שתף קטע נבחר

זירת הקניות

אנרגיה גרעינית: פתרון מבריק או טעות מסוכנת?

מחירי הנפט מאמירים, הפחם מזהם את האוויר והדלקים הביולוגיים גורמים לעלייה במחירי המזון ופוגעים בחלשים. אז האם הפתרון המושלם הוא אנרגיה גרעינית. בספרד פרצה לאחרונה המחלוקת במלוא העוצמה כשהתברר שדליפה מתחנת כוח בנובמבר הייתה חמורה פי מאה מכפי שדווח תחילה

מחירי הנפט עולים, התלות במדינות המפיקות אותו מגבילה פוליטית, הפחם מזהם את האוויר והדלקים הביולוגיים גורמים לעלייה במחיר המזון ופוגעים באוכלוסיות חלשות במדינות מתפתחות. בעיני רבים הפתרון למשבר הוא באנרגיה גרעינית.

 

ואכן, רווחי החברות המחזיקות בתחנות כוח גרעיניות עלו בתקופה האחרונה. למשל החברה האמריקנית "אנטרג'י", שמפעילה 11 תחנות כוח, רשמה גידול של 45 אחוז בהכנסותיה, והוסיפה 221 מיליון דולר למאזנה ממכירת חשמל "נקי". בארה"ב, לראשונה מזה עשרות שנים, שבו חברות אנרגיה לקדם הליכים להקמת תחנות כוח גרעיניות חדשות, על אף שהוותיקות יותר טרם התיישנו.

 

אך המחלוקת הסביבתית בשאלת הגרעין נותרה בעינה. יש הטוענים כי זהו הפתרון הנקי ביותר לייצור אנרגיה, באופן שאינו פולט גזי חממה המשפיעים על האקלים, ואינו מזהם את האוויר. מנגד טוענים אחרים כי טרם נמצא פתרון בטוח לאחסנת הפסולת הרדיואקטיבית - שעלולה לגרום לזיהום סביבתי חמור במשך אלפי שנים, והחשש של אנשים מפני תקלות ודליפות גם הוא מקשה על השגת האישורים הדרושים להקמת הכורים.

 

ספרד: הדליפה הייתה חמורה מכפי שדווח

בספרד פרצה לאחרונה המחלוקת במלוא העוצמה, לאחר שהתברר שדליפה מכור גרעיני בצפון-מזרח המדינה הייתה חמורה פי 100 מכפי שדווח תחילה. 

 

הממשלה הסוציאליסטית בספרד לא התלהבה עד כה מקידום פתרונות גרעיניים למשבר האנרגיה וההתחממות הגלובלית. ספרד הייתה מבחינה זו בעמדת מיעט מול מדינות כמו בריטניה, צרפת וארצות הברית, שנוטות להגדיל את הנתח הגרעיני במשק האנרגיה שלהן.

 

בדיוק כאשר החלה הממשלה לשקול שוב את יחסה לגרעין, נחשף כי חומרתה האמיתית של הדליפה בחודש נובמבר מהכור ASCO I הוצנעה על ידי גורמים בעלי עניין. התברר שהדליפה הייתה חמורה פי 100 מכפי שדווח תחילה, ובבדיקות שנעשו בתקופה האחרונה נמצאו חלקיקים רדיואקטיביים במרחק של כ-60 ק"מ מהכור.

 

הדליפה לא סיכנה את הכור או את התושבים הגרים באזור. היא הוגדרה בדרגה 2 מתוך 7 אפשריות ומעולם לא הייתה בכור גרעיני בספרד תקלה בטיחותית בדרגה גבוהה מ-3. אך הדיווחים כעת - ובעיקר הסתרת הממצאים האמיתיים - נטעו חשש כבד בלב הציבור הספרדי. כדי להרגיע מעט את הציבור, פוטר ראש מחלקת הבטיחות של הכור, והחברה צפויה כעת לקנס של עד 30 מיליון אירו.

 

בכיר ב"גרינפיס" הספרדי מתח ביקורת על הפרשה ואמר שהכור, שפעיל מזה 40 שנה, "מיושן". העיתון רב התפוצה "אל פאיס" דיווח מפי ראשי איגודי העובדים בכור, כי ההנהלה קיצצה לאחרונה בכוח האדם והשקעות, והעלתה את הסיכון לתקלות. בשלב זה נאלץ ראש הממשלה, חוסה לואיס רודריגז ספטרו להתערב, ואמר כי יסגור את הכור. התיכנון המקורי היה לסגור את הכור - יחד עם שבעת האחרים - בשנת 2028, ולעבור לשימוש באנרגיות מתחדשות.

 

מה עדיף: גרעין או אנרגיות מתחדשות?

ספרד מקבלת 20 אחוז מהאנרגיה שלה מכורים גרעיניים, 10 אחוזים מאנרגיית רוח ועוד אחוזים ספורים מאנרגיה סולארית. את שאר האנרגיה מפיקה ספרד באמצעות פחם מיובא. אך הממשלה עדיין חלוקה האם להגדיל את נפח השימוש באנרגיה גרעינית בשלב זה.

 

"מדינה שמייבאת כ-80 אחוז מהאנרגיה שלה לא יכולה להתעלם מהאנרגיה הגרעינית", אמר חרלדו דיאז פראן, ראש איגוד המעסיקים הספרדי. "אסור לנו להחמיץ את רכבת האנרגיה הגרעינית מהדור השני", אמר דובר פנוסה, שבבעלותה כמה כורים ברחבי המדינה.

 

מנגד, הממשלה לאחרונה ביטלה תוכניות להקמת מתקן מרכזי לאחסנת פסולת רדיואקטיבית לטובת מרכזים קטנים יותר לכל כור - מהלך שיהיה לדעת מומחים מסוכן ויקר יותר, אך לא יעורר תרעומת בציבור משום שהעלויות יבוזרו וההתנגדויות יהיו במישור המקומי - ולא הארצי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
כור גרעיני בצרפת. ארכיון
צילום: איי פי
מומלצים