שתף קטע נבחר

קונגו: 14 פילים נורו למוות תוך שבועיים

ארגוני שמירת בעלי חיים בעולם חוששים מגל חדש של ציד פילים, על רקע המלחמה הנמשכת בין המורדים לצבא במזרח קונגו ולאחר שדרום-אפריקה ביטלה איסור רב שנים על ציד פילים

ארגוני שמירת בעלי חיים מודאגים מזינוק פתאומי במספר הפילים שנהרגו במזרח קונגו, תוצאה של הקרבות הנמשכים בין כוחות המיליציה, הצבא והמורדים. מאז מחצית החודש שעבר נורו בפארק הלאומי וירונגה 14 פילים על ידי הגורמים השונים.

 

"למותם של 14 הפילים יש השפעה גדולה על הישרדות אוכלוסיית הפילים המקומית, וזהו החודש הגרוע ביותר שהיה לנו מזו תקופה ארוכה בכל הנוגע לתיעוד מקרי מוות בקרב פילים", אמר אלכסנדר וואת'וות, מנהל מחוז במכון המחקר לשימור הטבע בקונגו. "אנו קוראים לאנשי הצבא והמילציות להפסיק את הטבח, ומבקשים מהקהילה הבינלאומית להתערב כדי לפתור את המחלוקות הפוליטיות הקיימות באזור, למען בטחון התושבים המקומיים ולמען הטבע הייחודי בפארק וירונגה".  


פיל שנורה על ידי כוחות הצבא בחודש שעבר (צילום: wildlifedirect.org)

 

הפארק הלאומי וירונגה, המשתרע על שטח של כ-7,800 קמ"ר. נוסד לראשונה בשנת 1925 כפארק הלאומי הראשון באפריקה, ורק ב-1979 צורף לרשימת אתרי המורשת העולמיים של אונס"קו. גורילות ההרים בשטחו הפכו אותו לשם דבר בעולם כולו, במיוחד עקב מחקריה של הזואולוגית המנוחה, דיאן פוסי באזור, שתרמו רבות למודעות העולם בנוגע למצב הגורילות ולפיתוח ענף תיירות משגשג. בנוסף לגורילות, חיים בפארק העצום גם פילי סוואנה, שימפנזים, אוקפי, ביזונים, ציפורים אנדמיות והיפופוטמים. האחרונים ספגו את המכה הקשה ביותר בשנים האחרונות.

 

בשנות ה-60 חיו בפארק יותר מ-27 אלף היפופוטומים ו-3,500 פילי סוואנה. בסקר שנערך בשנת 2006 נותרו בקושי 300 היפופוטמים ו-350 פילים והם נחשבים בסכנת הכחדה חמורה בעקבות ציד לא חוקי. על פי הערכות ארגון השימור "wildlife direct", המספרים צנחו מאז.

 

דרא"פ: האיסור על הרג פילים בוטל

בעקבות ביטול איסור בן 13 שנה על ציד פילים בדרום אפריקה, בארגון שמירת הטבע "wildlife direct" מביעים דאגה רבה כי הסחר בחיטי פילים לטובת מסחר בינלאומי במוצרי שנהב ישוב לכמויות שנראו בשנות ה-70 וה-80. לדברי הארגון, נוכחות של גורמים סיניים באזור משפיעה אף היא על הדרישה לשנהב, ובדיווח של הבי.בי.סי בתחילת השבוע, נראו חיילים הודיים טסים במסוק מעל הפארק במטרה להחליף תחמושות תמורת שנהב עם כוחות הצבא המקומיים.

 

"החשש הוא כי החדשות אודות ביטול האיסור מתפשטות במהירות בקרב קבוצות חמושות, שרואות בכך הזדמנות להגדיל את הכנסותיהן על ידי הרג פילים למען סחר בשנהב", אומרים בארגון. 

 

דרא"פ: איננו רוצים להרוג פילים

ואולם דרום אפריקה הבהירה שמטרת ביטול האיסור אינה עידוד ציד הפילים כי אם צעדים שנועדו לווסת את הגידול באוכלוסיית הפילים במדינה - שאין להם אויב טבעי ושההרס שהם גורמים לחקלאות ושטחים פתוחים היה גדול. בין השאר מפרטות תקנות חדשות אמצעים שונים למניעת פלישת פילים לאזורי אוכלוסיה וחקלאות, כמו העברתם לאזורי מחייה אחרים, שימוש באמצעי מניעה וכמוצא אחרון - המתה של פילים תוך פיקוח הדוק.

 

כמו כן אוסרות התקנות ניצול פילים למטרות מסחר ותיירות. בקרן העולמית למען רווחת בעלי חיים (IFAW), אמרו כי "מדובר בצעד אמיץ מצד הממשלה, שמפעילה את המנדט שלה כאחראית לשימור בעלי החיים". הקרן וארגוני שימור אחרים נאבקו בשנים האחרונים כדי לעצור את המשך לכידת הפילים בטבע לצורכי תיירות.

 

אנשי הקרן אמרו כי הם מתנגדים בתקיפות לצעד של המתת פילים, אך מקווים כי אכן הממשלה תעמוד בהתחייבויותיה. "אנו מקווים כי אם הממשלה תחליט לנקוט בו, הדבר יהיה רק לאחר שמוצו כל האמצעים האתיים הראויים לוויסות האוכלוסיה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פילים בפארק הלאומי וירונגה, קונגו
צילום: wildlifedirect.org
ציידי פילים שנתפסו בחודש שעבר
צילום: wildlifedirect.org
מומלצים