שתף קטע נבחר

"אלבדו": ניסוי בינלאומי ייחודי

מטרת הניסוי למדוד את תרומתם של הקרחונים לפליטת קרינת שמש ולאיזון ההתחממות הגלובלית. משתתפים בו מאות תלמידים ברחבי העולם

 

ניסוי ייחודי, שמטרתו למדוד את נזקי ההתחממות הגלובלית, מתנהל בימים אלה ביוזמת ארגון "פעולה בינלאומית נגד ההתחממות הגלובלית" (IGLO) וסוכנות החלל האמריקאית NASA. בניסוי משתתפים תלמידים ממרכזי חינוך ברחבי העולם.

 

הניסוי נקרא אלבדו (Albedo), על שם אותו חלק מקרינת השמש המוחזר לחלל. במהלכו מכינים תלמידים משטחים בהירים וגדולים, בצורות מקוריות ומגוונות ומציבים אותם מחוץ למוסדות הלימוד בשעה אותה תיאמו מראש עם מנהלי הפרויקט. בדיוק בשעה בה מוצבים המשטחים, חולפים שני לוויינים של נאסא מעל המקום ומודדים את עוצמת הקרינה הנפלטת מהמשטחים הבהירים. הלוויינים, Landsat 7 ו- TERRA, נעים במשך תשעה ימים בין מוקדיו השונים של הניסוי, הפרוסים מאלבקורקי, ניו מקסיקו עד מלבורן, אוסטרליה.

 

ביום שלישי, בשעות הצהרים, חלפו הלוויינים מעל מוזיאון "מדעטק", המוזיאון הלאומי למדע, טכנולוגיה וחלל בחיפה. את פניהם קיבלו 250 תלמידי תיכון ישראלים כשהם חובשים כובעים בהירים ושטוחים, שיצרו משטח בהיר וחלק הפונה אל השמש.

 

בארגון IGLO מקווים שהניסוי ימחיש לאזרחי העולם, את עוצמת ההשפעה של התמוססות הקרחונים בקטבים על אקלים כדור הארץ. הקרחונים מהווים משטחים לבנים המחזירים את הקרינה הנקלטת מהשמש והירידה ההדרגתית בשטח הפנים שלהם גורמת לכדור הארץ להיות כהה יותר. כידוע, צבע כהה בולע אור שמש וכך גורמת התמוססות הקרחונים לעלייה נוספת בהתחממות הגלובלית.

 

עוד מוסד חינוכי שהשתתף בניסוי הוא אוניברסיטת "מונאש" שבמלבורן, אוסטרליה. הסטודנטים ממלבורן בחרו בעיצוב מקורי למשטח הבהיר שלהם, הם הכינו קנגורו ענק מקרטון, בגודל 32 מטרים על 18. "היינו אמורים להכין ריבוע אבל אז חשבנו 'רגע! למה לא חיה?!" אמרה פרופסור פטריסיה וויקרס-ריץ', גיאולוגית במכון למדעי הטבע של האוניברסיטה האוסטרלית. "שקלנו להכין לטאה ענקית וגם קואלה ואז החלטנו שהקנגורו היא החיה המזוהה ביותר עם אוסטרליה".

 

המשתתפים בניסוי הביאו משאלה כי הוא יעורר את המין האנושי כולו לפעול למאבק כללי נגד ההתחממות הגלובלית, באמצעות חקיקה נגד גורמים האחראים לפליטת גזי חממה ובאמצעות פיתוחם של רעיונות מקוריים, כמו הרעיון של משטחים בהירים ועצומים להחזרת אור שמש.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הקנגורו של אוניברסיטת "מונאש"
צילום: רויטרס
ממשתתפי הפרויקט במדעטק
צילום:שרון ינאי
מומלצים