שתף קטע נבחר

האוצר לאוניברסיטאות: קצצו 920 מיליון שקל

ל-ynet נודע כי עקב אי יישום דו"ח ועדת שוחט, דורשים באוצר לקבל חזרה מהמועצה להשכלה גבוהה 150 מיליון שקל. בנוסף, לא יועבר למוסדות להשכלה גבוהה תקציב בגובה 770 מיליון שקלים. ראשי האוניברסיטאות והסטודנטים זועמים ואומרים שמדובר בשערוריה

זעזוע במערכת ההשכלה הגבוהה: המל"ג הודיעה היום (א') לנשיאי האוניברסיטאות והמכללות כי היא דורשת לקבל חזרה תקציבים שניתנו למוסדות בגין דו"ח שוחט, וכי היא מקפיאה תקציבים נוספים שהיו מתוכננים להינתן, כך נודע ל-ynet. משמעות הדבר היא למעשה קיצוץ נוסף בתקציבי מערכת ההשכלה הגבוהה. עד כה קוצץ 20 אחוזים מהתקציב בחמש השנים האחרונות, רובו - בין השנים 2003-2006. סך כל הקיצוץ הסתכם ב-1.3 מיליארד שקלים.

 

מתקציב שנת הלימודים תשס"ח, דורשים חזרה במל"ג 150 מיליון שקלים. כמו כן, בשל הקפאת תקציבים ניכרים מתקציב המדינה לשנת 2008, הודיעה המל"ג, כי לא תעביר 770 מיליון שקלים המיועדים לפיתוח פיזי של המוסדות להשכלה גבוהה, למחקר, לטכנולוגיות משולבות, לסל שירותים לסטודנט, לתוכניות הבראה, להתייעלות ועוד.

 

במכתב, עליו חתומים יו"ר הוועדה לתכנון ותקצוב במועצה להשכלה גבוהה, פרופ' שלמה גרוסמן, ומנכ"ל המועצה להשכלה גבוהה, סטיבן סתיו, הם מסבירים את הקיצוץ באי יישום דו"ח ועדת שוחט. הם כתבו: "תוצאות הדיונים עד כה עם האוצר בנושא מימוש דו"ח ועדת שוחט, הן שאגף התקציבים באוצר אינו מוכן לדון בהמלצות הוועדה, ללא העלאת שכר לימוד ומונע כל דיון בעניין זה בממשלה. לפיכך, לצערנו אין באפשרותנו לתכנן את התוכנית הרב שנתית הבאה ואף לא את שנת הלימודים תשס"ט המתחילה כידוע באוקטובר. לאור המצב, אנו פועלים כדי למנוע המשך הידרדרות מערכת ההשכלה הגבוהה ופגיעה בלתי הפיכה בה לעתיד".

 

בדו"ח ועדת שוחט לרפורמה בהשכלה הגבוהה, שעדיין לא אושר על ידי הממשלה, הובטחה למוסדות תוספת תקציבית של 1.8 מיליארד שקלים כתנאי ליישום, ללא הסעיף המקורי המדבר על העלאת גובה שכר הלימוד. אולם הדו"ח לא אושר על ידי הממשלה, מפני שהאוצר דורש להעלות את שכר הלימוד, כפי שהחליטה הוועדה במקור.

 

"האוצר ממשיך לפגוע בהשכלה הגבוהה"

יו"ר ור"ה ונשיא האוניברסיטה העברית בירושלים, פרופ' מנחם מגידור, אמר בתגובה להחלטה: "זו שערורייה. האוצר ממשיך ופוגע פגיעה נוספת במערכת ההשכלה הגבוהה. בימים הקרובים צפויים נשיאי האוניברסיטאות לקיים דיון חירום בעקבות הקיצוץ. כזכור, לפני כחודש איימו הנשיאים שלא לפתוח את שנת הלימודים הקרובה אם לא יועברו תקציבי דו"ח ועדת שוחט באופן מיידי".

 

מנהלי המוסדות להשכלה גבוהה היו המומים מההחלטה. "המנכ"לית שלי עומדת לידי ויש לה דמעות בעיניים", אמר היום נשיא המכללה האקדמית 'אחווה', פרופ' יוסף צלגוב. לדבריו "מדובר בתקציבים שכבר הוציאו אותם המוסדות, התחייבנו לשלם שכר מרצים ודברים נוספים ועכשיו כשהשנה למעשה נגמרה, רוצים שנחזיר אותם בחזרה. אני לא יכול לחייך אני רוצה לבכות - זו משמעות נוראית, רגע אחרי ועדת שוחט שלא התממשה אנחנו עומדים בפני קיצוצים נוספים. אין לנו יכולת לתפקד ויש אי וודאות איומה".

 

גם מנכ"ל המל"ג, סטיבן סתיו,  תקף בחריפות את משרד האוצר: "לא רק שהאוצר לא החזיר תקציבים, אלא מוסיפים לקצץ. אנחנו במצב של נסחטים, כי שכר הלימוד לא עלה ומערכת ההשכלה הגבוהה משלמת את המחיר. אבל צריך להבין שההחלטה על גובה שכר הלימוד היא לא של ות"ת, אלא החלטה פוליטית ולא אנחנו צריכים לסבול ממנה. ועדת שוחט הוקמה בגלל המצב החמור שקיים במערכת, ואם אין תוצאות אנחנו לא יכולים לשקם את המערכת. יהיה קשה לפתוח את שנת הלימודים הבאה במצב הנוכחי".

 

גם הסטודנטים חוששים מההודעה ומודיעים כי הם מוכנים להיאבק על מנת להחזיר תקציבים למערכת. "לסטודנטים נמאס שפקידי האוצר משתמשים בדו"ח שוחט כאמתלה לאי הזרמת התקציבים", אמר יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית, בועז טופורובסקי. "כשם שדו"ח שוחט אינו רלוונטי יותר וכמו שנלחמנו כנגד הדו"ח, כך אנו מוכנים להילחם למען הזרמת תקציבים למערכת ההשכלה הגבוהה ולמען עתיד המדינה. הוספת 1.8 מיליארד שקלים למערכת השכלה הגבוהה, הינה מבחינת פעולת החייאה הכרחית למערכת ההשכלה הגבוהה בישראל".

 

יו"ר ארגון הסטודנטים במכללות, נתנאל אייזיק, הוסיף: "קשה להבין כיצד ועדה שתפקידה למנף את ההשכלה הגבוהה, פועלת לפגיעה בסטודנטים. אם מחפשים כסף נוסף ניתן לקחת מקופת המדינה, שם ישנם מיליארדים עודפים שיספיקו אפילו לחינוך חינם לכל סטודנט. במקום לקצץ בתקציבי המוסדות שייקחו מקופת המדינה".

 

האוצר: התוספת - לאחר אישור הדו"ח

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "בהסכם שהושג בין הממונה על התקציבים, יו"ר הועדה לתכנון ותקצוב (ות"ת) ויו"ר ועד ראשי האוניברסיטאות (ור"ה) לקראת שנת הלימודים תשס"ח, נקבעה תוספת תקציב של 230 מיליון שקל. נקבע, בהסכמת כל הצדדים, כי 150 מיליון שקל מתוך סכום זה, יועברו בכפוף לאישור המלצות דו"ח שוחט בממשלה. בניגוד לסיכום, לכללי מנהל תקין וללא כל גיבוי תקציבי, ות"ת בחרה להעביר למוסדות האקדמיים את תוספת התקציב בגובה 150 מיליון שקל, וזאת על אף שהממשלה לא אימצה את המלצות דו"ח שוחט".

 

עוד נמסר ממשרד האוצר: "יצוין כי גם ראשי הות"ת כמו חברי ועד ראשי האוניברסיטאות, כאחראים על עיצוב פני ההשכלה הגבוהה, העדיפו את קידום העלאת שכרם של המרצים הבכירים על פני קידום דו"ח שוחט. במהלך המשא ומתן מול סגל המרצים הבכיר, ראשי הות"ת לא קידמו את יישום הדוח, לא פעלו להשגת הסכמת המרצים ובחרו בדחיית הנושא. המשא ומתן מול המרצים הסתיים בהגדלת שכרם בשיעור חד של 25 אחוזים, שעלותה כ-750 מיליון שקל. טענות הות"ת באשר לכך שאגף התקציבים מונע דיון בממשלה בנושא דו"ח שוחט – הינן מופרכות מיסודן. אגף התקציבים אינו קובע את סדר יומה של הממשלה".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההפגנות יחזרו? מחאת סטודנטים בת"א
צילום: עופר עמרם
צילום: פייר תורג'מן
פרופ' מגידור. האוצר ממשיך לפגוע
צילום: פייר תורג'מן
מומלצים