שתף קטע נבחר

אישום: אל"מ ניצל את פקודיו לכתוב לו עבודות

על-פי כתב האישום שהוגש נגד ד"ר שאול שי, לשעבר רמ"ח היסטוריה בצה"ל, הוא הורה לחיילים להקליד, לתרגם, לצלם ולהעתיק תכנים לצרכיו האישיים. אחד החיילים סיפר ל-ynet: "זה אחד הדברים שאני הכי מתבייש בהם בשירות הצבאי". סנגורו: אנו ממתינים לשימוע שעשוי לבטל את האישום

מבוכה בצה"ל: הפרקליטות הצבאית החליטה להגיש כתב אישום נגד אלוף-משנה (מיל') ד"ר שאול שי, לשעבר ראש מחלקת היסטוריה בצה"ל, כך נודע ל-ynet. שי, היסטוריון בעל שם ומומחה לטרור המכהן כיום במועצה לביטחון לאומי הכפופה למשרד ראש הממשלה, נאשם בניצול משאבים צבאיים לצרכים פרטיים. בין היתר הוא דרש מקצינים עתודאים לתרגם עבורו מאמרים. סעיף האישום: מרמה והפרת אמונים.

 

על-פי האישום, בין השנים 2003 עד 2007, בזמן ששימש כרמ"ח היסטוריה במעמד אזרח עובד צה"ל, עשה במספר רב של הזדמנויות שימוש במשאבים צבאיים לשם ביצוע עבודה פרטית.

 

הוא העביר לחיילים ולקצינים ששירתו תחת פיקודו משימות, בהן הורה על הקלדת תכנים ועריכתם, תרגום תכנים, משימות גרפיקה, משימות מחקר שונות וכן משימות צילום והעתקה. בכתב האישום נטען כי הוא פרסם תוצרים אלה ואף הפיק מהם רווחים מחוץ לצה"ל. בין היתר הורה לחייליו להקליד עבורו שאלוני מבחן, יצירת מצגות ששימשו אותו בשלושה מוסדות אקדמאיים בהם עבד וקיבל שכר בגינן. בין היתר, הטיל על חייליו להקליד מכתבים ומסמכים שונים הקשורים לייעוץ חיצוני להוצאת ספרים, שהוציאה את הגרסה העברית לספר "רודף העפיפונים".

 

שי (53), מבכירי האזרחים עובדי צה"ל, השתחרר משירות צבאי בשנת 1999 בדרגת אלוף משנה לאחר שמילא שורה תפקידים בכירים באגף המודיעין, בהם קצין המודיעין של פיקוד הדרום. כיום הוא משמש כראש האגף למדיניות ביטחון במועצה לביטחון לאומי.

 

"הוא השליט פחד"

חקירת הפרשה הופקדה על היחידה המרכזית לחקירות מיוחדות (ימל"ם) של מצ"ח, זאת לאחר שאביו של הקצין האקדמאי דוד מגן, מפקודיו של אל"מ (מיל') שי, הגיש קבילה נגדו, שבה תיאר את המשימות שמטיל המפקד על בנו, שאינן נושאות אופי צבאי. בעקבות הטענות הוחלט לבחון את הנושא בפן הפלילי, מה שבסופו של דבר הביא לכתב האישום. לפני הגשת כתב אישום ייערך לשי שימוע בפני הפרקליט הצבאי הראשי, תת-אלוף אבי מנדבליט, שבו ישמיע את גרסתו. ייתכן שבעקבות השימוע, ייערכו שינויים בכתב האישום.

 

דוד מגן, ששירת תחת שי, וחשף באמצעות אביו את ההתנהלות במחלקת היסטוריה, אמר ל-ynet: "שי השליט פחד בקרב הקצינים והחיילים שחששו להמרות את פיו. אני מקווה שבמהלך המשפט אנשים יזכרו שהוא הנאשם ואין צורך עוד לחשוש ממנו. כאחד מעדי התביעה, אהיה שם כדי לספר מה בדיוק קרה בשנים ההם במחלקת היסטוריה".

 

מגן, יחד עם 15 מפקודיו לשעבר של שי במחלקת היסטוריה, צפויים להעיד נגדו במהלך המשפט. בין העדים, צמח יורה, ד"ר לתנ"ך, שהודה בשיחה עם ynet כי נדרש לבצע עבודות אישיות עבור שי, אך חשש לספר על כך. "זה אחד הדברים שאני הכי מתבייש בהם בשירות הצבאי שלי... יצאתי מהצבא בתחושת גועל...".

 

"מדובר ב'פגיעה בציבור'"

סנגורו של שי, עו"ד איתן מעוז, מסר כי בכוונתו להציג במהלך השימוע הסברים מלאים לכל הטענות, דבר שיוביל להערכתו להחלטה לביטול כתב האישום.

 

עו"ד בני קוזניץ, מומחה לדין פלילי בצה"ל, הסביר ל-ynet: "האיסור הפלילי על הפרת אמונים, על פי קביעותיו של בית המשפט העליון, בא לשמור על שלושה ערכים מוגנים: אמון הציבור בעובדי הציבור, טוהר המידות של פקידי הציבור ואינטרס הציבור עליו מופקד עובד הציבור. שימוש לכאורה במשאבים צבאיים לצורכי הפרט, ודאי במקום בו נעשו רווחים כספיים מאותו שימוש, יכולים להיכנס בגדר 'פגיעה בציבור' אף אם לא ניתן להצביע על פגיעה חומרית כלשהי.

 

"העובדה שהנאשם קצין בכיר במילואים תהווה שיקול חשוב מאוד בשיקולי בית הדין. העונש המרבי במקרה של הרשעה הוא שלוש שנות מאסר".

 

בדובר צה"ל אישרו את הפרטים. "מר שאול שי סיים את העסקתו בצה"ל לפני מספר חודשים. נגד מר שאול שי, אשר הועסק כאזרח עובד צה"ל בתפקיד ראש מחלקת היסטוריה הוגש כתב אישום המייחס עבירה של מרמה והפרת אמונים בגין ניצול מעמדו והטלת משימות על חיילי המחלקה לצורך עיסוקיו הפרטיים, תוך שימוש במשאבי הצבא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דני סלומון
אילוסטרציה
צילום: דני סלומון
מומלצים