שתף קטע נבחר

מזון ותוספים למניעת קטרקט והתנוונות הרשתית

כרבע ממחלות הקטרקט והניוון המקולרי שתוקפות בדרך כלל אנשים מבוגרים ניתנות למניעה בעזרת ויטמינים ומינרלים. אלה התוספים המתאימים

מחלות העיניים התלויות בגיל, קטרקט וניוון מקולרי, הן מחלות שכיחות שעלולות להוביל לעיוורון. במחלת הקטרקט, שממנה סובלים 20% מבני 60 ומעלה ו־50% מבני 70 ומעלה, עדשת העין מאבדת אט־אט את צלילותה ונעשית עכורה. מחלת הניוון המקולרי (AMD), שתוקפת אחד מכל שישה אנשים מעל גיל 65, הורסת באופן הדרגתי את החלק המרכזי של הרשתית המכונה מַקוּלָה (הכתם הצהוב ברשתית), האזור הרגיש ביותר בעין לאור.

 

מחקרים מצביעים על כך שהגורם העיקרי למחלות העיניים תלויות הגיל הוא נזק חמצוני, הנגרם על־ידי רדיקלים חופשיים. אלה נוצרים בעיקר מחשיפה מוגברת של העין לקרינה האולטרה סגולה של קרני השמש, לזיהום אוויר, לעישון ועוד. הם גם מצביעים על כך ששילוב של ויטמינים ומינרלים נוגדי חמצון, הן בתזונה והן כתוספי תזונה, מפחית את הסיכון לפגיעה באיכות הראייה יותר מאשר כל אחד מהם בנפרד. מחקר גדול וארוך טווח של מכון העיניים הלאומי האמריקאי הראה ששילוב כזה הביא להפחתת הסיכון במחלת AMD ב־25% ולאובדן הראייה ב־19%.  


                                                                             צילום: קית' גלסמן

 

בֶּטא קָרוֹטן

בטא קרוטן הוא פיגמנט צמחי המעניק לירקות ולפירות הכתומים, כמו גזר, את צבעם. מחקרים שנערכו בשנים האחרונות מצביעים על כך שפעילותו נוגדת החמצון חיונית לשמירה על שלמות הרשתית ולמניעת נזקי החמצון המובילים להתפתחות קטרקט וניוון מקולרי.

 

מינון יומי מומלץ לאדם בריא: 700 מק"ג לנשים ו־900 לגברים.

כדי להשיג כמות זו צריך לאכול: 1/3־1/2 גזר בינוני או 3/4 כוס תרד חי או 8-10 אפרסקים.

 

ויטמין C

לוויטמין C, אחד מנוגדי החמצון החשובים ביותר, תפקיד קריטי בהגנה על רשתית העין מפני נזקי החמצון. זו כנראה גם הסיבה לכך שבחלק מרקמות העין ונוזליה נמצאים הריכוזים הגבוהים ביותר בגוף של ויטמין זה. מחקר ארוך טווח שנערך בקרב 50,828 אחיות בריאות ופורסם בכתב העת הרפואי BMJ, הוכיח כי נטילת ויטמין C מקטינה ב־45% את הסיכון לקטרקט. במקביל, התגלה כי נטילת ויטמין C מסייעת בעצירת התפתחותם של נגעי קטרקט.

 

מינון יומי מומלץ לאדם בריא: 60־500 מ"ג.

כדי להשיג כמות זו צריך לאכול: 1/2 כוס מיץ תפוזים או 1/2 כוס פלפל אדום חי או 3/4 כוס תותים. 

 

לוּטֶאִין

הלוטאין, המשתייך למשפחת הקָרוֹטֶנוֹאִידִים, הוא פיגמנט צהוב המצוי בריכוזים גבוהים מאוד ברשתית העין. מחקר שפורסם בכתב העת הרפואי JAMA, הוכיח כי משתתפים שצרכו לפחות 6 גרם לוטאין במזונם הפחיתו באופן מובהק את הסיכון ללקות בניוון מקולרי. מחקר נוסף, שפורסם בכתב העת Optometry, הראה כי נטילת 10 מ"ג לוטאין כתוסף הצליחה לשפר את תפקוד הראייה בקרב אנשים שסבלו מניוון מקולרי. בקרב מעשנים נמצא במחקרים כי רמות הלוטאין בעיניהם הן כמחצית מרמות הלוטאין בעיניהם של לא מעשנים.

 

מינון יומי מומלץ לאדם בריא: 6 מ"ג.

כדי להשיג כמויות אלה צריך לאכול: 1/2 כוס תרד מבושל או 2 כוסות ברוקולי מבושל או 6 כוסות פלפל ירוק חתוך. 

 

ויטמין E

נוגד חמצון חשוב שמגן על חומצות השומן הבלתי רוויות ברקמות העין. עם הגיל חלה ירידה ברמותיו של הוויטמין ברקמות ובעקבות זאת נגרמים שינויים ברשתית העין, המובילים לפגיעה באיכות הראייה.

 

מינון יומי מומלץ לאדם בריא: 15 מ"ג.

כדי להשיג כמות זו צריך לאכול: 70 גרם שקדים או 1/2 2 כפות שמן חמניות או 5 כפות חמאת בוטנים. 

 

לִיקוֹפּן

הליקופן משתייך אף הוא למשפחת הקָרוֹטֶנוֹאִידִים והוא זה המקנה לעגבנייה את הצבע האדום. מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות הוכיחו כי הוא נוגד חמצון יעיל ביותר, ויכולתו לנטרל רדיקלים חופשיים גדולה מזו של הקרוטנואידים האחרים.

 

מינון יומי מומלץ לאדם בריא: 5־15 מ"ג.

כדי להשיג כמויות אלה צריך לאכול: 1־1/2 1 כוס עגבנייה חתוכה או 3/4־ 2 כוסות קוביות אבטיח או 1/2־1/2 1 אשכולית אדומה.

 

 

 

אבץ

האבץ מהווה מרכיב חיוני של רשתית העין. בחוסר של אבץ הנזק החמצוני לרשתית גובר, ועולה הסיכון להופעת ניוון מקולרי.

 

מינון יומי מומלץ לאדם בריא: 8 מ"ג לנשים ו־11 מ"ג לגברים.

כדי להשיג כמויות אלה צריך לאכול: 100־120 גרם בשר בקר רזה או 3־4 שוקי עוף צלוי או 1/2 3־1/2 4 כוסות יוגורט דל שומן. 


 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חצי גזר ביום ואתם מסודרים מבחינת הבטא קרוטן
צילום: ירון ברנר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים