אינטרנט  |  ynet  |  בעלי מקצוע  |  קניות

   חדשות תוכן ועדכונים 24 שעות - Ynet

ספרי ילדים

מה יותר כיף להיות - אח גדול או אח קטן? צילום: index open
מה יותר כיף להיות - אח גדול או אח קטן? צילום: index open
 


 


אפליקציה לאיתור אתרים במהירות
  צילום: ויז'ואל/פוטוס

 

ספר לכל שלב: יש לי אח קטן

כעסים, חרדות, גירושין, פחדים - הילדים שלנו עוברים חוויות שונות בשלבים שונים של חייהם ואנחנו מחפשים דרך לעזור להם להתמודד. לפעמים ספר טוב שמתאים לנושא יכול לעזור לילד להפנים את המצב ולהתמודד איתו. בסדרת כתבות לשבוע הספר ניתן לכם בכל יום רשימת ספרי ילדים לכל משבר. והיום: ספרים בנושא יחסי אחים

אורלי נעמה אלקריב
פורסם: 28.05.08, 09:31

תינוק חדש יגיע הביתה בקרוב ואתם חושבים רוב הזמן דווקא על האח הגדול שלו - זה שכבר בבית, שהיה עד עכשיו ילד יחיד. איך הוא יתמודד עם השינוי המשמעותי שיחול במשפחה?

 

שבוע הספר לילדים:
שיעור בדמיון ויצירתיות / מירי לשם-פלאי
רגע לפני שאתם יוצאים עם הילדים לטייל בין דוכני שבוע הספר, למדו אותם ליצור ספר משלהם. החוויה תעזור להם להבין באמת את עולם הספרים ותלמד אותם שיעור חשוב ביצירתיות ודמיון
לכתבה המלאה

מומחים לגיל הרך מציעים להירגע ולזכור שהרחבת המשפחה יכולה להיות חווייה נפלאה, משמחת ומגבשת עבור ההורים והילדים. אחרים מתייחסים להרחבת המשפחה כחלק ממשבר התפתחותי בחיי כל ילד ראשון, שמפסיק להיות הכוכב המשפחתי, שאמא ואבא כבר פחות פנויים בשבילו והוא צריך ללמוד להתחלק בתשומת הלב והאהבה.

 

לא תמיד יודע הילד לבטא את מה שהוא מרגיש ולא תמיד הוא מבין את זה בעצמו. המצב חדש לו והשינוי גדול מאוד. לפעמים, ספר ילדים טוב על הנושא, יוכל לעזור לו להבין את תחושותיו ורגשותיו. בעזרת הספר יוכל הילד לקרוא או לשמוע את הדברים שהוא אינו מעז לבטא בקול רם. לפניכם כמה הצעות לספרים מצוינים העוסקים בנושא:

  

ברלה, ברלה, אח גדול

"ברלה הוא כל כך נחמד ונעים כזה. הוא לא כועס ומתרגז והסיפור ממש טוב לי", כך סיכמה ילדה בת ארבע וקצת את התרשמותה מהספר על ברלה החילזון שנולדה לו אחות חדשה, אלה שמה. ברלה לא מבין מדוע עברה כל תשומת הלב של משפחתו ממנו, לאחותו. והוא עצוב. הוא מחפש פתרון לבעייתו אצל החתול, הכלב ואפילו אצל הינשוף החכם ויודע הכל.

 

עטיפת הספר
 "ברלה ברלה אח גדול", מאת פנינה קז, הוצאת כתר (עטיפת הספר)

אבל, כמו בהרבה ספרי ניו-אייג' אופנתיים, ברלה מוצא את התשובה בתוכו. זה קורה כשהוא שר לתינוקת את שיר הילדים המפורסם: "ברלה, ברלה, צא החוצה". וראה זה פלא,הקטנטונת נרדמה! כל בני המשפחה מהללים ומשבחים את ברלה על היוזמה שגילה ועל הקול הנפלא בו ניחן. "כולם הסתכלו על ברלה והוא הרגיש נפלא". אישור משפחתי למעמדו החדש שאותו רכש במו פיו קיבל ברלה, כשהירשו לו להישאר ער עד שעה מאוחרת בלילה, כיאה לאח גדול.

 

  • "ברלה, ברלה, אח גדול", מאת פנינה קז, איורים: אורה אייל, הוצאת כתר, 1996.

 

מדריך הישרדות של האח הקטן

ספר קצת אחר המתאר חיים של אח קטן–גדול (בבית ספר יסודי) שיש לו אחות מתבגרת. כאן הגיבור הוא האח הקטן שמספר בסגנון הומוריסטי איך נראים חייו בצילה של אחות שאוהבת לערוך עליו ניסויים, שמשאירה אותו בלילה מחוץ לבית, לבוש בתחתונים בלבד וגם מצלמת אותו בתלבושות מגוחכות ומראה את התמונות לחברים שלה.

 

עטיפת הספר
 "מדריך ההישרדות של האח הקטן", מאת ליסה קופלקי, הוצאת מטר (עטיפת הספר)

האיורים תופסים את רוב הדף והחלק המילולי מינימלי. חלקו כתוב כעצות לילדים אחרים שגם להם אחות גדולה. הספר מתאים במיוחד לילדים "המקטרים" על האחים הקטנים שלהם. יהיה נחמד לגלות להם את צידו השני ו"הסובל" לא פחות של האחים הקטנים.

 

מומלץ גם לילדים הגדלים במשפחה עם אחות גדולה מעצבנת. כמה מהעצות שמחלק מאט טובות ומעשיות.

 

  • "מדריך ההישרדות של האח הקטן", מאת ליסה קופלקי, מטר ילדים, 2006.

 

אני רוצה אחות

סיפור על ילדה מפונקת, נסיכה ובת יחידה להוריה המלך והמלכה, שרוצה אחות קטנה. היא לא רוצה אח קטן כי בנים מסריחים. אמא מלכה מזכירה לה באסרטיביות ראוייה לציון שגם היא מסריחה לפעמים, אבל רשימת הסיבות לתיעוב המין "החזק" אינן נגמרות: הם מעצבנים, והצעצועים שלהם לא שווים.

 

מצב מוכר במשפחות רבות בהן מגלים הילדים נאמנות מוחלטת למינם/נן. הגילוי על מינו של התינוק מתרחש בשלבים - מהקל אל הכבד: בן הדוד של הנסיכה מכין את הקרקע, מגשש ושואל אותה מה תעשה אם יוולד לה אח? אחר כך, כשההורים חוזרים הביתה הם אוחזים בידם בחבילה שלא רואים מה יש בתוכה. "תאמרי שלום למותק שלנו", הם אומרים לבתם. ואז מגיע השיא כשהנסיכה מגלה הפוך על הפוך שנולד לה אח: "כבר יש לנו נסיכה קטנה ויפהפיה", אומרים אבא ואמא. "מי?" שואלת הקטנה. "את", הם עונים לה. טקטיקה מבריקה לנטרול התנגדויות.

 

סיפור מצחיק ומתאים כמובן להרבה ילדים אהובים ומפונקים, שצריכים ללמוד שלא תמיד מקבלים מה שרוצים. מתאים גם להורים שמבקשים רעיונות להתגבר על "אנטי" של הילדים לגבי נושאים שונים.

 

  • "אני רוצה אחות", מאת טוני רוס, הוצאת טל-מי, 1999.

 

כזה קטן

ילדים בגיל הרך מתקשים, לרוב, להבין איך יכול להיות שיצור קטן מתפתח בבטן של אמא והוא כל הזמן גדל וגדל. איך יש מקום בבטן של אמא לתינוק?

 

גם גיבור הספר "כזה קטן", שמשום מה לא מצויין שמו, מתקשה מאוד להבין עובדת חיים זו. אבל אמא שלו מוצאת דרכים יצירתיות ומלאות דימיון להמחיש בפניו את שאלת גודלו של התינוק והפיכתו מעובר לתינוק.

 

"כמה קטן?" שאלתי. "כזה קטן שהוא יכול לעוף על גב פרפר", אמרה אמא. "כזה קטן שיכול לישון בתוך פרח", וגם "כזה קטן שיכול לשחק כדורגל בגרגר של אפונה".

 

העלילה מתמקדת בנושא גדול-קטן מבעד לעיניו של ילד שלמרות הדוגמאות הציוריות של אמא, עדיין פוחד שהתינוק הקטן שגדל בבטן כל חודש יותר ויותר, יוולד ויהיה יותר גדול מהילד, שיהפוך להיות האח הקטן של אחיו התינוק! מסובך? נכון, אבל מאוד מציאותי בעיניהם של ילדים קטנים.

 

ישנם בשוק הרבה מאוד ספרי ילדים בנושא הולדת תינוק במשפחה. ייחודו של ספר זה הוא בהתמקדות בנושא אחד מתוך הרבה נושאים המטרידים ומפחידים ילדים קטנים שעומדים להתחדש באח חדש.

 

  • "כזה קטן", מאת אסף הראל, איורים: גליה ברנשטיין, ספרים בשש, ספריית ערוץ הילדים, מודן, 1998.

 

ושני ספרים להורים:

 

פסיעות ראשונות

הספר מבוסס על הניסיון שהצטבר במהלך הפעלתה של התוכנית "פסיעות ראשונות" לטיפוח והעשרה של ילדים בגיל הרך. התוכנית עוסקת בכל תחומי ההתפתחות של התינוק ומופעלת בקרב קבוצות הורים וילדים. ייחודו של הספר הוא באופן כתיבתו והחלוקה הפנימית שלו לנושאים.

 

הפרק הנקרא "נולד לי אח" נפתח בדיאלוג בין אמא לילד שלה במהלך ההריון. הילד שואל שאלות ואמו עונה לו בהתאם לגילו ורמת התפתחותו.

 

תת הפרק השני מתייחס לתקופה של לקראת הלידה ומכיל דוגמאות של מצבים שכיחים בבית והדרך בה מפרש הילד את תגובות הוריו לדבריו או מעשיו.

למשל: הילד מצביע על התינוק ואומר בכעס: "פויה, אני לא רוצה אותו".

תגובה מקבלת: " לא קל לך עם האח הזה, נכון?"

מסקנה רגשית: אבא ואמא מבינים איך אני מרגיש ולא כועסים עלי. זה בסדר להרגיש ככה.

תגובה חוסמת: "איך אתה מדבר? הוא האח שלך".

מסקנה רגשית: אסור לי לכעוס עליו. אני ילד רע.

בסיום הפרק רשימת עצות כיצד לעזור לילד להסתגל למצב החדש.

 

  • "פסיעות ראשונות – להיות הורה רגיש ומעשיר לתינוק מן הלידה עד גיל שנה", הוצאת מטח, עיריית חדרה, משרד החינוך, 1995.

 

סודותיה של הלוחשת לפעוטות

ספר זה יצא בהמשך לספר הראשון "סודותיה של הלוחשת לתינוקות" וכתבה אותו טרייסי הוג -אחות אנגליה שהתמחתה בטיפול ביולדות וביילודים.

 

בראשית הפרק, המדבר על הרחבת המשפחה, מופיע פתגם שטבע הרקליטוס: "דבר אינו עמיד, פרט לשינוי". על השינוי הזה כותבת טרייסי הוג. היא שואלת את ההורים האם הם באמת מוכנים/רוצים ללדת עוד תינוק.

 

היא סוקרת את התחושות האופייניות להורים לפני ובמהלך ההחלטה ללדת עוד ילד ומייחדת חלק משמעותי בפרק להתמודדות עם הילדים ששומעים על התוספת המשפחתית החדשה. לתינוק החדש היא קוראת "פולש" ומשווה את רגשותיו של הילד הגדול כלפי אחיו לתחושתה של אישה שבעלה מביא אישה נוספת הביתה ומבקש ממנה לטפל ולאהוב את האשה החדשה. מומלץ!

 

  • "סודותיה של הלוחשת לפעוטות", טרייסי הוג עם מלינדה בלאו, הוצאת מטר להורים, 2006.

 

אורלי נעמה אלקריב - מידענית (M.A), מייסדת ומנהלת "דרך המילים" - מרכז נעמה למידע חברתי, המפיצה מידע להורים, משפחות, גני ילדים ומרכזי-הורות. 

 


תגובה לכתבהתגובה לכתבה   הדפסההדפסה  שלחו כתבהשלחו כתבה    שמירהשמרו כתבה  

 
 


 
חדשות
דעות
ספורט
כלכלה
צרכנות
תרבות ובידור
מחשבים
בריאות
ירוק
יהדות
תיירות
רכב
אוכל
יחסים
רכילות
וידאו
הוט
רשת
כלכליסט
משחקים
מקומי
קהילות
אינדקס
לאישה
לימודים
דרושים
ynet-shops
ynettours
winwin
בעלי מקצוע
ביגדיל
 

אתר ההורים הגדול במדינה מבית ידיעות אחרונות. עולם תוכן המכיל כתבות, חדשות, טורים אישיים וטורי ייעוץ של אנשי מקצוע בנושאי הורות. כתבות בנושא הורים ילדים התפתחות חינוך. מורה, גננת ספרי ילדים קהילות הורים הריון ולידה.משפחה וגידול ילדים החל משלב הפריון ועד יום עזיבת הבית
אודות ועזרה
כתבו אלינו
עזרה
מדיניות פרטיות
תנאי שימוש
מפת האתר
ארכיון
לאתר הסלולרי
 
אודות האתר
RSS
הפוך לדף הבית
ynet בסלולר
ניוזלטרים
פרסמו אצלנו
ערוצי תוכן
חדשות
כלכלה
ספורט
תרבות
בריאות
מחשבים
נופש
Xnet
יהדות
דעות
צרכנות
תיירות
אוכל
רכב
בעלי חיים
קטלוג אופנה
יחסים
קהילות
אנציקלופדיה
Israel News
ירוק
לאשה
דילים
כולסטרול
כלכליסט
בלייזר
Go
מנטה
משחקים
mynet
זולי הקיפוד
מוסכים
כלים ושירותים
קניות
מניות
דרושים
מחירון רכב
דירות להשכרה
קופונים
מחירון דירות
רכב חדש
דירות למכירה
לוח רכב
יד שניה
בעלי מקצוע
מפות
עברית.evrit
מחירון שיפוצים
דירות חדשות

בית המערכות מקבוצת ידיעות אחרונותRealCommerce - ניהול תוכןTotal media - Interactive media technologiesApplication delivery by radwarePowered by Akamaiהאתר פועל ברישיון אקו"ם
as34-c  כל הזכויות שמורות לידיעות אינטרנט ©