שתף קטע נבחר

עלי מנגולד - פצצה של בריאות וטעם

עלי המנגולד לא רק טעימים אלא גם מלאים בשפע של ויטמינים חיוניים. פיליס גלזר עושה כבוד לירק שמכהן בעיקר כאחיו החורג של התרד, ויש גם מתכונים

אתמול יצא לי לעבור בחנות טבע וראיתי מנגולד אורגני מסתתר על המדף העליון. עשיתי חישובים - לקנות, או לא לקנות? נכון שהקטנה שלי לא אוהבת מנגולד והגדולה, שמאוד אוהבת, מבלה השבוע ב"נאות סמדר" (יותר על המקום הקסום הזה בפוסט נפרד). הפעם החלטתי שאני קונה מנגולד רק לעצמי. פינוק.

 

עלי מנגולד הם לא רק טעימים, הם מכילים שפע, ואני מתכוונת לשפע רב, של הויטמינים A, B ,C ,E, וויטמין K, החיוני לבניית עצמות, ברזל, סידן, מנגן, נוגדי חמצון ועוד הרבה נוטריאנטים אחרים. במנגולד מבושל יש רק 34 קלוריות לכוס, אז מה, לא כדאי?

 

מה בין מנגולד לסלק?

כשקונים עלי מנגולד, שידועים גם בשם "עלי סלק" (הם לא באמת העלים של הסלק האדום, אלא קרובי משפחה), מקבלים שני ירקות בבת אחת: עלים ירוקים וגבעולים פריכים. ניתן לבשל את העלים הירוקים לבד, או עם ירקות אחרים. הגבעולים האמצעיים הלבנים, שבעונות מסוימות הם גם אדומים, פריכים וקשים יותר – ואותם אפשר לפרוס לרוחב ולבשל קצת יותר זמן מהעלים, או להקפיץ עם ירקות אחרים.

 

אצל הירקן כדאי לחפש עלים כהים וקטנים שמכילים ערך תזונתי רב יותר ומעידים על ירק צעיר. ככל שהם גדולים יותר הם גם קשים ועציים יותר. כדאי לאחסן את המנגולד במקרר, ללא שטיפה, בשקית שהוא בה הוא נמכר (לרוב היא מחוררת), במשך 3-4 ימים.

 

אל תשכחו לשטוף  היטב את העלים, במיוחד בתחתית, שם נאגרת אדמה (הזדמנות פז לשטוף אותם מעל קערה ולשמור את מי השטיפה לעציצים). אם הגבעול רחב וסיבי אפשר לעשות בו חתכים קטנים ולהוציא את הסיבים, כמו שמטפלים בסלרי אמריקאי.

 

עלי מנגולד עם חומוס

עדי סמולר הוא אדם שאוהב לבשל ועושה זאת נפלא, מה שגורם לאשתו ליה להיות מאוד מרוצה. את המנה הזו שלו טעמתי וכמעט סיימתי את כל הצלחת.

 

המרכיבים:

1 ק"ג עלי מנגולד טרי

1 כוס חומוס יבש אשר הושרה במשך 12 שעות

1 כף אבקת אפייה

7-9 שיני שום כתושות או פרוסות דק

1/2 כוס שמן זית איכותי

1/4 כוס מיץ לימון סחוט טרי

מלח (רצוי גס)

פלפל גרוס טרי

 

אופן הכנה:
  1. מבשלים את החומוס בסיר עם אבקת האפייה, עד למצב שהוא רך אך לא מתפורר.אין להוסיף מלח בזמן בישול החומוס (הערה מפיליס: אני משתדלת לקנות חומוס קטן ולא להוסיף אבקת אפיה או סודה כי היא הורסת חלק מויטמיני ה-B).
  2. שוטפים היטב את עלי המנגולד ומפרידים בין החלק הלבן (הגבעול) לבין העלים הירוקים. את העלים קוצצים גס ומאדים מעל מים רותחים, או מבשלים במיקרוגל כ-2 דקות.
  3. קוצצים את החלקים הלבנים לפרוסות של כ- 1/2 ס"מ.
  4. מחממים 1/4 כוס שמן זית במחבת או סיר רחב, מוסיפים מחצית מכמות השום. אחרי שהשום מזהיב קלות מוסיפים את פרוסות המנגולד ומקפיצים 2-3 דקות.
  5. מסננים את עלי המנגולד ממי האידוי ומוסיפים למחבת בתוספת החומוס המבושל והמסונן.
  6. מוסיפים גם את השום, שמן הזית, מיץ הלימון, מלח ופלפל גרוס. מכסים, מקטינים את החום ומבשלים 25-35 דקות, תוך כדי ערבוב לסירוגין. ניתן להוסיף מיץ לימון, שום ושמן זית לפי הטעם.

 

ספגטי עם עלי מנגולד ופטריות שיטאקי

ארוחה מהירה בסיר אחד שחוסכת זמן וגם מים. פטריות שיטאקי הן מקור לחומרים אנטי סרטנים ומחזקי לב. ניתן לקנות אותן מיובשות (כדי שתמיד יהיה בבית) או טריות (מיובאת מסין על ידי פטריות תקועה). אם אתם מחליפים את הפטריות המיובשות בטריות, יש לפרוס ולטגן קלות בשמן זית או חמאה לפני שמוסיפים למתכון.

 

המרכיבים:

250 גרם ספגטי או ספגטיני, עדיף מקמח מלא

4-6 פטריות שיטאקי מיובשות

2 עלי מנגולד

1 שן שום כתושה או פרוסה דק

שמן בזיליקום-שום (או כמה עלי בזיליקום חתוכים לרצועות, שמן זית ועוד שן שום אחת)

 

אופן ההכנה:

  1. מרתיחים את המים ומבשלים את הפסטה ופטריות השיטאקי ביחד. מסננים ושומרים את המים הרותחים.
  2. מפרידים את הפטריות הרכות מהפסטה, פורסים אותן לרצועות (זהירות, חם) ומורידים גבעולים אם יש.
  3. מוסיפים לספגטי את הפטריות, השום ושמן הבזיליקום (או התערובת הביתית).
  4. טובלים את גבעולי עלי המנגולד במים הרותחים של הפסטה עם הגבעול כלפי מטה, ממתינים דקה ודוחפים גם את החלק הירוק מתחת למים לעוד דקה או שתיים. מוצאים עם כף מחוררת.
  5. קורעים את העלים הירוקים לחתיכות קטנות ופורסים את הגבעול. מוסיפים לספגטי, מתבלים במלח ופלפל ומוסיפים עוד שמן זית לפי הטעם. ניתן להוסיף גם פרמזן, אבל זה מספיק טעים גם בלי.

 

קוראים שואלים

שמעון שואל: האם צריך לשטוף דגנים וקטניות לפני השימוש, או שאפשר להשתמש ישירות מהשקית?

פיליס עונה: לדעתי כדאי לשים במסננת רשת ולשטוף.

 

לירון שואל: קיבלתי במתנה קינואה אדומה אורגנית והכנתי אותה אתמול כמו אורז, עם מלח פלפל ועלי זעתר טריים מהאדנית. יצא לא כל כך טעים וקצת מריר בגלל הזעתר. איך משדרגים לארוחת ערב למשהו אטרקטיבי בלי להפוך את העסק למשמין?

פיליס עונה: אפשר להוסיף לה קוביות טופו מבושלות או מטוגנות, או להשתמש בה כמילוי לפלפלים צבעוניים ולבשל עם נוזלים (כמו רוטב עגבניות מדולל במים, או יין לבן) עד שהפלפלים מתרככים. אפשר גם להוסיף לקינואה קמח (קמח מלא, קמח מלא מנופה, או קמח קינואה) וביצים ולעשות ממנה קציצות. בתאבון.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לפעמים הגבעול אדום. מנגולד
צילום: סי די בנק
מומלצים