שתף קטע נבחר

ארגון זכויות אדם: ייתכן שהטנק ירה במכוון בצלם

בארגון Human Rights Watch טוענים כי יש ראיות לכך שחיילי הטנק שהרגו את צלם סוכנות רויטרס בעזה התכוונו לפגוע בעיתונאים, או ירו בפזיזות. תחקיר שערך הארגון גם מבסס את החשד שצה"ל עשה שימוש בפגז פלאשט, שיוצר רסס של חצים חדים כתער הפוגעים ברדיוס של עשרות עד מאות מטרים. בצה"ל טרם הגיבו לטענות

תחקיר שקיימו אנשי ארגון זכויות האדם הבינלאומי Human Rights Watch בזירה שבה נהרג צלם רויטרס ושלושה אזרחים נוספים מפגיעת פגז טנק, מצא ראיות לכאורה לכך שחיילי הטנק ירו בפזיזות או באופן מכוון בצוות העיתונאים. בצה"ל ממשיכים לחקור את האירוע, ואמרו כי יגיבו לטענות הארגון "רק לאחר החג".

 

פאדל שנאעה בן 23 צילם עבור סוכנות רויטרס. הוא נפגע בשעה שצילם את אזור גדר המערכת, דרומית מזרחית לעיר עזה. בתחקיר Human Rights Watch נאמר ששלושה בני אדם נוספים נהרגו באותו אירוע: צעיר בן 22, נער בן 17 ונער בן 14. מנהל סניף המזרח התיכון של הארגון, ג'ו סטורק, אמר ש"חיילי צה"ל לא וידאו שהם מכוונים לעבר מטרה צבאית לפני שירו, ויש ראויות המעלות חשד שהם כיוונו לעבר עיתונאים".

 

אנשי ארגון זכויות האדם קיימו שיחות עם עדי ראייה, עם תושבי הכפר הסמוך ועם עיתונאים שהגיעו למקום האירוע. כל השיחות הצביעו על כך שלא היתה פעילות חבלנית פלסטינית באזור התקיפה. שנאעה ואיש הסאונד שלו, וואפא אבו מיזייד, הגיעו למקום ב-17:00 אחר הצהריים. הם נסעו בטנדר שסומן באותיות גדולות "TV" ו"Press", במטרה לצלם את האזור שבו נפגעו מוקדם יותר תושבים. בדרכם חלפו על פני טנק, שניצב מרחק של כמה מאות מטרים מהם. הצלם לבש אפוד עם כיתוב בולט "Press".

  

המקליט, אבו מיזייד, סיפר לאנשי ארגון זכויות האדם על הדרמה שהתחוללה: "פאדל הציב את המצלמה על חצובה, וביקש ממני להרחיק ילדים שהתגודדו סביבנו - הם לא היו חמושים ולא נורתה שם אש. בשעה שעשיתי את זה, שמעתי צליל שנשמע כמו 'בוף'. התבוננתי לעבר פאדל ומצאתי אותו שוכב על הקרקע ומשנן את פסוקי השיהאדה (פסוקים שאומר מוסלמי לפני מותו). פאדל נהרג. פגז נוסף נחת מאחורי הטנדר ופצע אותי ביד ובמותן. רצתי לעבר הכביש הראשי וזעקתי לעזרה".

  

תמונות שצולמו במקום האירוע, הראו שניים מההרוגים הנוספים שוכבים לצד הטנדר ההרוס. דקות לאחר ההפגזה, ניסו להגיע לאזור שלושה עיתונאים נוספים בג'יפ. כאשר עצרו את הרכב, המסומן אף הוא בכיתוב "Press", והלכו לעבר מכוניתם של עיתונאי רויטרס, נקלעו גם כן לאש הטנק. וויסאם נאסר בן 23, צלם סוכנות מען הפלסטינית, אמר לאנשי Human Rights Watch: "ראינו פגז שנורה לעברנו. נשכבנו על הקרקע, הפגז נחת חמישה מטרים מאחורי הטנדר והתפוצץ.

  

ראיות שנאספו בשטח, כמו גם צילום רנטגן למתים ולפצועים, הוכיחו שצה"ל עשה שימוש בפגז פלאשט, המפזר רסס של אלפי חצי ברזל חדים כתער. כל מי שנמצא ברדיוס של עשרות עד מאות מטרים ממקום הפגיעה, חשוף לאותו רסס קטלני.

 

ארגוני זכויות אדם פנו בעבר לצה"ל בדרישה להפסיק את השימוש בפגזי פלאשט בעזה: "ישראל חייבת להפסיק את השימוש בנשק הזה ברצועת עזה,

שהיא אחד המקומות הצפופים בעולם. ירי פגזי פלאשט מגביר את הסיכוי לפגיעה באזרחים תמימים הנמצאים בטווח 'רדיוס ההרג'", אמר ג'ו סטורק מארגון זכויות האדם. ב-Human Rights Watch דורשים ממשלת ישראל לפתוח בחקירה עצמאית ומלאה של התקרית ולפרסם פומבית את הממצאים.

  

גם בארגון זכויות האדם "בצלם" טוענים כי פגז הפלאשט, שממנו נהרג צלם סוכנות הידיעות רויטרס, נורה בניגוד לסייגי החוק הבינלאומי. הארגון דרש מהפרקליטות הצבאית להורות על הפסקת השימוש בפגז זה ולפתוח בחקירה פלילית של נסיבות האירוע. לטענת הארגון, טווח הפיזור הנרחב של החיצים הנורים מהפגז מסכן אזרחים חפים מפשע.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הצלם פאדל שנאעה
צילום: רויטרס
רכבו של הצלם לאחר הפגיעה
צילום: AFP
מומלצים