שתף קטע נבחר

תכירו: זמיוקולקס. הצמח שמוכן לשבת לבד בחושך

אחרי סופשבוע עתיר ילדות, כלומר עתיר מלחמת כריות, טלוויזיה וגלידה, ענת מדמוני ידעה בדיוק מה יאזן אותה: זמיוקולקס (וגם שינה טובה). קבלו את הצמח לממעיטי טיפול: בלי דישון, בלי אור ובלי (כמעט) מים

לפעמים, פעם בחצי שנה בערך, אני שומרת על הבנות של אחותי. היא ובעלה מרגישים שתש כוחם, שהם לא יכולים יותר, ואז הם מאפסנים אותי עם שלוש הפצפונות המתוקות למשך סופשבוע, שוכרים חדר במלון יוקרתי בלב תל אביב והולכים לישון.

 

בגלל שאי אפשר לסמוך עלי, אני מקבלת ספר כתוב בכתב ידה העגול והיפה של אחותי ובו מפורטות הוראות העשה ואל תעשה. אני זוכרת אותו כמעט בעל פה. ממתקים out מזון בריאות in. טלוויזיה out ספרים in. וחוץ מזה מפורטות הוראות התנהגות בעת פציחה בבכי, וגם איך לטפל בצמחים בגינה (לא סומכים עלי בכלל, לא אמרתי?). הגינה היא בבת עינו של גיסי, ולמרות שהוא מתייעץ איתי בקשר לטיפול הוא תמיד יודע יותר טוב ממני מה צריך לעשות. חוץ מזה הוא מזמין גנן כדי לדעת מה גדל לו בגינה, וזה בגלל שאני מודה שאני לא מכירה את כל צמחי התרבות שגדלים בארץ (יש יותר מ-4,000). מהגנן שלו הוא מקבל בכל פעם תשובה אחרת, הלה לא יודע שלבעלה של אחותי יש זיכרון פנומנאלי.

 

האמת היא, שבתקופה האחרונה הרייטינג שלי אצל הבנות לא כל כך גבוה. יש להן דודה שמשחקת בסדרה "האי", כך שכל ניסיונות ההתחנפות שלי מתגמדים לנוכח ייחוס כה מכובד. איך אפשר להשוות בין לשחק ב"אי" שהינה יצירת מופת, לבין לטפס על עצים, למשל (שבזה אני ממש מומחית)?

 

בקיצור, כדי להתמודד עם הרייטינג הצונח שלי, שתי דקות אחרי שההורים היגעים עוזבים את הבית אני מרשה להן לראות טלוויזיה ולאכול גלידה. עזר לרייטניג שלי? לא יותר מטיפה. אבל היה ממש כיף, קפצנו על המיטות וגם ערכנו מלחמת כריות.

 

בשבת בערב שלוש הבנות מוחזרות שלמות, בריאות ומותשות לידי הוריהן המאוששים. כבר כשאני במדרגות אני שומעת את קולות הבכי, אבל אני ממהרת, וכקונטרה ליום המתיש עם הבננות, אני קונה לי זמיוקולקס, צמח שכמעט אינו דורש טיפול. מבחינתי הוא הצמח הכי נהדר שיש: לא צריך לדשן, כמעט לא צריך להשקות, הוא צומח לאיטו ויכול לגדול בתנאי תאורה גרועים ביותר. אני שמה אותו בחדר האפל והולכת לישון.

 

זמיוקולקס: תעודת זהות

  • הזמיוקולקס משתייך למשפחת הלופיים. הוא קרוב משפחה של הלוף (הגדל בר בארץ) אבל גם של הפותוס, הפילודנדרון והאנתוריון, כולם צמחי בית. כמותם הוא בעל תפרחת המורכבת מהרבה פרחים קטנים ועטופה בעלה הקרוי מתחל.  
  • הזמיוקולקס עלה מאפריקה לישראל לפני שנים ספורות, והוא כוכב עולה בשוק צמחי הבית. בשל הטיפול המועט לו הוא זקוק ועליו הדקורטיביים והמבריקים, זהו צמח אידיאלי למשרדים חשוכים ולאנשים עצלנים.
  • באפריקה, משתמשים בצמח גם ברפואה המסורתית: מיצוי העלים שלו משמש להקלת כאבים למיניהם, בין השאר כאבי בטן. זהירות: בריכוזים גבוהים מיצוי כזה יכול לגרום למוות.

 

זמיוקולקס: הוראות הפעלה

  • סביבת גידול: מתאים לגידול בעציצים בתוך הבית בלבד, מאחר שהצמח רגיש לקור.
  • השקייה: מועטה בלבד. יש להשקות רק לאחר שהקרקע התייבשה. ניקוז טוב חיוני. עודף מים יגרום לריקבון הצמח.
  • תאורה: הצמח אינו מתאים לגידול תחת שמש ישירה, אך דורש אור. יכול להסתדר יפה גם עם תאורה מינימלית, אך בתנאים כאלה סביר להניח שלא יגיע לפריחה.
  • דישון: אין צורך. 

 

אתם שאלתם, ענת עונה

חנה גרה שואלת מה עושים עם חלזונות שמחסלים כל חלקה טובה בגינה.

בגינה מסתובבים מינים רבים של חלזונות, חלקם בעלי קונכיה וחלקם חסרי קונכיה - כמו החשופיות למיניהן. הנזק שהם גורמים גדול: בכל מקום בו הם עוברים הם משאירים עלים מחוררים כגבינה שוויצרית. לא ניתן להביס את החלזונות אך אפשר להפחית את מספרם באופן משמעותי. השיטה הקלה והיעילה ביותר היא שימוש בכימיקלים נגד חלזונות, אותם ניתן לקנות במשתלות. אם אינכם מעוניינים להשתמש בחומרים מסוג זה, תוכלו להכין מלכודת בירה: משקיעים בקרקע כוסית פלסטיק אותה ממלאים בבירה. החלזונות נמשכים למשקה בשל הריח וטובעים. אם מתקפת החלזונות אינה בשיאה, אפשר פשוט לאסוף אותם ידנית ולהשליך אותם באתר מרוחק. 

 

יש לכם שאלה לענת? שלחו אותה לאימייל madmony.a@gmail.com וענת מדמוני תענה על שאלות נבחרות.

 

 


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זמיוקולקס. מצליחים להגיד?
צילום: ענת מדמוני
ד"ר ענת מדמוני. בעצם, היא יערנית
צילום: אפרת שליטא בונדי
לאשה בפייסבוק
מומלצים