סוף עונת הלימונים: שמונה מתכונים טעימים
"כשאני זוכה למצוא לימון אמיתי וטרי, אני מריחה אותו שוב ושוב, בעונג שלא יתואר במילים". אורנה נריה יוגב מספרת על אהבתה ללימונים ומציעה שמונה מתכונים טעימים
אם יש לכם בגינה מקום לעץ אחד בלבד, לימון הוא העץ הנכון. אף גינה לא תהיה שלמה בלעדיו. בחצר בית הורי תמיד היה נטוע לפחות עץ לימון אחד. עצים באו והלכו, אך עץ הלימון מעולם לא נעדר מחצרנו. בעיניים עצומות אני יכולה לשחזר בקלות את מקומם של עצי הלימון שכבר מתו או נעקרו, וכמובן יודעת מאיזה עץ הכי כדאי לקטוף עכשיו, כשאני מגיעה לביקור.
אחד מקשיי ההסתגלות שלי במעבר מן הכפר אל העיר, היה לקנות פירות שעד כה קטפתי ישירות מן העץ. אט-אט השלמתי עם המצב, אך עם קניית לימונים עדיין קשה לי להשלים.
בעלי הבסטות בשוק מחנה יהודה אינם מבינים את פשר חיפושיי בערימת הלימונים. למה חשובה לי הקליפה יותר מאשר כמות המיץ ומהם יתר שיקוליי המוזרים בחיפוש אחר הלימון האולטימטיבי. אין מאושרת ממני כשאני נתקלת פה ושם בלימוני בלדי אמיתיים, ללא ריסוס, ללא ציפוי דונג - כנהוג בבתי האריזה - ועם ריח אמיתי, המעיד על כך שנקטפו לא מזמן. ועדיין, כשאני זוכה למצוא לימון אמיתי וטרי שכזה, אני מריחה אותו שוב ושוב, בעונג שלא יתואר במילים.

הלימון האולטימטיבי (צילום: אסף רונן)
לימון מוסיף המון
מאז ומתמיד היו לימונים מרכיב בסיסי ברפרטואר הקולינרי בביתנו, לתיבול הסלט היומיומי או להכנת משקה מתוק וצונן. אף פעם לא קטפו לימונים ושמרו בבית. לימון היה צריך להיות טרי לחלוטין, הישר מן העץ.
בעוד סבתי אהבה לקטוף דווקא את פרחי הלימון כשהיו פתוחים למחצה, להתענג על ריחם ולהניחם במטפחתה או בארנקה, סבי אהב לסחוט לימון מעל צלחתו, ובאותה הזדמנות היה סוחט לימון גם מעל צלחתי. אין זה פלא שרק בסוף העשור השלישי לחיי נגמלתי מן ההרגל להוסיף לימון לכל מאכל, באופן אוטומטי.
כשהכרתי את המטבח הטריפוליטאי של חמותי, שתחיה, גיליתי שעם הסעודה מוגשים לשולחן גם לימונים חצויים. כולם סחטו לימון מעל המפרום והחריימה, וגם אני סחטתי בשמחה רבה ועם הביס הראשון הבנתי שמטרתו של הלימון, במקרה הזה, היא לנטרל מעט את חריפותו העזה של האוכל. גם בילדיי דבק ההרגל הזה, ולמרות שהמטבח שלי אינו חריף כלל וכלל, איש אינו מסכים לאכול מאכלים שהגיעו מהצד הזה של המשפחה מבלי לטפטף מעט לימון.
גם תה איני מסוגלת לשתות ללא פרוסת לימון טרי, שרוּבּה קליפה ומיעוטה פרי, דהיינו שפע של ארומה - ומעט מאוד חמיצות. כשאני יוצאת לבתי קפה,אני נתקלת, לא פעם, בזוג גבות מורמות כשאני שולפת מן התיק שקית קטנה ובה פרוסות לימון מהסוג הנכון והמדויק.
מתי כדאי לנצל את הלימונים?
הודות לריבוי הזנים ניתן להשיג בארץ לימונים כמעט לכל אורך השנה, אך לימוני הקיץ אינם איכותיים כי אם ירוקים ויבשושיים. אם השגתם בקיץ לימונים צהובים סביר להניח שנשמרו בקירור מאז החורף, ואינם במיטבם.
ראשוני הלימונים מגיעים לשווקים בספטמבר. הם הופכים עסיסיים יותר באוקטובר והעונה נמשכת בערך עד סוף מאי. ממש עכשיו יש לימונים גדולים מאד, עסיסיים ועבי קליפה, שמתאימים במיוחד לשימור.
מה מכינים?
אפשר לשלב את הלימון באלפי מאכלים, מסלטים ועד קינוחים. קליפתו הריחנית מוסיפה ארומה נפלאה למתוקים למיניהם וגם לסלטים טריים או מבושלים. לימונים משמשים גם לריכוך בשר ודגים, ריכוך שהוא כמעט כמו בישול, כך שכדאי להוסיפם למרינדות ולהכין כך קרפצ'יו של בשר, עוף או דגים. השריית דגים בלימון לפני בישולם מנטרלת את הטעם הימי, החזק-מדי לטעמם של אנשים רבים.
כיצד ניתן ליהנות מהלימונים לארכה של השנה?
- מגרדים את הקליפה, מערבבים עם מעט סוכר ומקפיאים בקופסאות פלסטיק.
- סוחטים מיץ ומקפיאים בשקיות ניילון המיועדות להכנת כדורי קרח. כדור כזה מתאים בדיוק לתיבול קערת סלט משפחתית. אם שכחתם להפשיר את כדור הקרח ניתן לגרדו מעל הסלט בפומפיה דקה, והוא ימס תוך 2 דקות.
- מנצלים קליפות שלא נסחטו עד תומן: חותכים לחתיכות קטנות ומקפיאים והרי לכם תוספת נפלאה לתה חם או קר.
המייל של אורנה נריה יוגב.