שתף קטע נבחר

אולמרט: בוש ידידותי, לא יודע מה יהיה אחריו

בישיבת הממשלה אמר אהוד אולמרט כי אין לדעת מה יהיה בממשל האמריקני הבא, ולכן יש לקדם כעת את המשא ומתן לשלום עם הפלסטינים: "הממשל הזה ידידותי במיוחד. לכן מימד הזמן הוא בעל משמעות. לא בהכרח זה יהיה המצב עם הממשל הבא". אולמרט קרא ללבנון לבוא למשא ומתן

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, גורס שיש לקדם במהרה את המשא ומתן עם הפלסטינים, בין היתר משום שאין לדעת מה יהיה המצב עם נשיא אחר בבית הלבן. "דבר אחד ודאי, הממשל הזה ידידותי במיוחד. אסור להחמיץ את היתרון הזה. לכן ממד הזמן הוא בעל משמעות. אסור לאבד את זה. לא בהכרח זה יהיה המצב עם הממשל הבא". אולמרט דיבר בישיבת הממשלה הבוקר (יום ג').


 

בוש ואולמרט. ממשל ידידותי (צילום ארכיון: AFP)   

 

באשר למשא ומתן עם הפלסטינים, אמר אולמרט כי "התהליך מתקדם, לא רק ביני לבין אבו מאזן, אלא גם בצוות בראשות שרת החוץ. עובדים במטרה להתקדם. אין עדיין הסכמות מנוסחות, אך עובדים מתוך מטרה להתקדם לאפשרות מדויקת של תשתית הפתרון, במסגרת לוחות הזמנים שהצגנו כיעד. כמובן שיש לנו ויכוחים, דיונים ארוכים. חשוב לי בעניין הזה שכל מה שאני אומר לגבי הבנות עם האמריקנים חל על הממשל הנוכחי. לא יודע מה יהיה בממשל החדש. אני יוצא מתוך הנחה שכל נשיא אמריקני ישמר את הידידות המיוחדת, הבנויה על ערכים משותפים ועל אינטרסים משותפים".

 

בעקבות המשא ומתן עם סוריה, שיגר ראש הממשלה מסר גם ללבנון. בישיבת הממשלה אמר אולמרט כי היה "שמח מאוד אילו גם ממשלת לבנון הייתה מודיעה על משא ומתן ישיר ובילטראלי עם ישראל - אני רואה בכך הרבה יתרונות". בעניין המשא ומתן הסורי אמר אולמרט כי ניהל שיחות רבות עם שר הביטחון, אהוד ברק, בעניין זה - "לא מתוך כוונה לוותר על העמדה הישראלית, אלא מתוך הערכה מפוקחת שיש היגיון לבדוק אפשרות למשא ומתן כזה". הוא הוסיף כי מצד האמריקנים לא הייתה הסתייגות מהתהליך המדיני, אך נשאלו שאלות.

 

"שביעות רצון סורית מההתפתחויות"

ראש חטיבת מחקר באגף המודיעין בצה"ל, תת-אלוף יוסי ביידץ, התייחס בישיבת הממשלה לחזית הסורית: "סוריה מגלה שביעות רצון מההתפתחויות מול ישראל. סוריה נמצאת במצב של win win מבחינתה. אסד מדגיש שיש לו התחייבויות לנסיגה מהגולן. במקביל הוא ממשיך לשמור על הקשר האיסטרטגי עם איראן והחיזבאללה. הסורים מוטרדים מביקור של פקחי הסוכנות לאנרגיה אטומית בקרוב".

 

באשר למצב בלבנון, אמר כי "חיזבאללה מוסיף להניח תשתיות לביצוע פיגועים נגד ישראל. הוא ממשיך במאמצים לבנות מחדש את כוחו, בסיוע איראני וסורי. גם גורמי הג'יהאד העולמי מוסיפים לפעול בלבנון". בעקבות המהומות בלבנון מעריך המודיעין הישראלי כי הציר הרדיקאלי הפך לדומיננטי. "נגרם נזק תדמיתי לחיזבאללה בלבנון, למרות הכל. הפניית הנשק פנימה שחקה את דימוי נשק המאבק נגד ישראל".

 

אתמול אמרו גורמים ישראלים לסוכנות רויטרס כי המגעים הלא-ישירים בין ישראל לסוריה צפויים להתחדש השבוע בטורקיה. בלשכת ראש הממשלה אמרו ל-ynet כי אינם יכולים להתחייב על מועד, אך השיחות יתחדשו בקרוב. דובר ראש הממשלה, מארק רגב, אמר: "אנו מצפים שהצוות הישראלי יגיע לטורקיה בקרוב", אך סירב לפרט את לוח הזמנים לשיחות. במקביל, גורמים רשמיים אמרו לרויטרס שהשיחות יתחדשו השבוע. לדברי רגב, "כאשר השיחות יעברו להיות

ישירות, זה יהיה סימן להתקדמות משמעותית בתהליך".

 

המגעים העקיפים עם הסורים החלו בפברואר 2007, עת ביקר ראש הממשלה אולמרט באנקרה. בשיחה בארבע עיניים עם עמיתו הטורקי ארדואן, סוכם שטורקיה תתווך בין המדינות, במטרה להגיע להסכם שלום. את ניהול המסלול הטורקי הפקיד ראש הממשלה בידי ראש הסגל במשרדו, טורבוביץ', והיועץ המדיני תורג'מן. השניים נסעו בתקופה האחרונה מספר רב של פעמים לטורקיה וניהלו מגעים שוטפים מול השלטונות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
חושש מנשיא אחר? אולמרט
צילום: גיל יוחנן
סניורה. אולמרט ישמח אם יצטרף
צילום: איי פי
מקיין. מה יהיה אח"כ?
צילום: AP
אובאמה. "ממד הזמן הוא בעל משמעות"
צילום: AFP
מומלצים