שתף קטע נבחר

גורם ביטחון: השימוש בפצמ"ר - כדי למנוע תגובה

פצצות המרגמה שיורים ארגוני הטרור בעזה מדירות שינה מעיני התושבים שדורשים התרעה ומיגון טובים יותר. ואולם, גורמי ביטחון מודים: בניגוד לרקטות קסאם, "המערכות הקיימות לא מסוגלות לזהות כל שיגור פצמ"ר"

ירי פצצות המרגמה מרצועת עזה אינו מניח לתושבי עוטף עזה ואף גובה קרבנות בנפש. ראש הממשלה, אהוד אולמרט, אמר כי הוא "עושה הכל כדי שהמדינה הזו תוכל להגן על עצמה", אך גורמי ביטחון הודו אמש (יום א') כי "המערכות הקיימות לא מסוגלות לזהות כל שיגור".

 

העלייה בהיקף ירי הפצמ"רים והעובדה שמדובר בפצצות משודרגות חושפת בעיה מורכבת של קושי בהתרעה לאזרחים. לדברי גורמי ביטחון, "פצצות מרגמה נחשבות לרקטות קצרות טווח עם זמן מעוף מצומצם מאוד ומכאן נובעת הבעיה המרכזית. הפער הזה ידוע ויש לבחון בכובד ראש כיצד מצמצמים את הסיכון הנשקף לאזרחים".

 

ירי הרקטות מדיר שינה מעיני תושבי האזור. ראש המועצה האזורית שער הנגב, אלון שוסטר, קרא "למקם התרעות מפני ירי של פצצות מרגמה, הדבר אפשרי וצריך לאשר זאת בהקדם. עניין קריטי לא פחות הוא עניין המיגון, הן המיגון הסביבתי והן המיגון בממ"דים שבבתים פרטיים". 

 

עיון בנתונים שאסף צה"ל מגלה כי ארגוני הטרור מעדיפים את הפצ"מרים באופן מובהק על פני רקטות הקסאם ושאר הטילים שבידיהם. "פצצות המרגמה היו הנשק המרכזי של ארגוני הטרור על יישובי גוש קטיף עוד טרם יציאת כוחות צה"ל מרצועת עזה", אמרו הגורמים.

 

הרקטות שופרו, הטווח גדל

לדבריהם, "היקף ירי תופס תאוצה בשנה האחרונה. שיגור הרקטות לעבר ישראל אינו פעולה אקראית, אלא מחושבת מראש ונשלטת על-ידי חמאס, שקובע פרמטרים רבים בתחום. לא לשווא יש שימוש שכיח יותר בפצצות מרגמה מאשר רקטות קסאם וטילים אחרים".

 

הגורמים הביטחוניים הוסיפו, כי פצצות המרגמה נחשבות לאמצעי לחימה "רך" יותר שאמנם עשוי לגרום לנפגעים, אך בסופו של דבר, שיעור הנפגעים ממנו נמוך יחסית. "יש פה ניסיון של ארגוני הטרור לשמר קו מסוים של פעילות טרוריסטית מבלי לגרום לישראל להגיב, ולכן השימוש הרב בפצמ"רים. עבורנו מדובר בפעולת טרור לכל דבר, שמביאה גם לנפגעים בנפש", אמרו.

 

באחרונה, בסיוע איראני, החל חמאס להשתמש בפצצות מרגמה משודרגות. מדובר ברקטות בקוטר 120 מ"מ, חלקן בעלי מנוע עזר רקטי והטווח שלהן גדל מקילומטרים ספורים לטווח של 6 עד 10 ק"מ. "זאת אמנם לא רקטת קסאם, אבל בהחלט שדרוג יכולות שמגביר את האיום והסיכון שנשקף לתושבים ביישובים סביב הרצועה", מודים הגורמים.

 

מערכות ההתרעה של צה"ל אינן מסוגלות תמיד לאתר שיגורים מעין אלה, וממילא טווח מעוף הרקטה קצר מכדי לתת לתושבים התרעה מוקדמת לתפיסת מחסה. "מערכת כיפת ברזל אמורה לתת מענה גם לרקטות אלה, אולם פיתוחה טרם הושלם. הפערים ידועים ונידונים במקומות הנכונים במטרה לתת להם מענה", אמרו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפצמ"ר הקטלני בכפר עזה
צילום: אמיר כהן
פצמ"ר במערב הנגב
צילום: בן כהן
פצצת מרגמה שנתפסה בעזה
צילום: דובר צה"ל
מומלצים