שתף קטע נבחר

ניצולי שואה: רגשות מעורבים בעקבות הפסיקה

מרבית חברי עמותת "ילדי המלחמה" קיבלו ברגשות מעורבים את החלטת בית המשפט המחוזי לחייב את ועידת התביעות לפצותם. השמחה עם קבלת "הכספים האבודים" נמהלה בכעס רב על התנהלות הממשלה בנושא. "אנחנו מעניינים את הממשלה כמו השלג דאשתקד", אמרו בעמותה

חברי עמותת "ילדי המלחמה" קיבלו בסיפוק אם כי בביקורת, את פסיקת בית המשפט המחוזי בתל-אביב לחייב את ועידת התביעות לפצותם בסכום כולל של 13.5 מיליון שקלים.

 

יו"ר העמותה ויוזם התביעה, סמיון מירמן, אמר ל-ynet כי הוא מקבל בברכה את החלטת בית המשפט, אך יחד עם זאת יעבור עוד זמן רב עד שיקבל את הפיצויים המגיעים לו. לדבריו, עדיף היה שהממשלה היתה דואגת לניצולי השואה ושלא היו מגיעים כלל למצב של הגשת תביעה.

 

לקריאת נוסח ההחלטה המלא - לחצו כאן .

 

"אם הממשלה היתה מתערבת כששלחנו את כל המכתבים, הכל היה נראה אחרת. אבל אנחנו מעניינים את הממשלה כמו השלג דאשתקד", הוסיף מירמן שעם פרוץ מלחמת העולם השנייה, נמלט עם אמו מאוקראינה לאחת ממדינות בריה"מ המרוחקות מאירופה. 

 

בפסק הדין נקבע כי ועידת התביעות, גוף שהוקם ב-1953 על מנת לשמש צינור בין גרמניה לניצולי השואה בסוגיית הפיצויים, הונתה את הניצולים והתרשלה במילוי תפקידה. השופט עודד מודריק קבע כי ועידת התביעות הטעתה את התובעים לאורך השנים וגרמה להם להפסיד את הפיצוי לו היו זכאים. יש לציין כי הוועידה יושבת בארה"ב ופועלת על-פי המנדט שניתן לה על-ידי הממשלה הראשון, דוד בן-גוריון, ללא פיקוח מעמיק מאז.

 

ועידת התביעות חוייבה לשלם פיצויים בהיקף של 13.5 מיליון שקלים ל-1,365 מתוך 1,915 התובעים (כ-14,500 שקלים לכל תובע). 550 תביעות נדחו בשל התיישנות. למרות בקשות פרקליטי ועדת התביעות, בשלב זה לא הוציא בית המשפט צו לעיכוב ביצוע החלטה.

 

"אני לא לבד, כמוני יש יותר מ-20 אלף בני אדם בכל העולם וזה מה שממשלת גרמניה לא חשבה עליו. אבל הם לא דורשים את האישורים על מצבנו הבריאותי כמו שוועדת התביעות דורשת", הוסיף מירמן. ניצול השואה, שלמה ימין, אמר לאחר הפסיקה: "פגעו בכבודי כשפגעו לי בצדק. אנחנו שמחים על ההחלטה, אך מדובר בשמחה חלקית כיוון ש-550 חברים שלנו לא זכו בתביעה.

 

ראש השדולה בכנסת בסוגיית ניצולי השואה, ח"כ קולט אביטל (עבודה), בירכה אף היא על הפסיקה ואמרה כי "יש בה מסר ברור לוועידת התביעות". אביטל קראה לוועידה להעביר את הכספים המגיעים לניצולים בהקדם האפשרי.

 

יו"ר מרכז הארגונים של ניצולי השואה, נח פלוג, אמר ל-ynet כי מלכתחילה חבל שניצולי השואה היו צריכים לעבור בבתי משפט כדי לקבל את מה שמגיע להם, אך יחד עם זאת "אם הם לא מקבלים את מה שמגיע להם, יש להם את כל הזכות לדרוש זאת.

 

בהכנת הידיעה השתתף אבי כהן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אביטל. מסר ברור לוועידה
צילום: דודי ועקנין
למה דרך בימ"ש? פלוג
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים