שתף קטע נבחר

פרשת רמדיה: גם בכירי משרד הבריאות יואשמו

פרקליט המדינה, משה לדור, הודיע למנכ"ל משרד הבריאות, אבי ישראלי, כי פרט לבכירי רמדיה, בכוונתו להגיש בימים הקרובים כתבי אישום בפרשה גם נגד אנשי משרדו. הפרשה, שהתפוצצה לפני 4.5 שנים, גבתה את חייהם של שלושה תינוקות והביאה לפגיעה קשה ב-20 נוספים

פרשת רמדיה מגיעה סוף-סוף לבית המשפט: גם בכירים במשרד הבריאות יועמדו לדין בפרשת רמדיה שגבתה את חייהם של שלושה תינוקות והביאה לפגיעה קשה ב-20 נוספים שניזונו מתחליף חלב, שבו היה חסר ויטמין B1 החיוני. כך הודיע הערב (יום ב') פרקליט המדינה, משה לדור, למנכ"ל משרד הבריאות, אבי ישראלי.

 

בעקבות ההחלטה, המאשררת החלטה קודמת, צפויה פרקליטות מחוז מרכז להגיש את כתב האישום בימים הקרובים, כפי שפורסם לראשונה ב-ynet. בכירי רמדיה, ובהם המנכ"ל לשעבר, גדעון לנדסברגר, ומשה מילר, מבעלי החברה וכן טכנולוג המזון לשעבר, פרדריק בלק, יואשמו בגרימת מוות ברשלנות וחבלה ברשלנות לצד עבירות נוספות.

 

כמו כן יואשמו חמישה מעובדי משרד הבריאות: ד"ר דורית ניצן-קלוסקי, שהיתה מנהלת שירות המזון הארצי בתקופה הרלוונטית, וארבעה מפקחים בתחנות ההסגר בנמלי אשדוד וחיפה, שמתפקידם לבדוק את המזון המיובא ארצה. הם יואשמו במעשה העלול להפיץ מחלה, בגין מילוי תפקידם בדרך רשלנית, שהפרה את חובתם המקצועית.

  

עם כניסתו לתפקיד, התבקש פרקליט המדינה על-ידי מנכ"ל משרד הבריאות לבחון פעם נוספת את ההיבטים הקשורים להעמדתם לדין של עובדי משרד הבריאות בפרשת רמדיה. לדור נועד פעמיים עם הנהלת משרד הבריאות, בחן את החומר וקיים התייעצויות פנימיות. פרקליט המדינה הגיע למסקנה כי אין לשנות את ההחלטה שהתקבלה קודם כניסתו לתפקיד ואישרר את הגשת כתב האישום שהוכן בפרקליטות מחוז מרכז.

  

מדובר בתיק מורכב וסבוך, עתיר בחומרי ראיות שכלל גם חומרי חקירה שמקורם בגרמניה. לבקשת ההגנה, לנוכח היקף חומר הראיות ומורכבותו, אפשרה הפרקליטות לחשודים השונים לצלם את עיקרי חומר הראיות לקראת השימוע. השימועים נערכו, ובמסגרתם העבירו החשודים גם טיעונים בכתב וחומר ראיות לבחינת הפרקליטות. לאחר עריכת השימועים, קיבל פרקליט המדינה הקודם, ערן שנדר, החלטה על הגשת כתבי האישום. בשל החשיבות הציבורית של התיק וחומר הראיות הרב שבו, תגיש הפרקליטות לבית המשפט בקשה להרכב של שלושה שופטים. את התיק ינהל עו"ד אור ממון.

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה כי הוא "מצר על החלטת פרקליטות המדינה ומביע תקווה כי חפותם תוכח מעל לכל ספק. משרד הבריאות נותן גיבוי מלא לעובדיו, ובטוח שהעובדים עשו את עבודתם במקצועיות ופעלו בהתאם להנחיות".

 

הפרשה שהובילה למות תינוקות 

הפרשה התפוצצה לפני כ-4.5 שנים. חברת הומנה הגרמנית, שייצרה את הפורמולה, הודתה שטעות בחישוב הובילה לכך שתחליף החלב לא הכיל את כמות הוויטמין שעליו הצהירה. 

 

טיוטת כתב האישום נשלחה למעורבים כבר לפני כשנה וחצי, אך רק לפני כחודש הודיעה הפרקליטות לבית המשפט המחוזי במחוז מרכז כי כתבי האישום בפרשה יוגשו לפני הפסח. למרות הזמן שעבר, גם במועד זה לא הוגשו האישומים. ל-ynet נודע כי הסיבה לעיכוב היתה הלבטים בנוגע לאנשי משרד הבריאות. הטיוטה ייחסה אישומים חמורים - גרימת מוות ברשלנות, חבלה ועוד - נגד בכירים ברמדיה.

 

הפרקליטות טענה שמילר ולנדסברגר סמכו על בלק וראו בו סמכות מקצועית עליונה, למרות שהיה חסר ידע מקצועי מספק בתחומים קריטיים לטכנולוגיית מזון, לרבות חשיבותם של הוויטמינים החיוניים להתפתחותו התקינה של התינוק. בין היתר

נטען כי רמדיה הצהירה כלפי הצרכנים הצהרות מטעות וכוזבות. באותו זמן התחייבה רמדיה להיות "חברת המזון האמינה ביותר בישראל, הדואגת לבריאות והתפתחות התינוקות והפעוטות בישראל ומשקיעה מאמצים מתמידים בפיתוח וייצור מזון באיכות הגבוהה ביותר, תוך התאמה לצרכים התזונתיים הייחודיים של התינוקות”. 

 

בפרקליטות טענו כי רמדיה הסתמכה על היצרנית הגרמנית באופן מוחלט, ומילר כלל לא הקים מנגנון בדיקה משום שהניח שמשרד הבריאות אישר את חברת הומנה כיצרנית מזון תינוקות - הנחה שלא היה לה שום בסיס במציאות.

 

עוד נטען בעבר כי פקחי משרד הבריאות, ובהם ראש שירות המזון במשרד הבריאות ד"ר דורית ניצן קלוסקי, ועוד ארבעה מעובדי המשרד, "שיחררו את הפורמולה מבלי שניתן לה אישור מוקדם, ובכך יצרו סכנה ברורה ומיידית להפצת המחלה". טענה זו חוללה סערה, שכן, בטיוטת כתב האישום נטען שרמדיה העבירה למשרד הבריאות מסמך שקרי, ואם כך מדוע להאשימם?

 

בהכנת הידיעה השתתפה מיטל יסעור בית-אור
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
ד"ר קלוסקי. תואשם
צילום: גבי מנשה
צילום: טל כהן
מילר. הבעלים
צילום: טל כהן
לנדסברגר. המנכ"ל
צילום: מאיר פרטוש
רמדיה צמחית. חסרה מרכיבים חיוניים
צילום: מאיר פרטוש
מומלצים