שתף קטע נבחר

שפרו גלישתכם: תוספים וטיפים ל-Firefox 3

דפדפן חדש הוא תירוץ טוב להתקין תוספים חדשים וכיפיים, לגלישה נוחה יותר. בין ההמלצות: חיוג מקוצר לאתרים, ניווט בתלת מימד, הורדת סרטוני הווידאו ועוד. וגם: איך משדרגים את התוספים מהגירסה הקודמת

השבוע הושקה חגיגית הגירסה השלישית של הדפדפן החופשי פתוח הקוד Firefox, עם שלל תכונות חדשות, תיקוני באגים ושיפורים קטנים.

 

אבל Firefox ממשיך להוות את חוד החנית של שוק הדפדפנים, בעיקר בזכות היצע ההרחבות האינסופי שלו, אותן כותבים משתמשים, מפתחים חובבים או חברות מסחריות. כמעט כל תכונה שאינה כלולה בדפדפן עצמו ניתן להוספה כהרחבה (מה שכונה בעבר Extension ומכונה כיום Addon - תוסף). כמו בבר סלטים - אפשר להעמיס חופשי. 

 

בנוסף לתוספים הישנים והמוכרים, כגון AdBlock, FoxyTunes ו-FlashGet (כולם כבר מוצעים בגירסאות המותאמות ל-Firefox 3.0), ישנן עוד הרחבות פשוטות ויעילות, ושדרוג הדפדפן היא הזדמנות טובה לנסות כמה מההרחבות החדשות והוותיקות שברשימה הבאה.

 

1. חיוג מקוצר – אחת התכונות הנחמדות ביותר ב-Opera 9.5 היא ה-Speed dial – "חיוג מקוצר" לתשעת האתרים אליהם אתם גולשים בתכיפות הגבוהה ביותר. בניגוד לסימניות, החיוג המקוצר נגיש יותר. תמונות האתרים הנבחרים מופיעות בכל פעם שפותחים לשונית חדשה. ב-Firefox 3.0 לא בחרו לשלב תכונה כזו בדפדפן עצמו, אבל כצפוי – יש הרחבה בשם Speed Dial.

 

אחרי ההתקנה של Speed Dial, לוחצים על כל אחת מתשע הקוביות הממוספרות ומגדירים את האתר הרצוי. התמונה שלו תתווסף אוטומטית, אבל אפשר להחליף אותה במשהו ששמרתם על הדיסק הקשיח – תמונות של הנכד או החתולה, למשל. מומלץ במיוחד לגולשים מבוגרים, או משתמשים שאינם דוברים אנגלית היטב ומתקשים בהקלדת הכתובת בדפדפן בכל פעם מחדש.

 


חיוג מקוצר (צילום מסך)

 

2. הורדת וידאו – אתרים כמו YouTube, Vimeo, MetaCafe ועוד מציעים צפייה בקליפים בסטרימינג, תוך כדי טעינה ברקע. אם רוצים להוריד אותם לדיסק הקשיח ולשמור, אפשר להשתמש ב-Video DownloadHelper, שיודע לשמור גם גלריות תמונות וקטעי אודיו.

 

3. ניווט תלת-ממדי – PicLens הוא יישום המתלבש כשכבה נוספת על Firefox ומציע תצוגה גרפית מרהיבה, בתלת-ממד, לאתרים שתומכים בו. כך ניתן למשל לעיין בקטלוג העצום של Amazon באמצעות מחוות עכבר אינטואיטיביות ולדפדף בקליפים ב-YouTube בתלת ממד.

 

PicLens הוא ממתק לעיניים בעיקר, שמזכיר את הפרוייקטים המרהיבים לדפדוף תלת-ממדי של מיקרוסופט, Photosynth ו-SeaDragon. הוא עשוי להכביד מעט על המחשב אם לא מדובר במכונה חדישה במיוחד. ברשימת האתרים שנתמכים אפשר למצוא בעיקר להיטים כמו YouTube, Flickr, Facebook, Yahoo, Photobucket ועוד, אך לא בכל הדפים באתר.

 


ניווט עם PicLens (צילום מסך)

 

4. אותן הסימניות מכל מחשב – מי שמשתמש ב-Firefox על המחשב במשרד, המחשב בחדר העבודה והמחשב בסלון יכול לסנכרן את הסימניות שלו עם כל שלושת המחשבים. מדובר בתחליף פשוט וקל לכלים כמו del.icio.us או הסימניות של גוגל.

 

5. פתיחה מחדש של לשונית שנסגרה – צירוף המקשים CTRL+Shift+T משמש לפתיחה מחדש של לשונית (טאב) שסגרתם, ובגירסאות האחרונות של Firefox ניתן לגשת מתפריט ההיסטוריה לרשימת הלשוניות האחרונות שסגרתם. Undo Close Tab Button, כפי שמשתמע משמו, מוסיף כפתור קטן לסרגל העליון, שמחזיר לחיים את הלשונית האחרונה שנסגרה - בהנחה שסגרתם אותה בטעות. פשוט וקולע.

 

תרופה ללשוניתיס

6. שמירה של לשוניות שפתחתם - תוסף שנכתב לטובת המשתמשים הרבים שסובלים מ"לשוניתיס", מחלה קשה שגורמת למשתמש לפתוח הרבה לשוניות מתוך אמונה שיקרא את תוכנן אחר-כך. מצבור הלשוניות עשוי לפתח חרדה מפני סגירת הדפדפן, מחשש שהן ילכו כולן לאיבוד.

 

מה עושים? Taboo הוא תוסף ל-Firefox ששומר את הלשוניות הפתוחות ומחזיר אותן לחזית בלחיצת עכבר. Taboo לא רק משחזר את הלשוניות, אלא שומר את מיקום פס הגלילה ברגע בו נסגרה הלשונית ואת תוכן הטפסים שהגולש מילא כששמר אותה.

 

7. מעבר ל-IE - לפעמים אין ברירה, ומשתמשי Firefox מגיעים למבוי סתום - אתר שחסום בפני משתמשים שנאלצו או בחרו לא להפעיל את Internet Explorer, הדפדפן של מיקרוסופט החולש על כ-80% משוק הדפדפנים. הפתרון (תקף רק למשתמשי Windows כמובן) הוא התקנת IE Tab,

שאמנם לא התעדכן לקראת Firefox 3.0 אבל עדיין עושה את העבודה, ופותח לשונית המדמה חלון IE כדי שתוכלו להמשיך בגלישה.

 

IE Tab מוסיף אפשרות בתפריט הלחצן הימני של העכבר - קליק ימני על לינק ולחיצה על Open in IE Tab תציג את האתר באמצעות IE אבל עדיין בתוך Firefox.

 

8. קורא RSS קליל - מי שלא מסתפק בסימניות החיות (Live Bookmarks) של Firefox יכול לנסות את Wizz RSS Lite, אחד מקוראי ה-RSS שמתלבשים על הדפדפן ומציגים עדכונים מאתרים אחריהם בחר המשתמש לעקוב. Wizz מאתר את כל ערוצי ה-RSS הזמינים בדף בו אתם גולשים ומציע להוסיף אותם לרשימת העדכונים.

 

העיון בערוצים השונים מתבצע בחלונית צד (Sidebar), ואפשר לדלג מכל עדכון לאתר עצמו. אפשר לשמור את רשימת הערוצים הפרטית שלכם בחשבון Wizz, על שרת החברה, כך שיהיה נגיש ממחשבים אחרים.

 

 Wizz RSS Lite, אגב, הוא הגירסה הקלה של התוסף - הגירסה המלאה זמינה אף היא ל-Firefox 3.0 וכוללת תכונות נוספות כמו תחזית מזג אוויר, אם אתם מצויים במשרד ללא חלונות.

 

9. DownThemAll - כלי שמוריד את כל הקבצים המקושרים באתר מסויים. אם אתם מאחסנים כמות גדולה של תמונות באתר מסויים, או סרטון וידאו ארוך שמחולק לכמה חלקים, לא תצטרכו לשמור כל אחד מהם בנפרד - טרחה לא קטנה כשמדובר, למשל, בקבצים ב-Rapidshare.

 

כדי לגשת לרשימת ההורדות הזמינות בדף, נכנסים לתפריט הלחצן הימני בעכבר ולהקליק על DownThemAll. מנהל ההורדות של DownThemAll שונה במקצת ממנהל ההורדות החדש (והמוצלח כשלעצמו) של Firefox 3.0, אבל עושה את העבודה. מסמנים בעיגול הירוק רק את הקבצים שרוצים ומורידים. ניתן לעצור זמנית את ההורדה במידת הצורך.

 


להוריד הכל במכה (צילום מסך)

 

10. מחוות עכבר - השיטה המקובלת לדפדוף כוללת לחיצות על הכפתורים Back ו-Forward כדי לעבור מאתר אחד לשני. בעזרת FireGestures אפשר לעשות את זה קצת אחרת - לוחצים על הלחצן הימני של העכבר ומושכים אותו בקו אלכסוני למטה וימינה כדי לעבור לדף הקודם, למשל.

 

ניתן להגדיר ב-FireGestures מחוות עכבר נוספות בהתאם לטעם האישי, שימלאו פונקציות נוספות בדפדפן ללא מגע ישיר בסרגל הניווט או במקלדת. שימושי במיוחד לבעלי לפטופים, שנתקעו עם משטח מגע מציק במקום עכבר אמיתי.

 

טיפ למתקדמים: להשאיר את התוספים הישנים

אם התקנתם Firefox 3.0 על גבי Firefox 2.0, ודאי שמתם לב שלפחות חלק מההרחבות הישנות אינן תואמות את הדפדפן

החדש, ולכן נוטרלו על ידי מנהל ההרחבות של Firefox.

 

ב-Lifehacker ממליצים על שיטה למתקדמים בלבד להחזרת ההרחבות המיושנות: הקלידו בשורת הכתובת about:config ולחצו על כפתור האישור שאומר "I'll be careful, I promise!". לחצו על הלחצן הימני של העכבר, לא משנה היכן בדף, ולחצו על New ועל Boolean. לערך החדש שיצרתם יש לקרוא extensions.checkCompatibility (כדאי להעתיק ולהדביק את הטקסט) ולהגדירו כ-false.

 

כעת יש לחזור על התהליך וליצור ערך חדש בשם extensions.checkUpdateSecurity - גם הוא false. מפעילים מחדש את Firefox וההרחבות יפעלו כולן ברגיל. 

 

בכל מקרה, עדיף לעדכן את ההרחבות שלכם ולהשתמש בהרחבות נפוצות ומוכרות, שמתעדכנות על בסיס קבוע מאשר להסתכן בניטרול הבדיקות שהדפדפן מבצע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים