטגיה חלופית לשלום שישיב את הזכויות. כאשר היו כאלה שניסו לכפות עלינו לנרמל את היחסים כתנאי לשלום אמרנו להם ואנחנו חוזרים על העמדה הזאת עכשיו - השבת השטחים והזכויות תוכל להביא ליחסים רגילים, אולם לא תביא בהכרח לנורמליזציה. מה שקורה במצרים ובירדן מוכיח לנו שהציבור אינו רוצה נורמליזציה ולכן אף אחד לא יוכל לכפות אותה על איש. אני יודע שהעם הסורי דוחה את הנורמליזציה ואנו לא נכפה זאת עליו".

 

הנשיא הסורי התייחס גם למעמדה של איראן במזרח התיכון ורמז כי היא אינה האויבת של הערבים: "ישנו רצון אמריקני וישראלי להפוך את איראן לאויבת של הערבים, ומה שאמרה שרת החוץ הישראלית, ציפי לבני, בקטאר לפני מספר ימים תומך בכך. אנו יודעים שאיראן היא מדינה שיש לה מדיניות ואינטרסים ואולי היו טעויות במעקב אחרי כמה דברים אולם, השאלה אינה צריכה להתבסס על כך שאיראן היא מדינה עוינת. אמרתי למנהיגים הערבים שהתלוננו על קשריה של סוריה עם איראן, כי עלינו להעלות שורה של סוגיות שמעניינות אותנו, כמו סוגיית ההתנגדות ולראות האם איראן איתנו או נגדנו, במקום לאמץ עמדה מוחלטת".  



 

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, אמר בראיון ל"ידיעות אחרונות", שיתפרסם בשלמותו מחר במוסף לשבת, כי ישראל וסוריה מעבירות ביניהן מסרים: "אני מבטיח לכם שבנושאים שעומדים בינינו לבין הסורים, הם יודעים מה אני רוצה מהם, ואני יודע היטב מה הם רוצים מאיתנו".

 

על טיב המגעים המתקיימים היום, על זהות הגורמים הזרים המעורבים ועל תוכן המסרים, סירב אולמרט לומר דבר. הוא נשאל על הפצצת המתקן בצפון סוריה בספטמבר שעבר. על-פי מקורות זרים, השמידו מטוסי חיל האוויר הישראלי מתקן גרעיני שנבנה על-ידי צפון קוריאה: "יש דברים שאני לא מוכן לדבר עליהם. אומר רק זאת - למיטב ידיעתי, תושבי ישראל אינם מאוימים על-ידי גרעין סורי".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
בשאר אסד
צילום: AFP
אהוד אולמרט
צילום: פלאש 90
מומלצים