שתף קטע נבחר

מי צריך תנור? איך מבשלים על מנוע מכונית

למה לבזבז זמן ואנרגיה במטבח, כשכבר יש לכם תא בישול לוהט באוטו? מי צריך מסעדות דרכים כשהתנור שלכם נוסע אתכם? וכמה כוח-סוס יש בכלל לתנור טורבו? טיפים, אזהרות ומתכונים

ספרים על הלוחמים הטאטארים שנהגו להניח פיסות של בשר נא תחת אוכפיהם בדרכם לשדה הקרב. בתום המערכה, עד ששבו הביתה בשלום, התרככו הנתחים תחת ישבניהם והם יכלו לבצוע מן הבשר ולאכול אותו בתיאבון. גרסה מעודנת של המתכון מוגשת כיום במיטב המסעדות של פריז ומכונה סטייק טרטר.

 

בחלוף השנים ירדו הלוחמים מעל הסוסים והחליפו אותם במושב המפנק של המכונית. אלא שגם אז היו שהמשיכו במסורת הבישול המוטורית: בארצות הברית נוהגים נהגי משאיות עד היום להניח תחת חופת המנוע קופסאות שימורים של שעועית ברוטב עגבניות כדי שיתחממו היטב בטרם ישלפו את הפותחן.

 

כך שזה לא מפתיע שהיה זה בארה"ב כאשר ב‭1998-‬ יצא לאור ספר הבישול הראשון שיוחד להכנת אוכל על גבי מנוע של מכונית, ‭.Manifold Destiny‬ היה זה ניסיון ראשון לשלב בין האהבה לאוכל לבין החיבה למכוניות. גם כאן היה הרעיון ברור: לנצל את חום המנוע כדי לצלות ולבשל.


יקצרו את זמן הבישול. פקקי תנועה (צילום: ניב קלדרון) 

 

הצלם כריס מאינרד והעיתונאי ביל צ'לר ניסו - ובהצלחה לא מעטה - לתבל את עולם המנועים אפופי אדי הדלק בניחוחות טעימים של גורמה. השניים, שמאסו בפונדקי הדרכים, קיבצו בספרם עשרות מתכונים מעוררי תיאבון שבהם פירטו בהוראות ההכנה לא רק מה יש לערבב עם מה, אלא גם עד לאן יש להרחיק ולנסוע כדי שהתבשיל שעל המנוע יהיה מוכן כנדרש.

 

שיטת הבישול המוטורית תפסה תאוצה, וב‭2002-‬ כבר ידע היומון הבריטי "דיילי טלגרף" לספק צרור עצות למבשל המתחיל במכונית:

  • אל תכינו מנות עם נוזלים רבים.
  • אל תהפכו את חבילת המזון בזמן שהמנוע פועל.
  • אל תבצעו שינויים בחלקי המנוע לצורכי הבישול.
  • אל תחסמו את מעבר האוויר למנוע על ידי הבישול.
  • עטפו את האוכל בשלוש שכבות של נייר אלומיניום, ושימו לב שלא יהיו חלקים חדים שיחוררו אותו.
  • ועוד המלצה: אם אירגנתם מסיבה, בקשו מהאורחים לבשל משהו בדרכם לאירוע. אורחים שונים יכולים להביא מטעמים שונים, תלוי במרחק שעליהם לגמוא במכוניתם מביתם עד למקום המסיבה.

 

שף אבי ביטון ממסעדת אדורה בתל אביב, שחוגגת בימים אלה שלוש שנים, הוא מהרוכבים על שניים - ובישול על קטנוע זו כבר אופרה אחרת - אך כחובב להטוטים במטבח, רעיון הבישול במכונית התניע אותו. מצוידים בחומרי הגלם שעימם הוא משחק בדרך כלל במגרש הביתי במטבח מסעדתו, יצאנו לרקוח ארוחת צהריים תוך כדי תנועה.

 

לפני שאתם מנסים את המתכונים האלה בעצמכם, כמה אזהרות חשובות. אם במתכונים רגילים קשה להתאים את זמן הבישול לכל התנורים בשוק, אז על אחת כמה וכמה כאשר מדובר על בישול בתא המנוע. קחו את הזמנים שלנו בעירבון מוגבל, תעצרו מדי פעם במהלך הנסיעה לבדוק מה עם האוכל.

 

לצורת הנסיעה יכולה להיות השפעה על משך הבישול. דווקא נסיעה מהירה עשויה להאט את משכו, משום שאז נהנה תא המנוע מאוורור משופר, המפחית את החום השורר בו. רוצים לקצר את זמן הבישול? עמדו בפקק.

 

לא משנה מתי ניקיתם בפעם האחרונה את המטבח, תא המנוע של המכונים שלכם - גם אם היא שמורה עד רמת ליקוק - יהיה מלוכלך יותר שמן, פיח ושאר תבלינים שאתם לא רוצים למצוא בצלחת שלכם נמצאים בו בדרך קבע. חשוב להקפיד על עטיפת המזון בכמה שכבות נייר אלומיניום - לפחות שלוש - ללא קרעים, ללא קיצורי דרך. לאחר ה"בישול" פתחו את הנייר בעדינות ומנעו מגע בין חלקו החיצוני המלוכלך למזון המבושל. וגם אז, איש לא בדק את ההשלכות הבריאותיות ארוכות הטווח של אכילת מזון דרכים שכזה, האכילה על אחריותכם.

 

 

כאשר אתם מציבים את החבילה הארוזה על הסעפת, עשו זאת כאשר היא אינה לוהטת עדיין כדי למנוע סכנת כווייה. בדקו אם ביכולתכם לקבע אותה שלא תעוף ותיפול בזמן נסיעה. לא כל תא מנוע מתאים למשחקי נהגים מבשלים. היזהרו מלפגוע במערכות המנוע השונות, חוטים, צינורות ושאר מכללים רגישים. הנזק עלול להיות הרבה יותר יקר מכל מסעדה.

 

חזרה לאבי ביטון, שהחליף את הסירים ביריעות נייר אלומיניום, ואת הכיריים - או את תנור האפייה - בסעפת של ההונדה סיוויק האצ'בק. המחשבה להשתמש בכתבה כתירוץ לסיבוב בסיוויק טייפ‭R-‬ הספורטיבית נדחה, מחשש שבתא המנוע הצפוף שלה לא יהיה לנו מקום לבשל. לאחר שהנחנו את השרימפס תחת מכסה המנוע הלוהט, ריח נעים של פירות ים מילא את המכונית, והים אפילו לא היה קרוב.

 

עוף ממולא

המרכיבים:  

1 עוף שלם במשקל 2 ק"ג

למילוי:

3 תפוחי אדמה בינוניים, קלופים וחתוכים לקוביות בגודל 1 ס"מ

1 צרור כוסברה קצוצה

1 צרור פטרוזיליה קצוצה

3 בצלים ירוקים, פרוסים דק מאוד

3 ענפי טימין קצוצים דק

3 שיני שום קצוצות דק

‭1/2‬ כוס שמן זית

1 כף פפריקה מתוקה

1 כוס מלח גס

קמצוץ פלפל שחור

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים בקערה - תפוחי אדמה, כוסברה, פטרוזיליה, בצל, טימין ושום. מתבלים ב‭1/4-‬ כוס שמן זית וב‭1/4-‬ כף פפריקה מתוקה. מערבבים היטב.
  2. ממלאים את העוף בתערובת ומושחים אותו ביתרת השמן והפפריקה. בוזקים מעל את המלח הגס.
  3. עוטפים היטב בשלוש שכבות של נייר אלומיניום. מניחים על גבי המנוע למשך כשלוש שעות.

 

הערה: מנה זו מתאימה להכנה במהלך נסיעה ארוכה. יש להקפיד לקשור את העוף היטב לגוף המנוע.


לא חייבים מחבת. שרימפס בעגבניות (צילום: רון (שפאץ) כהן)

 

שרימפס בעגבניות

המרכיבים: 

12 שרימפס מנוקים, קלופים ונטולי ראשים

‭1/4‬ כוס שמן זית

1 כף זעתר

1 עגבנייה גדולה פרוסה דק

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים את כל החומרים בקערה.
  2. פורשים זו על זו שלוש יריעות של נייר אלומיניום. מניחים במרכזן את התערובת. עוטפים וסוגרים היטב.
  3. שמים על גבי המנוע למשך כרבע שעה, עד שפירות הים הופכים ורודים.

 

בננות בשוקולד

המרכיבים:

3 בננות קלופות וחתוכות לפרוסות בעובי 1 ס"מ

70 גרם שוקולד מריר חתוך לקוביות

1 כף שטוחה קוקוס

‭1/4‬ כוס אגוזי פקאן קלופים ושבורים

1 כף ברנדי

1 כף שטוחה סוכר חום

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים בקערה את החומרים.
  2. פורשים זו על זו שלוש יריעות של נייר אלומיניום. מניחים מן התערובת במרכזן, עוטפים וסוגרים היטב.
  3. שמים על גבי המנוע למשך 20 דקות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"אז מתי העוף מוכן?"
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים