שתף קטע נבחר

מזוז: השחיתות בשלטון, קשה להיאבק בחסינות

היועץ המשפטי לממשלה נאם בכנס ירושלים של התנועה לאיכות השלטון והזהיר מפני השחיתות בצמרת הממשל. מזוז ניצל את ההזדמנות כדי לתקוף את חיים רמון: "שר שהורשע בעבירת מין מנהל מסע צלב שיטתי נגד מערכת אכיפת החוק"

היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, אמר הערב (יום ד') כי "השחיתות נמצאת בשלטון. קשה להיאבק באנשים בעלי יכולת ובעלי חסינות". מזוז אמר את הדברים במהלך נאום שנשא בכנס ירושלים של התנועה לאיכות השלטון, שמתקיים בבנייני האומה.

  

מזוז טען כי "השחיתות נמצאת בשלטון. לכל העוברים על החוק יש אינטרס מובהק להסתיר את פועלם". בהמשך דבריו הוסיף כי "בשנים האחרונות היו לא מעט ניסיונות מכוונים של גופים שונים למנוע ולהחליש את מנגנוני אכיפת החוק".

 

כאשר נשאל מזוז אם יש גורמי כח שמנסים להפעיל לחץ ציבורי על מערכת אכיפת החוק, השיב: "זה לא סוד ולא גילוי". היועץ ניצל את ההזדמנות כדי לתקוף את השר חיים רמון: "שר בכיר, שהואשם לפני שנתיים בעבירת מין והורשע, מנהל מסע צלב שיטתי נגד מערכת אכיפת החוק.

 

"הוא תוקף את המערכת, מנסה להגביל את סמכותיה ולערער את מעמדה. אלה תופעות שאנו רואים אותם יומיום. זהו אלמנט של איום על המערכת. האם מתקבל על הדעת ששר שהועמד לדין והורשע יוזם הליך של חקירה נגד החוקרים שלהם?"

 

מזוז התייחס להיבט החברתי של תופעת השחיתות השלטונית, והביא כדוגמאות סקרים המעידים על חוסר האמון מצד הציבור בפוליטיקה. "אם השלטון מושחת, יש לאדם הצדקה לא לכבד את החוק. האזרח לא צריך לשלם מיסים, אם הם מגיעים לידיים שמשתמשות בו למניעים פסולים", אמר.

 

מזוז התמודד בשנה האחרונה עם שטף של חשדות נגד פרנסי ישראל. החקירה האחרונה שמסעירה את המדינה היא פרשת "מעטפות הכסף", שבה חשוד ראש הממשלה, אהוד אולמרט. בפרשה אחרת, שבה מעורב לכאורה שר האוצר לשעבר אברהם הירשזון, הוגש החודש כתב אישום בגין גניבת מיליוני שקלים. 

 

"אחריות אישית לראש הפירמידה"

מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, נאם אף הוא בכנס והדגיש את החשיבות של לקיחת אחריות אישית. "אינני מתכוון לש.ג. אלא למי שעומד בראש הפירמידה או במרכזה. אין לעשות הבחנה בין חברי ממשלה לנבחרי ציבור אחרים. ככל שעוצמת המעשה או המחדל של איש הציבור גדולה יותר, כך האחריות האישית שעל כתפיו גדולה יותר".

 

השופט אליהו מצא, לשעבר משנה לנשיא בית המשפט העליון, טען כי ריבוי השחיתויות גורם לדהיית חשיבותם בעיני הציבור. "הסדרי טיעון עם פוליטיקאים שסרחו מעודדים את השחיתות", קבע.

 

מוקדם יותר נשאה שרת החוץ ציפי לבני דברים בכנס. "לא מקובל עליי שכל מה שאינו פלילי הוא בסדר", אמרה בביקורת מרומזת על הפרשות בהן נקשר שמו של אולמרט. "חברה מסוג זה", הוסיפה, "היא נטולת נורמות וערכים". לבני גם תקפה את מה שכינתה כ"טרנד" החדש בפוליטיקה: "אבל כולם עושים את זה...".

  

לדבריה, "הפוליטיקה איבדה את אמון הציבור, אותו אמון שכל אזרח אמור לתת לנבחריו. כאשר הציבור לא סומך על האחראים עליו בנושאים של חיים

ומוות, הרשויות מאבדות את בסיסן. הציבור חייב לדעת שנבחריו לא פועלים לפי שיטת 'הסמוך'".

 

שרת החוץ - בעבר שרת המשפטים - דיברה על חשיבות מערכת החוק, אשר מייצגת ערכים חברתיים שהעובר עליהם חייב להיענש לפי החוק הפלילי. ועדיין, לשיטתה, הסף אינו רק המבחן הפלילי: "צריכים להיות במצב שהנבחר יודע שכשהוא חוצה קו אדום ושובר נורמות, הפעמון מצלצל בציבור הישראלי כולו".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
מאבק קשה. מזוז
צילום: גיל יוחנן
צילום: AFP
הציבור איבד אמון. לבני
צילום: AFP
ביקורת מרומזת. אולמרט
צילום: רויטרס
מסע צלב. רמון
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים