שתף קטע נבחר

סקר: יהודים או ישראלים?

מחקר שמפרסם המכון הישראלי לדמוקרטיה, ונחשף ב-ynet, מגלה כי רוב הציבור מבכר את הזהות היהודית, אך החילונים והנשאלים מגדירים עצמם תחילה כישראלים. וגם: איך יגדירו עצמם ערביי ישראל והאם ליהודים בארץ וליהודי העולם גורל משותף?

60 שנה בדיוק חלפו מאז הוקמה מדינת ישראל כבית לאומי לעם היהודי, וה"תחרות" על הגדרת הזהות עדיין בשיאה: מחקר מתמשך של המכון הישראלי לדמוקרטיה שתוצאותיו מתפרסמות לראשונה ב-ynet מגלה כי 47% מהציבור מגדירים את זהותם העצמית תחילה כיהודית, לעומת 39% שהגדירו עצמם ישראלים. על פי הנתונים שמציג מרכז גוטמן של המכון לקראת יום העצמאות, רוב מובהק של ערביי ישראל מזהים עצמם כערבים או פלסטינים ומעטים מבכרים את הזהות הישראלית. עוד בתוצאות: 94% מהאוכלוסייה היהודית בישראל רואה עצמה חלק מהעם היהודי בעולם, אך 'רק' 68% סבורים כי ליהודי ישראל והעולם גורל משותף.

 

בחלקו הראשון של המחקר, המבוסס על סקר שביצע מרכז גוטמן בקרב האוכלוסייה היהודית בישראל, התבקשו הנשאלים לדרג את הזהויות לפי סדר חשיבותם. 47% אמרו כי הם יהודיים, 39% השיבו "ישראלים", 10% ביכרו את השיוך הדתי ו-4% הגדירו את זהותם על פי העדה אליה הם משתייכים.

 

פילוח להגדרות דתיות מלמד כי ככל שרמת הדתיות עולה כך מתחזקת הזהות היהודית, על חשבון הישראלית, כמובן. כך 78% מהחרדים ו-73% מהדתיים הגדירו את עצמם יהודיים לעומת 0% ו-16% (בהתאמה) שבחרו בזהות הישראלית, וגם המסורתיים העדיפו את היהודית על פני הישראלית (55% ו-35%). לעומתם הגדירו עצמם 49% מהחילוניים כישראלים ו-34% בלבד כיהודים.

 

חלוקה נוספת, על פי קבוצות הגיל של המשתתפים, מגלה כי ככל שהגיל נמוך יותר כך מתחזקת הזהות היהודית. 52% מהנשאלים בגילאי 18-30 ו-53% מ-31-40 הגדירו עצמם יהודים, לעומת 32% ו-33% בהתאמה שמזהים עצמם תחילה כישראלים. מנגד, בני ה-41-50 נקרעים בין שתי ההגדרות עם 43% לכל אחת מהן, ובקרב בני ה-51 ומעלה בחרו 46% בהגדרה 'ישראלי' ו-41% ב'יהודי'.

 

ומה עם ערביי ישראל? 45% מהם רואים את עצמם ערבים, 24% פלסטינים, 19% מגדירים את עצמם על פי שיוכם הדתי ו-12% בלבד בחרו בישראליות כזהות העיקרית.

 

ישראל היא מדינת העם היהודי כולו, ורוב מוחלט של אזרחי ישראל היהודיים אכן מרגישים חלק מהעם היהודי בעולם. בחלקו השני של המחקר, המובסס על נתוני מרכז גוטמן וקרן אבי חי, השיבו כך 94% מהנשאלים. עם זאת, 'רק' 68% סבורים שליהודי ישראל וליהדות העולם גורל משותף. השוואה לסקרים דומים שבוצעו בשנים 1991 ו-1999 מלמדת כי תחושת השייכות לעם היהודי נשארה כשהייתה, אך חלה ירידה מתמדת בתחושת הגורל המשותף מ-76% בסקר הראשון ל-68% בזה שנערך בשנת 2007.

 

למאמר הרחבה של עוזרות המחקר יעל הדר, נעמי הימיין-רייש ואנה קנפלמן לחצו כאן

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מי אנחנו?
צילום: AP Photo/The Citizens' Voice, Kristen Mullen
יום העצמאות
צילום: גיל יוחנן
מומלצים