שתף קטע נבחר

איך תיראה מיקרוסופט אחרי עידן גייטס?

היום (ו') מסיים יושב ראש מיקרוסופט את תפקידו הפעיל, כשהוא מותיר את החברה שייסד באחת התקופות הקשות בתולדותיה. איך תיראה מיקרוסופט ללא ביל גייטס? איזה אתגרים צפויים לה ומי האנשים שיקחו עכשיו את המושכות?

מייסד מיקרוסופט ביל גייטס מספר על העסקה החשובה הראשונה שלו עם IBM (סרטון), שבחוזה שלו עם “הענק הכחול”, הוא הקפיד להכניס סעיף שאומר, כי כל זכויות הרישוי לתוכנה ישארו בלעדיות למיקרוסופט – גם אם יהיו בעתיד מחשבים נוספים, תואמים למחשבי IBM. הסיפור הקטן הזה, מלמד "על רגל אחת", את כל סוד הפילוסופיה העסקית של ביל גייטס: חזון ורוחק רואי לצד דורסנות המבטיחה רווח תדיר. אותה פילוסופיה היא זו שהביאה אומנם מחשבים אישיים לכל בית – אך עשתה זאת כשהתוכנה של מיקרוסופט, Windows, עליהם. והשאר היסטוריה.

 

אך היום (ו'), גייטס והפילוסופיה העסקית שלו מפסיקים לתת את הטון בחברת התוכנה הגדולה העולם, שרוב הסיכויים שאתם כרגע משתמשים במערכת ההפעלה שלה. גייטס יקדיש מעתה את מירב זמנו לפעילות פילנתרופית במסגרת הקרן שהקים עם אשתו – קרן ביל ומילנדה גייטס. הוא עדיין יופיע לעבודה יום אחד בשבוע, עדיין יוותר יושב הראש של מיקרוסופט - אך הוא פורש מניהול יומיומי. מי יתפוס את מקומו? איך תיראה מיקרוסופט ביום ש"אחרי גייטס"?

 

ה"טריק" הישן לא עובד

בשל קוצר היריעה, לא נוכל להתייחס לכל התחומים בהם מיקרוסופט מתחרה. תחת זאת, נתייחס לאלה בהן ממתין למיקרוסופט קושי או אתגר.

 

מיקרוסופט בעידן נטול גייטס ניצבת בפני אתגרים גדולים בשני תחומים עיקריים, אם נגדיר זאת בהגדרה גסה מאוד: מערכות הפעלה, תוכנות והתקנים מקומיים (כמו קונסולות משחקי וידאו, ששם היא דווקא מצליחה), והתחום השני – פרסום וחיפוש באינטרנט. שני התחומים קשורים אחד לשני בטבורם, וכבר עכשיו מתחילים להתערבב ביניהם. אבל מיקרוסופט תידרש לקרבות גדולים בכל אחת מהחזיתות.

 

בתחום החיפוש והפרסום באינטרנט, מצבה של מיקרוסופט קשה מתמיד. היא מדשדשת אחרי מתחרותיה, וה"טריק" הידוע של "בליעת" מתחרים על ידי רכישתם או דחיקתם מהשוק על ידי חלוקה של מוצרים מתחרים בחינם (כמו שעשתה בשעתו עם הדפדפן נטסקייפ) – לא עובד יותר בעולם המקוון. לענקית מרדמונד יש כאן יריבה לא פחות גדולה ממנה וחזקה ממנה: גוגל - והיא לא הולכת לשומקום.

 

לאחר שעסקת רכש שהוביל המנכ"ל סטיב באלמר לרכישת החברה השניה בגודלה ברשת, יאהו, נכשלה - האנשים במיקרוסופט יצטרכו לשנס מותניהם ולעבוד קשה.

 

למזלה של מיקרוסופט, את מקומו של גייטס תפס ריי אוזי. אוזי, שהוביל את הפיתוח של התוכנה הארגונית Lotus Notes והיה אחראי גם לסביבת השיתוף המקוונת Groove, הוא אדם שמבין את האינטרנט. החזון שלו הוא להפוך את האינטרנט לצומת מידע אחד גדול, שדרכו נוכל לגשת למידע שלנו – מכל מקום ומכל מכשיר. היוזמה הזו זכתה בפיו לשם Live Mesh.

 

מי שעוד יהיו אחראים להרים את מיקרוסופט מעלה בעולם המקוון הם קווין ג'ונסון, נשיא חטיבת השירותים והפלטפורמות – שאחראי לפיתוח ולשיווק של השירותים של מיקרוסופט ברשת, ואלכס גואנרז, שאחראי לפיתוח מערכת הפרסום המקוון. גואנרז, אגב, היה במשך שלוש שנים יועץ טכנולוגי אישי לביל גייטס עצמו – תפקיד שנחשב שוחק במיוחד.

 

לשלישייה הזו מחכה אתגר גדול במיוחד: לאחר העסקה שלה עם יאהו, גוגל חולשת למעשה על 80% משוק החיפוש והפרסום המקוון בארצות הברית ואחוז לא מבוטל גם בשוק העולמי.

 

עננים בשמי רדמונד

עובדה: רוב המחשבים האישיים בעולם עדיין פועלים על תוכנה של מיקרוסופט. אך גם בתחום הזה, עננים נאספים בשמי רדמונד. בשוק הארגוני ללינוקס יש משקל הולך וגובר, אך גם בשוק של המחשבים האישיים, שלפי גרטנר חצה את קו מיליארד המחשבים – למיקרוסופט יש בעיה, ושמה Vista.

 


מארבעה יוצא אחד. מימין: באלמר, אוזי, מנדי וגייטס (צילום: יח"צ מיקרוסופט)

 

Windows Vista, מערכת ההפעלה האחרונה של מיקרוסופט שהושקה (לאחר כמה עיכובים, ולא פחות מחמש שנות פיתוח) לפני שנה וחצי, היא מערכת הפעלה בינונית לכל היותר – שאף אחד לא רוצה לאמץ לליבו, ובטח שלא למחשבו. במקביל, הצרכנים הקטנים בעולם המערבי מתחילים להתוודע לאלטרנטיבות מוצלחות כמו לינוקס שניתן להתקין על המחשב האישי, או OSX של אפל. הקשר הגורדי שביל גייטס יצר בעסקה ההיא עם

IBM לפני 27 שנים - מתחיל להיפרם.

 

בשנים הקרובות, המחשב האישי יחדל מלהיות הכלי העיקרי שעליו נשמור ודרכו ננהל את המידע שלנו. המידע, רובו ככולו, יעבור לאחסון בשרתים מרוחקים ברשת – אליהם נוכל לגשת מכל מקום ומכל מכשיר, כפי שחוזה ריי אוזי. הבעיה – המכשירים החדשים בשוק, כמו המחשבים האולטרה ניידים הקטנים וטלפונים סלולריים חכמים - לא פועלים בהכרח על Windows מבית מיקרוסופט – ומיקרוסופט יודעים זאת.

 

מחשב בכל חפץ 

המבחן הגדול הבא של מיקרוסופט יהיה מערכת ההפעלה שתצא ב-2010: Windows 7. לפי מה שכבר חשפו בכירי החברה, הממשק שלה יהיה ממשק מגע, בדומה ל-iPhone של אפל. עוד סימני דרך שמיקרוסופט הולכת בכיוון של "ממשק טבעי", המבוסס על מגע וקול הם שולחן המגע Surface, התקן הפיקוד הקולי לרכב Sync וקיר מגע שהציג לאחרונה גייטס בעצמו, שימשיך להיות מעורב בתחום הפיתוח הזה גם לאחר פרישתו.

 

מי שידחוף את פיתוחם של ממשקי מגע, כאלה שניתן יהיה להתקין בכל קיר, שולחן או כיסא הוא קרייג מנדי, שאחראי למחקר וליישום הטכנולוגיה בחברה. מנדי, שהצטרף לחברה ב-1992, היה אחראי לפיתוח מערכות הפעלה להתקנים שאינם מחשבי PC – כמו טלפונים סלולריים.

 

מנדי מסביר בראיון כי אנחנו עומדים בפני עולם של מחשוב בצורה שלא הכרנו: מחשב יהיה מוטמע בכמעט כל חפץ. לדבריו, האתגר של מיקרוסופט יהיה להבין לאיזו חווייה מצפים האנשים שישתמשו בחפצים הללו, ואיך להפוך אותם לפשוטים לשימוש.

 

זמן טוב להיכשל

כפי שכבר כתבתי בעבר, מיקרוסופט שלאחר גייטס לא תהיה המיקרוסופט שאנחנו מכירים, ולא רק בזכות האנשים שעכשיו יובילו אותה. המציאות המרה היא זו שמאלצת אותה יותר מכל להשתנות: מתחרה מאיימת ומתגרה, תנועת הקוד הפתוח על ענפיה וגופי פיקוח ממשלתיים שפוקחים עליה עין. מיקרוסופט, בהכרח, תהפך להיות ידידותית יותר, שקופה יותר ופחות דורסנית. ניצנים של הגישה הזו, ניתן כבר לראות בהצהרות של בכירי החברה.

 

אך יותר מכולם, מי שכרגע נטל ההוכחה ויישום השינוי הכבדים ביותר רובצים על כתפיו הרחבות הוא סטיב באלמר, המנהל הכללי של מיקרוסופט. באלמר, ביום שלאחר גייטס - יהפוך להיות הדמות הדומיננטית ביותר בחברה.

 

באלמר מגיע לרגע הזה בעמדת שפל עמוק, לאחר שני כשלונות גדולים שרשומים על שמו – Vista וכישלון המגעים עם יאהו. בכל סיטואציה אחרת, חבר המנהלים היה מפטר אותו. אך באלמר בחר לעצמו תזמון נהדר להיכשל: על רקע עזיבתו של יושב הראש והמייסד המיתולוגי של החברה, איש לא יעז כעת להזיזו ממקומו, לפחות לא בתקופה הקרובה.

 

כשנשאל באלמר האם הוא מודאג והאם שנתו נודדת בימים אלה, הוא ענה: “ביום שאתה לא ישן היטב בלילה, זהו כנראה היום שבו אתה צריך להפסיק לעבוד בעבודה כמו שלי".

 

יהיה מעניין לראות אם היום הזה יגיע.

 

סיוע בהכנת הכתבה: יובל דרור

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מיקרוסופט ללא גייטס
באדיבות מיקרוסופט
קווין ג'ונסון
באדיבות מיקרוסופט
אלכס גוארנז
באדיבות מיקרוסופט
מומלצים