שתף קטע נבחר

חברי כנסת: לבדוק את התנהלות ועידת התביעות

בעקבות סרט על הגוף המשמש כצינור בין גרמניה לניצולי השואה, לפיו הוא פועל ללא פיקוח ומעביר כספים למוסדות חרדים, יוזם יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ זבולון אורלב, דיון דחוף בוועדה. לדבריו, אם הגוף יסרב שמבקר המדינה יבדוק את התנהלותו, בכוונתו להעביר החלטה לפתוח את ההסכם עם גרמניה, כדי להעביר את האחריות על ניתוב הכספים לגוף אחר

לאן הולכים הכספים מגרמניה עבור הניצולים? יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ זבולון אורלב, הודיע אמש (יום ד') כי בכוונתו לכנס דיון דחוף של הוועדה בעקבות הסרט "מוסר השילומים - המלחמה נמשכת" של אורלי וילנאי וגיא מרוז, על אודות ועידת התביעות. חברי כנסת רבים הזדעזעו מהטענות שהועלו בסרט.

 

ועידת התביעות היא גוף שהוקם לפני 55 שנה, במטרה לשמש צינור בין גרמניה לניצולי השואה. על-פי המנדט שניתן לגוף על ידי הממשלה, והעומד בראשה דאז דוד בן גוריון, הגוף מתנהל ללא שום פיקוח. בסרט נטען, כי נכון להיום יש בקופת הגוף למעלה ממיליארד דולר.

 

לאן הכסף של ועידת התביעות הולך? וילנאי ומרוז מדווחים, כי ארגון "בית יעקב" שבבני ברק מקבל 300 אלף דולר בשנה למטרת הכשרת מורות ללימודי שואה. גוף אחר, חרדי גם הוא, "גנזך קידוש השם", מקבל חצי מיליון דולר לטובת סריקת תמונות.

 

אורלב אומר כי התנהלות ועידת התביעות חייבת להיבדק על ידי מבקר המדינה. "צפיתי בסרט והזדעזעתי עמוקות. הלב ממאן להאמין, שיש חשש שכספים רבים המיועדים לניצולי השואה אינם מגיעים ליעדם, קרי לניצולים, חרף העובדה שחלק לא מבוטל מהם חי בתנאים כלכליים מחפירים ובתת כבוד. ארגון יהודי חייב לעמוד בפיקוח ישראלי".

 

לדבריו, גם מבקר המדינה צריך לבדוק את הגוף. "בכוונתי לכנס דיון דחוף בוועדה לביקורת המדינה אודות ממצאי הסרט. בנוסף, בכוונתי ליזום פנייה למבקר המדינה כדי שיחקור את הנושא לעומק ויגיש דוח מיוחד בנושא. מפני שוועידת התביעות אינה 'גוף מבוקר' נדרשת הסכמתה כדי לאפשר למבקר המדינה לפעול בעניין. בכוונתי לפנות לוועידת התביעות אשר טענה למעשה כי היא פועלת בשקיפות, ולבקש שתשתף פעולה ותסכים לבדיקת מבקר המדינה את הנושא, קל וחומר כאשר המדובר בארגון יהודי".

 

"לפתוח את ההסכם עם גרמניה"

ח"כ אורלב אומר כי אם הוועידה תסרב לבדיקה, הוא יעביר החלטה שתחליף את הגוף. "אם ועידת התביעות תסרב לבקשה, יתעורר חשד שיש להם מה להסתיר. במצב דברים זה אביא לאישור הוועדה לביקורת המדינה הצעת החלטה לדרוש ממשלת ישראל לפתוח את ההסכם עם גרמניה, כדי להעביר את האחריות על ניתוב כספי הניצולים מוועידת התביעות למרכז ארגוני ניצולי השואה בישראל. יצוין כי במהלך שכזה טמון גם היגיון רב, משום שמרבית ניצולי השואה הזקוקים לסיוע מתגוררים בארץ".

 

גם ח"כ רן כהן (מרצ) קורא לפקח על הוועידה. "צפיתי בסרט בסערת רגשות. הממצאים מזעזעים והציבור בישראל אינו יכול להשלים עימם - מאות אלפי ניצולי שואה נמקים ברחבי העולם בעוני מחפיר, ועידת התביעות מחלקת סכומי עתק ללא כל שקיפות או פיקוח, ובאווירה של מכירת חיסול במערב הפרוע. המצב מחייב לפתוח את ההסכם עם ועדת התביעות ולקבוע כי הייעוד של הכסף הוא קודם כל לרווחתם של ניצולי השואה".

 

גם בקואליציה מתחו ביקורת על הוועידה. מ"מ יו"ר הקואליציה, ח"כ יואל חסון (קדימה): "הסרט הציג מציאות שהכרנו כבר קודם, על פיה ניצולי שואה לא קיבלו את המגיע להם במשך שנים ארוכות. ראוי ליצור מצב בו ועידת השילומים תהיה כפופה לדין ולביקורת בישראל, כדי שהצדק גם ייעשה וגם ייראה. עם זאת, מפני שוועידת השילומים טוענת כי הסרט עושה לה עוול, ראוי שנציגיה הרשמיים יופיעו בפני הכנסת ויציגו את העובדות מצידם. כך או כך, על הכנסת להתגייס בכל דרך כדי שכל הכספים כולם יגיעו לניצולי השואה הזקוקים להם".

 

ח"כ יולי אדלשטיין (ליכוד) אמר: "על ממשלת ישראל לשים קץ להפקרות בעניין כספי השילומים. דווקא עכשיו, כשמצהירים על הכוונה לתקן את העוול ההיסטורי שנגרם לניצולי שואה, בכך שאינם זוכים לחיות ברווחה, יש לוודא שכספי השילומים אכן יגיעו אליהם. עלינו לדאוג לכך, שמי שמנהל את הכספים, יהיה נתון לביקורת מתמדת של המדינה, גם אם מדובר בגוף יהודי שאיננו ישראלי בהגדרתו. למדינת ישראל יש את הסמכות והלגיטימיות, לפקח ולבקר את הגורמים שמטפלים בשילומים, מתוקף היותה הנציגה המובהקת של הניצולים ושל העם היהודי כולו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ניצולי שואה. ארכיון
צילום: גיל יוחנן
ח"כ אורלב. לבדוק את הוועידה
צילום: גיל יוחנן
ח"כ כהן. לפתוח את ההסכם
צילום: עופר עמרם
ח"כ חסון. כפופים לביקורת
מומלצים