שתף קטע נבחר

סקירה: ReactOS - האם היא Windows בחינם?

מיזם תוכנה יומרני בקוד פתוח, שואף ליצור מערכת הפעלה שתהיה תואמת לחלוטין ל-Windows - ובחינם. הרעיון נפלא, אך בפועל ל-ReactOS עוד יש דרך ארוכה. בדקנו

כולם מדברים על לינוקס, כמערכת ההפעלה שתשחרר אותנו מהעבדות למיקרוסופט בשוק התוכנה. זאת בעיקר בזכות יחסי הציבור הקולניים של הקהילה הקטנה והרעשנית שלה. אבל חייבים להודות: לאורך כל שנות קיומה, לינוקס בינתיים כושלת באתגר המרכזי שלה: להפוך להיות אלטרנטיבה משמעותית למיקרוסופט במחשבים הביתיים של כל אחד מאיתנו. היא צפויה להוות הצלחה במחשבים הניידים הזעירים המתרגשים עלינו, אבל היא טרם נמצאת על המחשב השולחני או הנייד של רובנו כמערכת ההפעלה היומיומית.

 

ומדוע? עקב אכילס של לינוקס הוא התאימות. תאימות לחומרה, ותאימות לתוכנות נפוצות. זו משתפרת כל הזמן, אבל תמיד תימצא איזו פיסת חומרה שלא נתמכת באופן מושלם או בכלל, תוכנה או משחק שחשובים לנו ופשוט לא עובדים בלינוקס, ולא משנה כמה שמובונטו וחבריו ינסו לשכנע אותנו.

 

ReactOS הוא פרויקט קוד פתוח שבא לענות על הבעיה הזו. האנשים שמאחורי הפרויקט, שואפים ליצור מערכת הפעלה חינמית (וחופשית) - תואמת Windows XP. כזו שנרגיש איתה ישר בבית, ולא נצטרך לדאוג או להתחיל לחפש באינטרנט אחרי דרייברים או גירסאות תואמות. מאחר ומיקרוסופט לא שחררו את קוד המקור של Windows (רק לאחרונה המגמה החלה משתנה), זהו אתגר גדול. במרכזה של ReactOS ישנה ליבה (kernel) משוכתבת של NT, והפרויקט שואל רבות מ-WINE - שכבת התאימות ל-Windows

המשרתת את לינוקס.

 

הפרויקט כבר מתנהל מספר שנים, ומתקדם בקצב איטי. הגירסה הנוכחית היא 0.3.4, וההגדרה של ReactOS הוא בשלב האלפא, כלומר שלב פיתוח ראשוני שעוד לא בשל לשימוש יומיומי. במפת הדרכים של הפרויקט, נזהרים מלתכנן קדימה - התאריך הנקוב היחיד הוא הגירסה הבאה, ולטווח בינוני מתוכננת רק גירסה 0.5, שכבר תהיה גירסת בטא שאמורה להתאים לשימוש יומיומי. תאריך שחרור מוצהר לא נראה באופק.

 

פרי בוסר

על אף שתמונות המסך באתר הפרויקט מבטיחות גדולות ונצורות, כולל היכולת לשחק Quake ו-Unreal Tournament, לכתוב מכתבים ב-OpenOffice ואפילו לתכנת ב-Visual Basic  - התוצאות בפועל רחוקות מאוד מהיומרות הללו. ReactOS זמינה להורדה בשלוש צורות: כתקליטור התקנה, כתקליטור "חי" שנותן לנו אפשרות להתנסות ללא התקנה וכ"מכונה וירטאולית" - מה שמאפשר להריץ את ReactOS בחלון, על מערכת הפעלה קיימת.

 

בתחילה ניסינו את תקליטור ההתקנה. קבצי התמונה (image) של התקליטור קטנים מאוד: 27 מגהבייט. אחרי שצרבנו את תקליטור ההתקנה, ניסינו להתקין את ReactOS על לא פחות מארבעה מחשבים שונים - רובם מבוססי מעבדים של AMD. ההתקנה נתקעה בכמעט בכל אחד מהם, לרבות מקרה אחד שמקלדת פשוטה הפסיקה להגיב.

 

המקרה היחיד שהצלחנו להתקדם במסכי ההתקנה הכחולים הזהים לאלה של Windows, הוא מחשב נייד, R50e של IBM, המבוסס על מעבד אינטל פנטיום M. אך גם כאן, לא הגענו רחוק: ReactOS מתעקשת לפרמט את הכונן כ-FAT32. היא לא מתמודדת כלל עם NTFS או יותר ממחיצה ראשית (primary) אחת. כיון שכבר שבענו מרורים איתה, ופיתחנו חשדנות כלפי מערכת ההפעלה הצעירה, העדפנו להתנסות עם התקליטור ה"חי" וגירסת המכונה הווירטואלית, ולא לסכן את הנתונים שלנו.

 


 

ממשק נוח ומוכר

גם עם התקליטור ה"חי", לא נחלנו הצלחה. שוב, בכל המערכות המבוססות על AMD, התקליטור ה"חי" לא פעל ורק הנייד מבוסס האינטל הציל את כבודה של ReactOS והצליח להריץ אותה. הגירסה מבוססת מכונה וירטואלית פעלה גם על אחד ממחשבי ה-AMD.  

 

התפריט והמראה הכללי של ReactOS, מזכירים בכוונה את Windows. כך שבניגוד ל"הלם התרבות" שעשוי להיות למי שמהגר מ-Windows ללינוקס (במיוחד לסביבת GNOME), המראה של ReactOS דווקא די מזמין. תפריט ה-Start, מעוצב באופן כמעט זהה לזה של XP, עם "תוכניות", "המסמכים שלי" ו"הגדרות". מהבחינה הזו, הממשק מאוד נוח ומוכר ואכן מעניק תחושה ביתית.

 

סייר הקבצים של ReactOS דומה לסייר הקבצים של Windows 95, והוא גס במראהו ופשוט - יש מי שימצא בכך יתרון. אך החיסרון כאמור, הוא חוסר היכולת המובנית של ReactOS לקרוא מערכות קבצים אחרות חוץ מ-FAT32, כך שגם סייר הקבצים לא מאוד שמיש. בכלל, גם הגירסה החיה של מערכת ההפעלה, מאוד מוגבלת ובניגוד לגירסאות "חיות" של מערכות הפעלה בוגרות יותר, כמו Ubuntu, מאפשרת למשתמש לעשות מעט מאוד.

 

מנהל ההתקנות של ReactOS (המקביל ל-Add/remove Programs) הוא כמו מנהל ההתקנות של לינוקס: יישומים מוכנים מראש להתקנה בתוך רשימה - רק לסמן ולהתקין. אלא שפרוטוקולי הרשת של ReactOS מאוד לא בוגרים - כך שאפילו ניסיון להוריד תוכנה פשוטה כמו Firefox, נתקלה בקשיים, ואין מה לדבר גם על גלישה בסיסית ברשת. התאכזבנו.

 

סיכום

ReactOS היא רעיון מעניין, שנראה שעשה כבר כברת דרך מסוימת - אך עוד ארוכה הדרך לפניו. נכון לכרגע, עם התמיכה המוגבלת שלה, ReactOS היא בהחלט לא מערכת הפעלה בשלה לשימוש יומיומי. אנחנו נמשיך ונעקוב אחרי המיזם המסקרן הזה,  אך לבינתיים, מי שמעוניין להשתמש במערכת הפעלה חופשית מוצלחת - כדאי שיישאר עם Ubuntu הבוגרת והיציבה, שגירסה 8.04 שלה אמורה לצאת השבוע.

 

React Operating System

גירסה: 0.3.4

נפח הורדה: 27 מ"ב

 

להורדה 

 

עוד בפרויקט פסח "משעבוד לגאולה": 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים