שתף קטע נבחר

שימוש באתנול "זה פשע נגד האנושות"

מיוחד ל"כלכליסט", ריאיון עם אנליסט האנרגיה פאדל גיאט: "לנבא את מחיר הנפט זה כמו למלא לוטו". מאשים את ארה"ב באוזלת יד שגרמה לספקולנטים להכפיל את מחיר הנפט

בתזמון מעניין - על רקע נסיקת מחירי הנפט, הגיע לישראל פאדל גיאט, מי שהוכתר על ידי העיתונות הכלכלית האמריקאית כאחד האנליסטים המובילים בוול סטריט בתחום האנרגיה. גיאט, מהנדס כימיה מאוניברסיטת קהיר ובעל תואר במינהל עסקים מ־NYU, מכהן עשרות שנים בתפקידי מחקר בתחום האנרגיה, וזה 13 שנה משמש אנליסט בכיר בבית ההשקעות אופנהיימר. השבוע הוא הגיע לראשונה לארץ, לרגל הכנס השנתי של אופנהיימר ישראל.

 

גאיט אינו מקפיד לשמור בראיון על ניסוחים דיפלומטיים. כאשר נדרש למשל להגיב לתחזיות גולדמן זאקס, שלפיהן מחיר הנפט ימשיך לעלות, הוא משיב: "זה כמו לנחש את המספרים בלוטו. יש כל כך הרבה גורמים שמתערבים. לגולדמן זאקס יש אינטרס לומר שהמחיר ימריא, כי הוא אחד המחזיקים הגדולים בעולם בחוזים עתידיים על נפט".

 

כזכור, סירבה ערב הסעודית לבקשת נשיא ארצות הברית ג'ורג' בוש להגביר את קצב הפקת הנפט, לאחר שכבר העלתה אותו ב־300 אלף חביות ביום. גיאט מסביר את עמדת מדינות אופ"ק: "מחירי נפט לא נתמכים על ידי היצע וביקוש. זה עומד בבסיס הוויכוח בין מדינות אופ"ק לארה"ב. הראשונות מחזיקות בכ־75% ממאגרי הזהב השחור בעולם, ומייצרות כ־42% ממנו. הן טוענות, ובצדק, שאין הצדקה כלכלית להמשיך ולהפיק עוד נפט".

 

"הסיבה שמחירי הנפט ממריאים", ממשיך גיאט, "נובעת מקיומם של ספקולנטים בארה"ב, שהמחוקק האמריקאי אינו מגביל את פעילותם. מדינות אופ"ק אומרות לאמריקאים: 'אנחנו לא רואות בעיה של ביקוש. מה שאנחנו כן רואות זה שהממשלה שלכם לא עשתה דבר כדי להילחם בתופעה של הפיכת הנפט למוצר פיננסי".

 

מה היה מחיר הנפט ללא פעילות הספקולנטים?

 

"פחות מחצי. בשנה האחרונה נכנס הון רב לשוק הסחורות, שמקורו במשקיעים שחששו להשקיע באפיקים אחרים כתוצאה ממשבר הסאב־פריים. הם הפכו את הסחורות למוצר פיננסי, והתוצאה היא שהמחיר עלה פי שניים בשנה אחת. ארה"ב אחראית ל־24% מצריכת האנרגיה העולמית, ואילו סין, שמגדילה את צריכת האנרגיה שלה בקצב בלתי נתפס, אחראית ל־9% מהצריכה".

 

אז מה יכול הרגולטור לעשות?

 

"להגביל את צריכת האנרגיה לפי שיעור הצמיחה. ניקח כדוגמה את ארה"ב: אוכלוסייתה מונה כ־5% מאוכלוסיית העולם, אבל היא צורכת כרבע מהאנרגיה העולמית".

 

אבל את הביקורת החריפה ביותר נגד ארה"ב משמיע גיאט בסוגיית האתנול, המשמש תחליף לנפט ומופק מתירס, קני סוכר ועוד מזונות עתירי פחמימות. האתנול גם מצמצם את התלות האמריקאית במדינות אופ"ק. "אני חושב שזה פשע נגד האנושות לשרוף אוכל כשיש כל כך הרבה אנשים רעבים בעולם. יותר מזה, המחוקק האמריקאי מסבסד אתנול, אף שאין לכך הצדקה כלכלית. למה? אך ורק מסיבה פוליטית".

 

הראיון המלא יתפרסם היום ב"כלכליסט".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחירי הנפט: "הספקולנטים משפיעים על המחיר"
צילום: AFP
מומלצים