שתף קטע נבחר

נשיא רוסיה לאוקראינה: אל תצטרפו לנאט"ו

אוקראינה הכעיסה את רוסיה עקב ניסיונותיה להצטרף לברית נאט"ו ובשל רצונה לסלק את הצי הרוסי מבסיס סווסטופול. הנשיא מדבדב הבהיר לעמיתו יושנקו כי רוסיה רואה בשני הנושאים איום ישיר על ביטחונה. גיאורגיה קיבלה אזהרה דומה

נשיא רוסיה, דמיטרי מדבדב, הזהיר את עמיתו האוקראיני ויקטור יונשקו מפני פגיעה בידידות בין המדינות, אם קייב תחליט להצטרף לברית נאט"ו. כך אמר אתמול (יום ו') שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, בתום פגישה בין שני הנשיאים שנערכה בסנט פטרסבורג.

 

הודעה דומה נמסרה לנשיא גיאורגיה, מיכאיל סקאשווילי. לברוב הבהיר כי "צירופה המלאכותי משהו של גיאורגיה לנאט"ו עשוי להוביל לעימות מאוד-מאוד שלילי".

 

ממשלת אוקראינה הכעיסה את מוסקבה כשהשיגה התחייבות מצד חברות נאט"ו לצירופה לברית בעתיד. צעד נוסף שעורר ביקורת קשה ברוסיה היה הודעת אוקראינה כי בכוונתה לבחון מחדש את נוכחות הצי הרוסי בנמל האוקראיני סווסטופול לחופי הים השחור. מדבדב קרא ליושנקו שלא להכריז באופן חד-צדדי על סילוק הכוחות הרוסים משטחו.

 

שר החוץ לברוב אמר לאחר פגישת המנהיגים כי שני הנושאים - סווסטופול ונאט"ו - מוזכרים באופן מפורש במסמך ההבנות שנחתם בין המדינות ב-1997. "הברית בין רוסיה לאוקראינה כוללת התחייבות משני הצדדים שלא לנקוט צעדים שעלולים לסכן את ביטחון המדינה השנייה", אמר.

 

עוד אמר לברוב: "אנו סבורים כי ההרחבה המתוכננת של נאט"ו שכוללת את אוקראינה תעמיד בסכנה את ביטחון רוסיה. הנשיא מדבדב הדגיש את עמדתנו, לפיה הצטרפות אוקראינה לנאט"ו תפגע באינטרסים של שתי המדינות".

 

סווסטופול היא נושא רגיש במיוחד עבור רוסיה, מאחר שהעיר היתה בשליטת ברית המועצות עד 1954. רוסיה חוכרת את בסיס סווסטופול בעקבות הסכם

שנחתם בין המדינות ושאמור לפוג ב-2017. אולם יושנקו הורה לממשלתו לפתוח בהכנות לקראת הסגת הצי הרוסי, צעד שנתפס במוסקבה כאיום.

 

26 המדינות החברות בברית הצבאית הצפון אטלנטית קבעו לפני כחודשיים כי אוקראינה וגאורגיה יוכלו להצטרף בעתיד לנאט"ו, אך לא נקבו בתאריך רשמי. רוסיה, תחילה בהנהגת ולדימיר פוטין וכעת בהנהגת מדבדב, הבהירה כי היא מתנגדת בתקיפות לצירוף מדינות סובייטיות-לשעבר לברית המערבית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סכנה לרוסיה. מדבדב
צילום: AFP
נושא רגיש. יושנקו
צילום: רויטרס
מומלצים