שתף קטע נבחר

קצין בכיר: טעינו כשניתקנו את האזעקה

קצין בכיר בפיקוד העורף הודה בשיחה עם ynet כי בין השיקולים לנטרל את האזעקה באשקלון היה גם ביקורו של הנשיא בוש, וכן ריבוי התרעות שווא. לאחר הפגיעה בקניון, חוברה האזעקה מחדש

איך קרה שתושבי אשקלון לא קיבלו התרעה? מתברר כי צה"ל ניטרל את האזעקה באשקלון, בשל ריבוי התרעות שווא. בעקבות פגיעת רקטת הגראד בקניון חוצות חוברה האזעקה מחדש. קצין בכיר בפיקוד העורף אמר כי במסגרת השיקולים לכבות את מערכת האזעקה באשקלון נכלל גם ביקורו של בוש בארץ, יחד עם שיקולים נוספים, "ברור לנו בדיעבד שההחלטה הייתה לא נכונה", אמר הקצין.

 

לדבריו, "בשלב זה העיר אשקלון מחוברת למערכת עד הודעה חדשה". הוא הוסיף כי בחודש האחרון היו חמש התראות שווא שבגינם הוחלט שהמערכת תופעל על פי הערכות מצב.

 

מפקד הדרום של פיקוד העורף, אלוף משנה דדי שמחי, אמר כי "רצינו לשמור על אמינות המערכת. אם יהיו המון אזעקות שווא זה יאבד מאמינות המערכת. כעת המערכת מחוברת. אנו מקיימים התייעצויות ודיונים בנושא". שמחי הוסיף כי המקום שנפגע איננו ממוגן כמו מבנים נוספים בעיר, והוסיף כי חדר המצב של העיר אשקלון נפתח שוב מיד עם הנפילה.

 

גורמי ביטחון הודו כי מזה למעלה מחודש, מערכת האזעקה מחוברת ומנותקת על בסיס הערכות מצב יומיות שלעיתים מתבצעות מספר פעמים ביממה בעקבות מידע מודעיני, באישור ובתיאום עם הדרג המדיני. הגורמים הביטחוניים הודו כי העובדה כי האזעקה לא הופעלה הערב לא נבעה מתקלה במערכת אלא מהחלטה זו. "היו לא מעט התראות שווא באחרונה ומתוך מטרה לצמצם אותן, הוחלט להפעיל את המערכת לסירוגין ולא באופן קבוע", הסביר אחד הגורמים, "בעקבות האירוע הערב - נשקול את המשך המדיניות". 


נזקי פגיעת הגראד בקניון חוצות (צילום: אמיר כהן)

  

קצין בכיר בפיקוד העורף הסביר כי הערכת המצב שנערכה בנוגע להפעלת מערכת האזעקה בעיר התקיימה בשיתוף גורמים בכירים ביותר בצה"ל, לרבות פיקוד דרום ואגף המודיעין. "לפני יומיים המערכת פעלה והתריעה על נפילות בעיר. הבוקר, במסגרת הערכת המצב בנושא הוחלט שלא להפעיל את המערכת ממספר רב של שיקולים ונתונים שהיו בפנינו. גם ביקור נשיא ארצות הברית נכלל במסכת השיקולים, וזאת הייתה ההחלטה.

 

"אנחנו יכולים להפעיל את המערכת בתוך דקות כאשר מתקבלת התרעה. ברור לנו כעת כי ההחלטה הייתה שגויה בדיעבד, ולכן כעת המערכת תעבוד באשקלון באופן רציף עד להחלטה חדשה", אמר.

 

לדבריו, התושבים היו אלה שהתלוננו על התרעות השווא. "קיבלנו מתושבים בשבועות האחרונים לא מעט פניות בגין התראות שווא, ולכן החלטנו שלא להפעיל את המערכת באופן קבוע אלא על-פי אותן הערכות מצב. מדובר בנושא שכולו מאושר על-ידי הדרג המדיני", הוסיף.

 

התושבים התלוננו על אזעקות שווא

גם בפיקוד הצפון לא פועלות מערכות האזעקה באופן קבוע, אלא בהתאם להערכות מצב ולמידע מודיעיני על הנעשה בדרום לבנון. מפקד המחוז הדרומי, ניצב אורי בר-לב, נשאל מדוע לא פעלה האזעקה, והשיב: "מי שמטפל בכך זה פיקוד העורף. מה שהיה לפני-כן צריך לשאול את פיקוד העורף. אנחנו נתנו הנחייה להפעיל זאת מעכשיו". גורמים בצה"ל אמרו כי הרקטה נורתה מאזור העיירה בית להיא שבצפון רצועת עזה, וכי החולייה שביצעה את השיגור לא אותרה בזמן אמת ולכן גם לא בוצע ירי לעברה לפני או אחרי השיגור.

 

בשבועות האחרונים אירעו כמה מקרים בהם חלו תקלות בהפעלת האזעקה באשקלון. לפני כחודש נשמעה בטעות ברחבי העיר אזעקה עולה ויורדת ותושבים, שסברו כי מדובר בהתרעה על ירי קסאם לעבר העיר, נהגו לפני הוראות פיקוד העורף ונכנסו למרחבים המוגנים. רק כעבור זמן קצר התברר כי מדובר באזעקה שהופעלה בשוגג.

 

שבועיים קודם לכן, חשבו חירשים וכבדי שמיעה רבים באזור אשקלון כי ישראל נמצאת תחת התקפה.

למכשירי האיתור, שאותם קיבלו מפיקוד העורף כדי לקבל הודעות על התרעת "צבע אדום", הגיעה הודעה מבהילה לפיה נשמעה אזעקת אמת. כעבור זמן מה, נשלחה הודעת הרגעה. גם ב-5 במרס הופעלה מערכת האזעקה באשקלון בטעות, ככל הנראה בשל תקלה. אלפי אזרחים הציפו את מוקד החירום של המשטרה בעיר בפניות.

 

מערכת "צבע אדום" הופעלה לראשונה באשקלון בסוף חודש פברואר השנה. שר הביטחון, אהוד ברק, הורה להפעיל את המערכת בעקבות מטר של עשר רקטות קסאם וגארד שפגע בעיר ובסביבתה. כעבור כמה ימים הורה סגן שר הביטחון, ח"כ מתן וילנאי, להשתמש במערכת הצפירה העולה ויורדת באשקלון במקום מערכת "צבע אדום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נזקי הגראד באשקלון (ארכיון)
צילום: אמיר כהן
פינוי הנפגעים
צילום: אמיר כהן
הלם באשקלון
צילום: אמיר כהן
מומלצים