שתף קטע נבחר
צילום: אסף אמברם

במיה: אי אפשר להישאר אדישים

לכבוד עונת הבמיה בישלה יעל גרטי 2 ק"ג במיה, ניסתה את הבמיה הפיליפינית הארוכה, הנמכרת בשווקים - והיא מגישה שלושה מתכונים קלילים וטעימים

יחסיי עם הבמיה ידעו עליות ומורדות לאורך השנים: תחילה התעלמתי ממנה, בהמשך התאהבתי בה, אחר כך באו שנים של נתק - ושוב התאהבות. בשנים האחרונות אני נמנית על חובביה, שלא לומר מעריציה, אך בהחלט יכולה להבין את שונאיה, המתקשים להתאושש ממפגשים בלתי-מוצלחים עם הנוזל הרירי המשתחרר ממנה לעתים.

 

השמועות על בואה של הבמיה הארוכה, הנקראת במיה פיליפינית או תאילנדית, עוררו את סקרנותי. מיד הצטיידתי בקילוגרם ממנה, וגיליתי שהיא זיפָנית ואף קוצנית-משהו, פחות נוחה לאכילה ופחות טעימה מהבמיה הרגילה. "לא קנית את הבמיה הפיליפינית", קבע יריב מלילי, הבעלים של מסעדת "בית תאילנדי" (המומלצת בחום), כשדיווחתי לו על רשמיי מבמיה זו. "גשי לשוק הכרמל", הוא פקד, "וחפשי את הדוכן של אמנון, קצת דרומה מפינת הרחובות הכרמל ורמב"ם". ואכן, במרכז השוק, מצאתי שני דוכנים סמוכים, האחד מוכר במיה ארוכה וזיפנית, השני מוכר במיה ארוכה וחלקה, כזו שניתן לאכול כשהיא טרייה, טעימה ומעודנת. "אצלנו אוכלים אותה טרייה", סיפר מלילי, "חלוטה במי מלח או כבושה".


מימין: במיה ארוכה. משמאל: במיה רגילה (צילום: אסף אמברם)

 

כמה זה עולה לנו

מחירה של הבמיה הרגילה נע כעת סביב ה-15 שקלים לק"ג ומחירה של הבמיה הפיליפינית נוסק ל-24 שקלים לק"ג. לדברי הירקן שלי מחירה של הבמיה אינו צונח לפחות מ-10 שקלים לק"ג, גם בסוף עונתה. נקודת האור היא שכדי ליהנות מכמות יפה של תבשיל במיה אפשר להסתפק גם ב-500 גרם.

 

במיה - מדריך קצרצר

אם נתעלם לרגע מהבמיה הפיליפינית הארוכה, הרי שבמיה קונים קטנה ככל שניתן. מקובל לומר שיש לקטום את הגבעול של תרמיל הבמיה בעדינות, לשטפה היטב ולייבשה בשמש. כיוון שהכנתי במיה חמש פעמים בשבוע האחרון, החלטתי לייבשה בשמש באחת הפעמים, על אדן החלון. האם חשתי בהבדל? לא ממש. בכל מקרה יצאה לי במיה פריכה וטעימה. על מה כן חשוב להקפיד? על חיתוך הגבעול מעבר לפס המסמן את סוף התרמיל, מבלי לפצוע את התרמיל.

 

כיצד מבשלים?

יש שאוהבים להטביע את הבמיה בשפע של רוטב עגבניות: אני מעדיפה אותה מוקפצת-מטוגנת, עם מעט מאוד נוזלים, אם בכלל, כך שהיא שומרת על צורתה ועל פריכותה. מתחילים מטיגון בצל או בצל ושום, מוסיפים במיה למחבת ומטגנים עד להתרככות מספקת, תוך הוספת עגבניה קצוצה, פטרוזיליה או כוסברה, מיץ לימון – או כל העולה בדעתכם.

 

ויש גם פסטיבל

במסעדת "כאן זמאן" שבכפר עראבּה (ליד כרמיאל) עורכים עד סוף אוגוסט פסטיבל במיה, במסגרתו יוגשו שלל מטעמי במיה: במיה עם כבש, במיה עם עוף, במיה מטוגנת עם עגבניות ושום, סלט במיה ועוד. לפרטים: 04-6746252.


(צילום: אסף אמברם)

 

במיה עם בצל סגול, פטרוזיליה ולימון

המרכיבים (ל-3 מנות):

3 כפות שמן זית

1 בצל סגול בינוני, קלוף וחתוך לרצועות דקיקות

3 שיני שום, קלופות ופרוסות דק

500 גרם במיה, קטומה ושטופה היטב

מלח

פלפל שחור גרוס גס

חופן עלי פטרוזיליה, שטופים וקצוצים דק

מיץ מ-1 לימון

 

אופן ההכנה:
  1. מחממים שמן זית במחבת גדולה על אש גבוהה ומטגנים בצל סגול עד להזהבה קלה.
  2. מוסיפים שום ומטגנים עד להזהבה קלה.
  3. מוסיפים במיה ומטגנים במשך 2-3 דקות, עד לצריבה קלה. מנמיכים מעט את האש ומבשלים במשך 5 דקות, או עד שהבמיה רכה דיה לטעמכם.
  4. מוסיפים פטרוזיליה, מיץ לימון, מלח ופלפל. טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך. מגישים מיד.

 

במיה עם עגבניות שרי

המרכיבים (ל-3 מנות):

2-3 כפות שמן זית

500 גרם במיה, קטומה ושטופה היטב

400 גרם עגבניות שרי או שרי תמר, שטופות, שלמות

מלח

פלפל שחור גרוס גס

 

אופן ההכנה:
  1. מחממים שמן זית במחבת גדולה.
  2. מוסיפים במיה ומטגנים במשך 2-3 דקות. מנמיכים מעט את האש ומבשלים במשך 5 דקות או עד להתרככות מספקת.
  3. מגבירים את האש, מוסיפים עגבניות שרי ומטגנים אותן עד לצריבה. ניתן למעוך אותן קלות בעזרת כף עץ אם רוצים, כדי לשחרר את מיציהן. מתבלים במלח ופלפל, בודקים תיבול ומגישים חם.


(צילום: אסף אמברם)

 

במיה עם כוסברה ועגבניה

תבשיל מהיר וטעים במיוחד. במקום כוסברה ניתן לשלב פטרוזיליה. לקילוף עגבניה יש לחרוץ בה "איקס" ולהניחה בקערית ובה מים רותחים, למשך 3-4 דקות. כעת תתקלף העגבניה בקלות, קוטמים את הפטוטרת וקוצצים דק.

 

המרכיבים (ל-3 מנות):

3 כפות שמן זית

1 בצל סגול קטן-בינוני, קלוף וקצוץ דק

3 שיני שום, קלופות ופרוסות דק

500 גרם במיה, קטומה ושטופה היטב

חופן כוסברה, עלים בלבד, שטופים

1 עגבניית תמר (או עגבניה רגילה, עסיסית), קלופה וחתוכה לקוביות קטנטנות

מלח

פלפל שחור גרוס גס

 

אופן ההכנה:
  1. מחממים שמן זית במחבת גדולה על אש גבוהה ומטגנים בצל סגול עד להזהבה קלה.
  2. מוסיפים שום ומטגנים עד להזהבה.
  3. מוסיפים במיה ומטגנים במשך 2-3 דקות. מוסיפים כוסברה ומערבבים.
  4. מוסיפים עגבניה קצוצה, מערבבים, מתבלים במלח ובפלפל ומבשלים תוך ערבוב אקראי במשך 3-4 דקות, או עד להתרככות מספקת. טועמים, מתקנים תיבול במידת הצורך, מסירים מן האש ומגישים חם.

 

צילומים: אסף אמברם. לאתר שלו הקליקו כאן

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אוהבים או שונאים?
צילום: אסף אמברם
מומלצים