שתף קטע נבחר

דו"ח שוחט יובא לאישור ללא סעיף העלאת שכה"ל

אחרי עיכובים רבים צפוי דו"ח ועדת שוחט לעלות לאישור הממשלה בתוך כשבועיים - ללא הסעיף השנוי במחלוקת שהמליץ על העלאת שכר הלימוד באוניברסיטאות. החשש: האוצר ינסה לסכל את אישור ההמלצות ללא סעיף זה. יו"ר התאחדות הסטודנטים: "בטוח כי מאבקנו ישא פרי"

דו"ח ועדת שוחט יובא לאישור הממשלה בתוך כשבועיים - כך נודע אמש (חמישי) ל-ynet. שרת החינוך, יולי תמיר, הודיעה על העברת הדו"ח לממשלה לאחר שעבר שינויים קלים, וללא הסעיף המורה על העלאת שכר הלימוד. משרד האוצר עשוי לנסות לטרפד את המהלך על רקע התנגדותו לביטול הסעיף.

 

לפני כשנה וחצי סערו הרוחות על רקע המלצת הוועדה, בה לא ניתן ייצוג לחברי סגל אקדמי או סטודנטים, להעלות את שכר הלימוד במוסדות להשכלה גבוהה. ארגוני הסטודנטים הכריזו על שביתה שנמשכה שבועות ארוכים, ותמה בחתימה על הסכם בין משרד החינוך והסטודנטים, שבו התחייבה שרת החינוך כי שכר הלימוד לא ישתנה עד לניהול משא ומתן עם הסטודנטים ויעמוד על כ-8,600 שקלים לשנת לימודים. בנוסף, סוכם כי בהמשך יתקיימו מגעים בין הממשלה לסטודנטים לקביעת מודל שכר לימוד חדש שמחייב את הסכמת הסטודנטים. 

 

מאז חתימת הסכם לא יושמו מסקנות הדו"ח בשל מחלוקת בין תנאי ההסכם עם הסטודנטים למשרד האוצר, הדורש יישום ההמלצה להעלאת שכר הלימוד. עם זאת, ל-ynet נודע שבישיבת המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) שנערכה ביום שני האחרון הודיעה תמיר, כי הדו"ח יועלה לאישור ממשלה לאחר שעבר תיקונים שונים במל"ג.

 

משרד האוצר מתנגד בשלב זה להצעת השרה, מכיוון שנושא העלאת שכר הלימוד אינו נמצא בדו"ח המתוקן. החשש הוא כי אם משרד האוצר עשוי לטרפד את אישור הדו"ח, ואז ייתכן שהוא לא יועלה לאישור הממשלה, אלא יועבר ישירות לאישורו של ראש הממשלה, אהוד אולמרט.

 

ההמלצה בדו"ח הייתה להזרים בין 1.5 ל-1.8 מיליארד שקלים נוספים למערכת ההשכלה הגבוהה בחמש השנים הקרובות, והוא כלל המלצה להעלות את שכר הלימוד ל-15 אלף שקלים לשנת לימודים אקדמית. על פי המלצות, שליש מהסכום ישולם במהלך הלימודים, והיתר רק לאחר התואר.

 

תמיר: זו לא השעה להעלות את שכר הלימוד

הסטודנטים התרעמו על ההצעה, וטענו כי ועדת שוחט לא חישבה את גובה שכר הלימוד של סטודנטים הלומדים במכללות, ושגתה בחישוב שכר הלימוד החדש לאחר ש"פספסה" 474 מיליון שקלים.

 

שרת החינוך, יולי תמיר, אמרה ל-ynet כי "זו אינה השעה להעלות את שכר הלימוד". "כפי שהצהרתי בעבר, בכוונתי להביא את המלצות ועדת שוחט מבלי להעלות את גובה שכר הלימוד של הסטודנטים. הדו"ח יועבר בזמן הקרוב לאישור הממשלה", אמרה.

 

יושב ראש התאחדות הסטודנטים, איתי שונשיין, שהיה בין מובילי המאבק נגד הרפורמה, בירך על ההחלטה להביא את הדו"ח לאישור ללא הסעיף המורה על העלאת שכר הלימוד. "אני סמוך ובטוח כי מאבקנו הצודק ישא פרי בסופו של דבר, וזאת לטובת ציבור הסטודנטים ומערכת ההשכלה הגבוהה הן בנושא הנגישות ושכר הלימוד והן בנושא תוספות התקציב המשמעותיות אותן דרשנו במהלך מאבקנו ובמהלך המו"מ אשתקד", אמר שונשיין. 

 

במועצה להשכלה גבוהה הביעו תקווה כי הדו"ח יאושר עד לחודש יוני, מה שיאפשר העברת 1.8 מיליארד שקלים למערכת.

 "אי אישור הדו"ח על ידי הממשלה יביא את המערכת לסף קריסה, מכיוון שכבר עתה העובדה שהתקציב לחמש השנים הבאות אינו ברור פוגעת בהכנה של המוסדות לשנת הלימודים האקדמית תשס"ט", נמסר מהמל"ג. 

 

בתוך כך, נשיא אוניברסיטת תל אביב, פרופ' צבי גלילי אמר היום כי "שממשלת ישראל עשתה פשע לאומי כנגד מערכת ההשכלה הגבוהה בשנים האחרונות. 25 אחוזים מהתקציבים שנלקחו ממערכת ההשכלה הגבוהה קוצצו בפרק זמן שבו המערכת למעשה המשיכה לגדול. זה לא שעוד מעט נגיד שהיה מאוחר מדי לעזור - כבר עכשיו קשה לתקן את מה נעשה"., טען בכנס של המל"ג.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תמיר. תעביר לאישור
צילום: ירון ברנר
שונשיין. המאבק השתלם?
צילום: ירון ברנר
מומלצים