שתף קטע נבחר

אולמרט טילפן לנדיה כהן: לא נשכח את אלי

ל-ynet נודע כי ראש הממשלה, אהוד אולמרט, התקשר אתמול לאלמנתו של המרגל אלי כהן, שהוצא להורג בסוריה, ואמר לה: "תהיי רגועה, ותדעי שאנחנו עושים ופועלים בנושא הזה, לא נשכח את אלי". נדיה כהן: "הוא הבטיח לקבוע בינינו פגישה"

תקווה חדשה להעלות את עצמותיו של המרגל הישראלי אלי כהן, שהוצא להורג בתלייה בסוריה לפני 43 שנים. ל-ynet נודע היום (ד') כי ראש הממשלה, אהוד אולמרט, התקשר אתמול לאלמנתו של כהן, נדיה, זמן קצר לפני פרסום פתיחת הערוץ הסורי למשא ומתן לשלום.

 

כהן מספרת ל-ynet כי ראש הממשלה רמז בדבריו על המגעים המחודשים עם הסורים. "הוא לא נקב בפרטים אבל אמר לי שלבו איתנו והוא יודע מה אנחנו עוברים. 'תהיי רגועה, ותדעי שאנחנו עושים ופועלים בנושא הזה, לא נשכח את אלי'. ביקשתי ממנו להיפגש איתי כדי להרחיב ולספר לי למה הוא מתכוון כשהוא אומר שהוא עושה. הוא הבטיח לקבוע בינינו פגישה".

  

ביום ראשון השבוע, במהלך דיונים מתמשכים בלשכתו בירושלים, לקראת צאתם של ראש הסגל והיועץ המדיני לאיסטנבול, ניסה אולמרט להתקשר לנדיה כהן: "ראש הממשלה ניסה ליצור עמי קשר ביום ראשון, 18 בחודש, בתאריך שבו הוצא אלי להורג", מספרת כהן, "לצערי לא התאפשר לנו לדבר, עד אתמול".


אלי כהן (משמאל) בבית המשפט בדמשק (צילום ארכיון: AFP)

 

נדיה כהן: לצערי אני לא אופטימית

גורמים בלשכת ראש הממשלה הביעו תקווה שבמסגרת המשא ומתן הבלתי ישיר עם הסורים יעלה מחדש נושא זה לדיון, מטעמים הומניטריים. הם ציינו שרק השבוע נערכה אזכרה לכהן ז"ל במוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים. בשלב זה נמנעו בלשכת אולמרט לומר אם יש התחייבות סורית כלשהי בנושא זה.

 

ייתכן שזאת הסיבה לכך שכהן איננה אופטימית בכל הנוגע לאפשרות שעצמות בעלה יוחזרו. "אנחנו שומעים כל פעם גורמים אחרים שאומרים לנו - 'אנחנו עושים', אבל האור בקצה המנהרה רק הולך ומתרחק ואלי עדיין שם. אם משהו קורה מתחת לשולחן, אנחנו רוצים לדעת עליו", אמרה.

 

לדברי כהן, "לצערי אני לא אופטימית. פעמים רבות התרגשנו ממפגשים עם הסורים והיינו מלאי תקוות וציפיות, ויצאנו מאוכזבים". כהן מבקשת שהשיחות בעניין בעלה יתנהלו באופן ישיר ולא דרך גורם שלישי. "אני רוצה לשמוע מראש הממשלה שהוא מעלה את הבקשה להעלות את עצמותיו של אלי ארצה ישירות לסורים, ולא באמצעות מתווך שלישי.

 

"עם טורקיה היו לנו הרבה מאד מגעים דרך גופים מסויימים, ושום דבר לא נשא פרי ולא הוביל לשום מקום. מו"מ שמתנהל באמצעות גוף שלישי הוא לא משא ומתן, צריכים לשבת יחד ולדבר ורק אז יהיו תוצאות - לגבי ולגבי תהליך השלום".

 

43 שנים אחרי הוצאתו של כהן להורג, עוברת כהן ימים לא קלים. "זה שבוע לא קל עבורי, אני שקועה בהרהורים על העבר, ההווה והעתיד. כל החיים שלי במלחמה. אני מנסה להיזכר בקול של אלי כהן ופתאום אני מבינה שאני לא זוכרת את קולו, אני מתחילה לאבד את התמונה שלו בראשי".  

 

שיחות שלום בחסות טורקיה 

בנסיעתו הראשונה של אולמרט כראש ממשלה לאנקרה, עלה נושא העלאת עצמותיו של כהן ז"ל לישראל בשיחות שניהל עם בכירי הממשל הטורקי שהיו למעשה הגישושים הראשונים לפתיחת הערוץ הסורי. בדצמבר 2006 פנתה כהן לאולמרט לנצל את ההזדמנות שנוצרה לשיחות עם סוריה כדי להביא ארצה את עצמותיו של בעלה.

 

בבוקר פרסמו ישראל, סוריה וטורקיה הודעה משותפת מיוחדת בה אישרו כי בין ירושלים לדמשק מתנהלות שיחות רשמיות בתיווכה של אנקרה. ל-ynet נמסר כי מאז יום שני נועדים בטורקיה שליחיו של ראש הממשלה, יורם טורבוביץ' ושלום תורג'מן, עם אישים סורים.

 

"ישראל וסוריה החלו בשיחות שלום בלתי ישירות בחסות טורקיה. שני הצדדים הצהירו על כוונתם לנהל את השיחות בתום לב ובפתיחות, ולקיים דיאלוג רציני ורציף, על מנת להגיע לשלום מקיף בהתאם למסגרת שנקבעה בוועידת מדריד", נמסר בהודעת לשכת ראש הממשלה.

 

בעקבות ההודעה, מיהר שר החוץ הסורי, וליד אל-מועלם, להכריז כי ישראל הסכימה לנסיגה מלאה מרמת-הגולן, במסגרת מה שמוגדר כ"שיחות לא-ישירות בתיווך טורקי". בירושלים הגיבו לדבריו של מועלם ואמרו: "המשא-ומתן מתנהל על בסיס עקרונות ועידת מדריד. לא זכור לנו שבוועידה התחייבה ישראל לנסיגה מלאה מרמת הגולן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נדיה כהן
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: AFP
עדכן את נדיה כהן
צילום: AFP
אלי כהן. הוצא להורג לפני 43 שנה
צילום: לע"מ
מומלצים