שתף קטע נבחר

למרות הרגיעה, הוארך המצב המיוחד בעוטף עזה

כעשרה ימים לאחר שהחלה הרגיעה השברירית, אישרה ועדת חוץ וביטחון של הכנסת את הארכת המצב המיוחד בעוטף עזה. ראשי היישובים באזור קוראים לראש הממשלה להקים ועדת שרים שתדאג ל"חיזוק קו העימות הדרומי וייצוב החיים האזרחיים בעוטף עזה"

הרגיעה השברירית אמנם מורגשת בשטח, אולם ועדת החוץ והביטחון של הכנסת אישרה בצהריים (יום ב') את הארכת המצב המיוחד בעורף באזור עוטף עזה בארבעה חודשים נוספים.

 

ארבעה חברי כנסת תמכו בהארכת המצב המיוחד - עתניאל שנלר (קדימה), צבי הנדל (האיחוד הלאומי-מפד"ל), דני יתום ואיתן כבל (העבודה). שלושה חברי כנסת התנגדו - יובל שטייניץ (ליכוד), ישראל חסון (ישראל-ביתנו) ויצחק בן ישראל (קדימה).

 

ח"כ שנלר הסביר מדוע הוא תמך בהארכת המצב המיוחד. "אם לא נאריך את המצב המיוחד, מי שיינזק אלה התושבים שנהנים מהשירותים השונים שהם מקבלים במצב מיוחד", הוא אמר. "האם צריך את זה על רקע הרגיעה? אני עוד לא יודע שיש רגיעה. לא שמעתי על רגיעה. בינתיים נופלים קסאמים ופצצות מרגמה. הערכה שלי היא שה'רגיעה' לא תחזיק מעמד. אנחנו לפני הקיץ. יש קייטנות. זו תקופה רגישה והאחריות חייבה אותנו לאשר את הבקשה".

 

תומך נוסף, ח"כ יתום, הוסיף: "הצבעתי בעד ההארכה דווקא בגלל הרגיעה, כדי שלא תיווצר אצל התושבים תחושה שבגלל הרגיעה, צה"ל ומערכת הביטחון עוזבים אותם. מאחר שאני יודע שרוב ראשי הרשויות מעוניינים שהמצב המיוחד יימשך, דבר שמאפשר לצה"ל ומערכת הביטחון לנהל את החיים בשעת חירום".

 

ח"כ ישראל חסון, שהתנגד, הסביר: המצב המיוחד בעורף מחייב את ממשלת ישראל לסוג שונה של פעילות. אם זה בתחום העסקי, הכלכלי, החינוכי, בריאות הציבור ועוד. מדינת ישראל מגדירה מצב מיוחד בעורף לדבר מאוד צר: שהוא בעצם יכולת הפעולה של פיקוד העורף וסמכותו להנחות את התושבים, ומתעלמת מהאחריות שלה לתת למענה לשאר הנושאים במצב מיוחד".

 

מי שעוד התנגד להמשך המצב המיוחד הוא ח"כ שטייניץ: "זו הפעם השלישית שאנו מאשרים מצב חירום ביישובי עוטף עזה ללא שום הכרח ושום הצדקה. העובדה שעד עכשיו לא נעשה אף שימוש בהכרזות הקודמות על מצב החירום אומרת דרשני. היא מצביעה על כך שלא היה בה צורך גם קודם כאשר נפלו הרקטות - וקל וחומר כיום בתקופת הרגיעה. באישור ההכרזה, מבלי שהוצג אף הכרח משמעותי ומבלי שהוצג נימוק משמעותי, הוועדה הופכת את עצמה לחותמת גומי חסרת ערך".

 

"לדאוג לחיזוק קו העימות"

במקביל, ראש העיר שדרות, אלי מויאל, וראשי המועצות עוטף עזה פנו לראש הממשלה, אהוד אולמרט, בדרישה להקים ועדת שרים שתדאג ל"חיזוק קו העימות הדרומי וייצוב החיים האזרחיים בעוטף עזה". ראשי היישובים החליטו לכתוב לאולמרט, לאחר שלדבריהם הם נתקלים ברצון טוב של ראש הממשלה והשרים, אך היישום המעשי לוקה בחסר.

 

המכתב ככל הנראה נכתב על רקע התחושות הקשות בקיבוצים ובעקבות הדיבורים על עזיבה. מויאל, יחד עם אלון שוסטר, מאיר יפרח, יאיר פרג'ון וחיים ילין, כתבו לראש הממשלה: "חלק משמעותי מאנשינו זקוק לרוח גבית, שתיתן להם את הסיבות הרבות להישאר ולהילחם בכלים האזרחיים על התקווה שפעם יהיה כאן נורמלי. המיגון לסוגיו הוא מרכיב חיוני מעין כמוהו, אך הוא אינו תנאי מספיק לקיים חיים אזרחיים תחת התקפות טרור מתמשכות. עלינו לצרף למיגון הפיזי מיגון קהילתי ושכבת מגן אזרחית. בתחום זה אין להסתפק בתוכנית האסטרטגית המתגבשת במשרד ראש הממשלה, לאיטה יש לומר". 

 

לדברי ראשי הרשויות, אין מנוס מהקמת ועדת שרים שתפעל באופן מסודר ותגבש את כל התוכניות לצורה מסודרת. לדברי ראש מועצת חוף אשקלון, יאיר פרג'ון הפנייה באה דווקא מתוך הרצון הטוב של אותם גורמים. "רק בחודשים האחרונים ביקרו פה שמונה שרים וראש הממשלה היה פה פעמיים. לכולם יש רצון טוב וכולם מקשיבים ומנסים לעזור, אבל כשהם מתחילים ליישם את זה, מתברר שחלק מהמשימות קשורות לעוד שניים או שלושה משרדי ממשלה וכל אחד טוען שהנושא הזה לא באחריותו. ולכן צריך שתוקם וועדת שרים שיגיעו כולם ביחד כמו אוטובוס המנכ"לים בעבר ויפתרו ביחד את כל הבעיות".

 

בסיום מכתבם כותבים ראשי רשויות: "צו השעה הינו הקמת ועדת שרים שתפעל באופן סדיר בסיוע תקצוב מתאים לגיבוש תוכניות סיוע וחיזוק בתחומי החיים השונים. בחלק ממשרדי הממשלה אנו זוכים ליחס מועדף, אך אין הקומץ משביע את הארי. אנו מבקשים להקים באופן מיידי מסגרת שלטונית חזקה שמתפקידה יהיה לספק לאנשינו את מלוא שכבות ההגנה הכלכליות והחברתיות להן אנו זקוקים".

 

רגיעה? הירי ממשיך

במוצאי שבת ירו הפלסטינים פצצת מרגמה שנפלה באזור מעבר קרני. עם זאת, למחרת נפתחו מעברי הסחורות שנסגרו ארבעה ימים לפני כן, בשל הפרות הרגיעה הפלסטיניות. ביום חמישי ירו גדודי חללי אל-אקצה, הזרוע הצבאית של פתח, את רקטת קסאם האחרונה לעבר שדרות.

 

הרקטה התפוצצה בשטח פתוח באזור התעשייה

של העיר ולא גרמה לנפגעים או לנזק, אולם שרת החוץ, ציפי לבני, קראה להגיב "צבאית ומיד על כל ירי". ברצועת עזה העריכו כי הירי נועד להביך את חמאס ולפגוע במאמצים לשמר את הרגיעה. שלושה ימים לפני כן ירו הפלסטינים שלוש רקטות לעבר שדרות, אחת מהן נפלה בעיר ופגעה בחצר בית. שתי נשים לקו בחרדה ונזק רב נגרם לבית.

 

למרות שראש הממשלה, אהוד אולמרט, הגיב בזעם לירי שלשום ואמר כי "מדובר בהפרה בוטה וחד משמעית של ההבנות במסגרת הרגיעה", לא הגיבה ישראל עד כה צבאית על האש. 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קסאם בעוטף עזה, לפני שבוע
צילום: צפריר אביוב
מויאל. לחזק את קו העימות
צילום: ניב קלדרון
שנלר. למען התושבים
צילום: מיכל פטל
שטייניץ. אין צורך
צילום: גיל יוחנן
מומלצים