שתף קטע נבחר

אוסטרליה הורגת מאות קנגורים "כי יש יותר מדי"

בשטח צבאי בפאתי בירת אוסטרליה מתבצע מבצע לדילול אוכלוסיית הקנגורו האפור המזרחי. עשרות חיות מורדמות בחיצים, ואז מבצע בהם וטרינר המתת חסד. הממשלה טוענת שריבוי הקנגורו מסכן לא רק את התושבים אלא גם חיות בר אחרות. פעילים בשטח מתארים בראיון מיוחד את ההרג, וטוענים שהממשלה שיקרה להם: הובטח לנו שלא יהיה הרג

בשבוע בו בחרה ישראל ציפור לאומית, בקצה השני של העולם, באוסטרליה, הורגת הממשלה את הסמל הלאומי שלה - בצעד שעורר מחאה ביבשת הדרומית וברחבי העולם.

 

בשבועיים האחרונים מתבצע באזור הבירה קנברה מבצע לדילול אוכלוסיית הקנגורו האפור המזרחי, חרף מחאות של פעילי סביבה רבים. הממשלה טוענת כי יש הכרח בהרג יונקי הכיס הייחודיים, שהתרבו במימדים גדולים מאוד. הממשלה אף גייסה לצידה אנשי שימור טבע שטענו שהאוכלוסיה - ששילשה את מספרה בשנים האחרונות - מאיימת כעת על חיות בר אחרות, ביניהן לטאות וחרקים הנמצאים בסכנת הכחדה. מנגד טוענים פעילי סביבה שאין הצדקה להרג שכזה. 

 


(קנגורו אפור. צילומים: Ray Drew)

 

מבצע הדילול מתבצע בשטח צבאי רחב ידיים סמוך לבירה, בו מוחזקים כ-670 קנגורים שהתרבו בחופשיות בשנים האחרונות. אך התוכנית התגלתה לקבוצת פעילים למען בעלי חיים, והם ניסו לסכלה. תחילה הם ניסו להידבר עם משרד ההגנה, האחראי על השטח, ולהעביר את יונקי הכיס למקום אחר, שם ימשיכו לחיות בטבע מבלי חשש שיפלשו לעיר. הפעילים טוענים כי קיבלו הבטחה ליישם את התוכנית, אך בפועל הממשלה ממשיכה להוציא את תוכניתה לפועל.

  

"לפני שמונה שבועות הובטח לנו כי הקנגורים יועברו למקום חדש", אמרה אחת הפעילות המקומיות, קרול (שמה המלא שמור במערכת) בראיון מיוחד ל-ynet. "הם אפילו הזמינו מחקר מדעי במטרה ללמוד כיצד ליישם ולפקח את ההעברה של מאות הקנגורים". אך בפועל, דבר בינתיים לא נעשה.

 

לפיכך החליטו הפעילים לנקוט בצעדים בוטים יותר. קרול וריי דרו, צלם טבע, הגיעו ביום שני שעבר, בשעת בוקר מוקדמת, למתחם הצבאי, במטרה לעקוב אחר הפעילות שם. "היינו מאוד חשדניים כלפי ההתרחשויות שם, מאחר שלא ראינו כל סימן בשטח לכך שהממשלה ומשרד ההגנה אכן ידבקו בתוכניתם למקם מחדש את הקנגרו כפי שהבטיחו", אמרה קרול.

 

צילום: ray drew

 

 

ריי, עמיתה למסע, הופתע לגלות שלושה רכבי שטח שהגיעו לאתר. "עשרה אנשים יצאו מהרכבים והחלו לכנס את הקנגורים בתוך המתחם. באותו הרגע ידענו שההרג שלהם עומד להתחיל והתוכנית להעברתם בוטלה ברגע האחרון. אף אחד מאיתנו לא ידע על כך", הוא סיפר. "כולנו היינו בהלם גדול והתחלנו לצלצל לאנשים רבים, כדי שיגיעו ויארגנו פעולת מחאה נגד ההרג".

 

קרול וריי סיפרו שבאותו יום הומתו בשטח 70 קנגורים, כשפעילים רבים צופים במחזה המחריד. "לאחר שהם כונסו לתוך המתחם הם נעלמו במהירות אל זירת ההרג, לעיתים מספר פרטים בבת אחד", סיפרה קרול. "המפגינים במקום החלו לזעוק ולבכות. אי אפשר היה לנחם אותם, במיוחד נוכח העובדה שהם צפו בטור הקנגורים שהובל לתוך הזירה ואינם היו מודעים למה שמצפה להם".

 

חץ מרדים - ואז זריקת מוות

קרול ודרו נשארו מספר ימים באזור ועקבו מקרוב אחר התהליך. "במרכז המתחם ישנה זירה מגודרת. צלף המצוייד ברובי עם חיצי הרדמה, מתחבא ברכב במסתור וממתין לקנגורים שיובאו אל המתחם. לאחר שהשערים נסגרים, הצלף יורה בהם ותוך שניות מתחילה להתפתח במקום מהומה גדולה. הם רצו בבהלה עצומה במעגלים, עד שהם נופלים לאדמה. החיצים אמורים להרדים אותם עד שהווטרינר יגיע כדי להזריק את הזריקה הקטלנית", סיפרה קרול.

 

קרול סבורה כי נוכח הכמויות הגדולות של הקנגורו, השתמשו הצלפים בחיצים שכבר מכילים את החומר הקטלני. "בתום ההרג, הפגרים נאספו ואוחסנו בתוך מכולה מקוררת", סיפרה. "ביום השלישי למבצע, כבר ניתן היה לראות בבירור שלעובדים במקום היה קשה לקבץ את הנותרים אל תוך הזירה. הקנגורו הם בעלי חיים חכמים והם קלטו במהירות את המצב. רבים מהם זינקו לעבר הגדרות, חבטו את עצמם לדעת במטרה למצוא דרך החוצה".

 

דרו סיפר כי מספר קנגורים שברו את רגליהם בניסיון להימלט. "צפינו בג'ואים - גורי קנגורו רבים שמתרוצצים הלוך ושוב במטרה לאתר את אימותיהם, ללא הצלחה. בסופו של דבר קנגורים שניסו להימלט נורו בחיצים".

 

על פי הערכות הפעילים, הצליחו להימלט בימים הראשונים מאות חיות ורק לאחר שהוגבהו הגדרות, הדבר פסק כמעט לחלוטין, "למעט זכר גדול וארבע נקבות צעירות שהצליחו למצוא חור בגדר הראשית ונעלמו בשטח הפתוח", אמר דרו.

 

הפעילים מנסים לפרוץ למתחם

הזעם והיאוש בקרב הפעילים גבר, והחיכוכים בינם ובין העובדים במקום גברו. "הקול שלנו היה 'הנשק' היחיד שברשותנו", אמרה קרול."המשטרה החלה להגיע למקום ועיכבה חלק מהפעילים לחקירה - במיוחד כאלה שנחשדו בזריקת אבנים או ניסיונות לפרוץ פנימה כדי לשחרר את הקנגורו. מי שעוכב לא הורשה לשוב למקום".

 

קרול סיפרה שהיו מספר ניסיונות לחלץ את בעלי החיים ושניים הצליחו. "לא היה לנו מספיק ידע, ושיחררנו בטעות שניים שהיו חלק ממחקר שהתנהל באתר, כדי למצוא שיטות לא קטלניות לוויסות האוכלוסיה", היא הודתה. קרול נעצרה בעצמה לפני מספר ימים ושוחררה בערבות. הצלם דרו נותר בשטח ומתעד את ההתפתחויות.

 

הפעילים ניסו לגייס המונים למאבקם, בעיקר דרך האינטרנט, במדינה ענקית כמו אוסטרליה. "אנחנו מפגיזים את תיבות הדוא"ל של ראש הממשלה, שרים, מדענים ואנשי שימור כדי לנסות למנוע את המשך ההרג ולהעביר את הקנגורו הנותרים למקום אחר, כפי שהובטח לנו בתוכנית המקורית", סיפרה.

 

"נותרו להערכתי פחות מ-50 קנגורים חיים באתר", סיפר ריי. "מה שעצוב לנו, הוא למרות הסיקור התקשורתי המקומי והעולמי, תושבי קנברה ידעו בבירור מה מתרחש כאן ולא באו למחות. מבחינתם, הקנגורו האפור המזרחי נחשב למזיק".

 

קרול ציינה כי האשמה אינה רק בריבוי הקנגורו, אלא גם באוכלוסיית אוסטרליה שגדלה בהתמדה ופולשת לשטחי טבע, דבר שמגביר את החיכוך בין החיות לתושבים. "אם נמשיך בקצב הזה, יבוא יום ונוכל לראות את חיות הבר רק בגני חיות וזה עצוב מאוד".  


 

ממשרד ההגננה האוסטרלי נמסר: "הקנגורו אינם נורים למוות, אלא מורדמים באמצעות חיצי הרגעה. פעולה זו מאפשרת לקבלני המשרד לסמם את בעלי החיים וללכוד אותם. זו אינה פעולה 'ברברית', אלא פעולה דומה שהייתה מתבצעת באם הם היו מועברים לאיכלוס במקום אחר, או נלקחים למכון לחקר בקרת הילודה",

 

"ההרדמה נחוצה כדי למנוע מתחים לא רצויים, חרדה וכאב, לפני שינקטו בפעולות כלשהן, בהן גם הרדמת חסד", לשון הודעת המשרד.

 

"ישנה התפוצצות אוכלוסין של קנגורו והמשרד בחן מספר אפשרויות במטרה לנהל באופן אחראי ורגיש סוגיות סביביות אלו. הדבר כולל הקמת מכון מחקר לבקרת ילודה, העברת הקנגרו ומעקב אחר התאקלמותם. ישנו חשש כי במסגרת הזמן הנותר לבצע מבצע שכזה, החורף שיחל בקרוב עשוי להשפיע על מקורות המזון הטבעיים של הקנגורו. הממשלה נסוגה מהחלטתה להעבירם מאחר שהדבר יעלה למשלם המיסים האוסטרלי כ-3.5 מיליון דולר, ולכן לא היה מנוס אלא לבצע הרג של החיות".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קנגורו באזור ההסגר
צילום: ray drew
העברה יקרה מדי לשטחים אחרים
צילום: ray drew
גם גורים הומתו יחד עם אימותיהם
צילום: ray drew
מומלצים