שתף קטע נבחר

המצב קשה? נו שויין

סידורי גט מעוכבים שלא לצורך וליקויים נמצאו ב-80% מהתיקים. הוועדה לביקורת המדינה דנה בדו"ח החריף על בתי הדין הרבניים, איכשהו כולם יצאו מחוייכים וח"כ אורלב סיכם: "נחה דעתי"

בישיבת הוועדה לביקורת המדינה שהתקיימה השבוע בלשכתו של הרב עמאר נכחה אף אמתכם הנאמנה, כמו גם נציגות של ארגוני נשים אחרים. הסרט היה מכור מראש: נציג של מבקר המדינה הציג את הבעיות שעלו בדו"ח המבקר; הרב בן דהאן ענה עליהן אחת לאחת וחבר הכנסת זבולון אורלב סיכם את הישיבה באמירת מיליון הדולר "נחה דעתי".

 

התשובות שניתנו מטעם בית הדין מתחלקות לשלוש קטגוריות: קטגוריית ה"בטיפול/בשיפור", קטגוריית ה"לא שייך אלי", וקטגוריית ה"בשום פנים ואופן".

 

בקטגוריית ה"בטיפול/בשיפור" כלולות בעיות כמו איחורים ועיסוקים נוספים של דיינים. הנושא, לדברי מנהל בתי הדין, מטופל ביד קשה. הרב בן דהאן עצמו הגיש תלונות על דיינים מאחרים, ואף קיזז לדיינים "הסוררים" מימי החופשה שלהם. הרב עמר הוסיף שזה בטיפול כבר 5 שנים. התרשמתי מאוד. בקטגוריה זו כלולה גם בעיית הפרוטוקולים הבלתי קריאים. דווח לנו כי המצב היום הרבה יותר טוב ממה שהיה בעבר. שמענו, לדוגמא, שבתקופת כהונתו של חבר הכנסת זבולון אורלב כשר הדתות היו תלונות רבות בנושא זה. מנהל בתי הדין הרבניים הבטיח שהמצב הרבה יותר טוב היום.

 

בקטגוריית ה"לא שייך אלי" נכללה למשל הטענה כי דיינים ממשיכים לעסוק בבוררות למרות שבג"ץ קבע כי אין להם סמכות ע"פ חוק לעשות זאת. זוהי תלונה על מהות הדין, שאינה שייכת לסמכויותיו של מנהל בתי הדין הרבניים ואין לו כל יכולת לאכוף זאת, טען מנהל בתי הדין. התרשמתי מאד.

 

בקטגוריית ה"בשום פנים ואופן" נכללה בעיית ההדלפות. אין הדלפות מבית הדין הרבני. כך פסק מנהל בתי הדין הרבניים. גם בעיית העסקת קרובי משפחה נכללה בקטגוריה זו. אין קרובי משפחה שמועסקים בבתי הדין. פשוט אין. שוב נשארתי פעורת פה לנוכח תשובות המחץ של בית הדין.

 

מנהל בתי הדין הרבניים היה עובר אצלי בהצטיינות יתירה. כל התשובות היו נכונות. אין מה לדבר – הוא עושה את עבודתו נאמנה ובהצלחה. והכל מגובה במצגת. נחה דעתו של חבר הכנסת זבולון אורלב, ושל עוד אנשים חשובים שיצאו משם מחויכים ומרוצים מעצמם עד זרא.

 

הבעיה היא שלא נחה דעתם של פעילים ופעילות למען מסורבות גט ועגונות. ולא נחה דעתן של אותן נשים שבעל אכזר מחזיק את המפתחות לרחם שלהן וקובע תנאים לגט. ולא נחה דעתן של נשים שחשות יום יום שבית הדין מתאכזר אליהן. ולא נחה דעתם של רבים וטובים אשר סבורים כי נעשות עוולות לאור היום בבית הדין הרבני.

 

ואני, שנמניתי גם על אלה שדעתם לא נחה, נשארתי עם כמה סימני שאלה קשים. שהרי אם כל התשובות נכונות אז אולי יש בעיה בשאלות. אולי הבעיה של בתי הדין הרבניים היא לא במשמעת, בסדר ובניהול תקין. אולי הבעיה היא בכלל לא בהישג ידו של מבקר המדינה. האם יתכן שכלל עדיין לא נגענו בה?

 

שהרי בעולם שכולו טוב, כאשר הדיינים יגיעו בזמן לעבודה, ויעסקו אך ורק בענייני התיקים הפתוחים בפניהם, ויתנו פסקי דין בזמן, והרישום של הפרוטוקול יהיה כדת וכדין ואף ישקף את האמור בדיון - האם אז תיפתר בעיית מסורבות הגט? לא. בעייתן תיפתר אך ורק אחרי שיפנימו הדיינים שהם חלק ממערכת מודרנית עם ערכים של שוויון ושל כבוד לאישה. בעייתן תיפתר כאשר יתחילו הדיינים להקשיב לצבור המתדיינים ויראו אותם בגובה העיניים במקום לטעון על כל דבר "תורה למשה מסיני".

 

הבעיה תיפתר כאשר יתעוררו הדיינים להבין כי גם לאישה מגיע חופש להשתחרר מבעל, אם רצונה בכך, וכי היא אינה 'קניין' של בעלה. ובינתיים... נמשיך להתעקש שיגיעו בזמן לדיונים ויכתבו פרוטוקולים.  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרב בן דהאן. מצגת מרשימה
צילום: חיים צח
מומלצים