שתף קטע נבחר

זירת הקניות

המפעל המזהם זכה בתקן "אחריות חברתית"

מפעל הפלסטיק "כרמל אולפינים" במפרץ חיפה נאלץ לסגור חלק ממתקניו בצו של המשרד להגנת הסביבה בשל מספר תקלות שגרמו לזיהום. גם מנהליו של המפעל זומנו לשימוע. חלף כשבוע וכעת הוכרז כי אותו מפעל נמצא ראוי להיות הראשון בארץ שישא את תו תקן בנושא אחריות חברתית" שכולל התייחסות לשמירה על הסביבה ומניעת זיהום. מבולבלים?

בשבוע שעבר דרש המשרד להגנת הסביבה לסגור מספר מתקנים מזהמים במפעל הפלסטיק "כרמל אולפינים" שבמפרץ חיפה, לאחר שמספר תקלות גרמו בחודש האחרון לזיהום אוויר ופגיעה בסביבה. בעקבות התקלות זומנו מנהלי המפעל לשימוע במשרד, והמפעל סגר מתקנים לצורך בדיקה והכנסת שיפורים.

 

עוד בטרם התבררו תוצאות הבדיקות המפעל, הוא הוכתר לגוף הראשון בישראל שנמצא ראוי לתו התקן בנושא "אחריות חברתית" - שהוענק לו, בין היתר, בשל "פעילותו בתחום האחריות הסביבתית". מבולבלים?

 

ההחלטה להעניק את תו התקן הזה דווקא למפעל "כרמל אולפינים" עוררה תמיהה במשרד להגנת הסביבה. בכיר במשרד אמר אמש בשיחה עם ynet כי ההחלטה נראית לו "מופרכת... ראוי היה להמתין עד שהמפעל יסיים את כל השקעותיו בתחום הסביבה, בטרם מוענק לו התו".

  

תו התקן, שמספרו 10,000 הוא תקן מתקדם שפותח לאחרונה במכון התקנים הישראלי ביוזמתה של המנכ"לית הקודמת ד"ר זיוה פתיר. גם ברמה העולמית הוא נחשב לאחד התקנים המורכבים והמפותחים ביותר, ובשל כך אף ארגון או גוף בישראל לא נמצאו עד כה ראויים לשאת אותו.

 

"תקן האחריות חברתית" כולל תשעה פרקים אשר מרביתם - כפי שמעיד על כך שמו - עוסקים באחריות החברתית של הארגון. בין השאר בוחן התקן את סוגיית יחסי הארגון עם הקהילה, את סביבת העבודה וזכויות העובדים בארגון, סוגיות של אתיקה בניהול ושקיפות דיווחית. בנוסף, שניים מפרקיו של התקן עוסקים גם בתחום איכות הסביבה.

 

במכון התקנים הישראלי הדגישו שההחלטה להעניק את תו התקן הזה למפעל התגבשה בתום כשנה וחצי של בדיקות מקיפות. לדברי ניצן איל, אחראי על תחום איכות הסביבה במכון התקנים, ומי שעמד בראש הצוות שבדק את המפעל, "מרבית הבדיקות שבוצעו התמקדו בתחום האחריות החברתית, שכן אלו מרבית נושאי הליבה של התקן".

 

בהתייחסו לתחום איכות הסביבה, הבהיר איל: "העיסוק בסוגיית איכות הסביבה במקרה הזה היא מובנת, אבל היא מגמדת את העוצמה של התו החברתי. צריך לזכור שרק שניים מבין נושאי הליבה של התקן עוסקים באיכות הסביבה".

 

צוות של ארבעה אנשים בראשותו בחנו את יכולתו של המפעל "לעמוד בדרישות החוק ואף להציב לעצמו יעדים ומטרות סביבתיות המוגדרות 'מעבר למה שהחוק מחייב'" ומצאו לדבריו כי המפעל עומד בכל הדרישות. "אנחנו לא מתעלמים מהתקלות של המפעל", הדגיש איל, "אנחנו מתייחסים אליהן וגם אל התגובה של הרשויות. אבל צריך לזכור שהמשרד להגנת הסביבה לא הגיש נגד המפעל תביעה, וצריך לזכור שמצב של תקלה קורה בכל מערכת. "במקרה של 'כרמל אולפינים' - מדובר בגוף שלקח אחריות על הפעולה שלו והשקיע הרבה כסף והון אנושי כדי להימנע מהישנות התקלה", דברי איל.

 

מ"כרמל אולפינים" נמסר בתגובה: "המפעל הוא מפעל חיוני ואחראי, ואיכות הסביבה חשובה גם לעובדיו ומנהליו. המפעל פועל על פי כל התקנים ומשקיע משאבים רבים לטיפול בתקלות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פליטה מהלפיד של "כרמל אולפינים" בחודש שעבר
באדיבות הקואליציה לבריאות הציבור
מומלצים