שתף קטע נבחר

השופט הכריע בריב האחים: גופת האם - למדע

ציפורה כרמלי ביקשה לפני מותה להעביר את גופתה לאוניברסיטת תל אביב. בנה התנגד לבקשתה וביקש לקבור אותה, בתה לעומת זאת דרשה למלא אחר הצוואה. אחרי חודש של מאבק משפטי קיבל השופט את עמדתה

חודש אחרי מותה, השופטים קיבלו את רצונה של המנוחה. בית המשפט לענייני משפחה בכפר סבא, שם היום (א') סוף למאבק משפטי בין שני אחים שהתווכחו סביב השאלה האם לקיים את צווואתה של אמם ציפורה כרמלי ולתרום את גופתה למדע. לפני כחודש דווח ב-ynet לראשונה כי האחות דרשה למלא את צוואתה של האם, שנפטרה בגיל 81 ואילו אחיה ביקש לקבור אותה לצד אביו.

 

"אמא עוד השביעה אותי שלושה ימים לפני מותה שאכבד את צוואתה", אמרה הבת, אביבה ינאי, "גם לי זו הייתה בקשה קשה, אבל ידעתי שעלי לכבדה. סיפרתי לאחי מנחם עוד בהיותה בחיים את דבר הצוואה והוא ענה בביטול. אחרי מותה החל המאבק המיותר הזה".

 

האח, מנחם כרמלי, פנה לארגון זק"א, לרב העיר בקרית-גת, משה הבלין ולרב שכונה בנתניה כדי שיסייעו לו לקבור את גופת אימו. עו"ד סיגלית ישעיהו שמייצגת את הבת בפרשה החלה בהליך המשפטי בבית המשפט המחוזי בפתח תקווה, כדי לתרום את הגופה למדע. בסופו של דבר הועברה הסוגיה לבית הדין לענייני משפחה.

 

בדיון בבית המשפט הגיש ארגון זק"א מסמך שבו הציע להשיג תורם אחר בתמורה לקבורת גופתה של כרמלי. בתה טענה כי מדובר בהצעה, שפוגעת ברצון המנוחה ומהווה מסחר בגופות אדם.  

 

בית המשפט קבע כי יש לכבד את רצונה של כרמלי והורה להביא את גופתה לקבורה בתוך שנה. "מלשונו של החוק אין זה בסמכות קרובי משפחתו של המת להתנגד לנתיחת גופתו באם הוא נתן הסכמתו בחייו", קבע השופט יעקב כהן. "יש בדין העברי ידיים לעמדה המתירה ניתוחי מתים לצרכי רפואה ומחקר ובוודאי כאשר הדבר נעשה מתוך הסכמת המת שניתנה בחייו".

 

אביבה ינאי אמרה בעקבות הפסיקה: "חבל שאחי פתח בהליך משפטי כשהיה ברור לו שמתוקף החוק עלינו למלא אחר צוואת אמנו. מדובר במאבק מתיש ולא קל רגשית. אני שמחה שיכולתי למלא אחר הצוואה". אחיה סרב להגיב לפסיקה אבל הביע צער השתלשלות העניינים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים