שתף קטע נבחר

סגן נשיא קונגו לשעבר הוסגר לבית הדין בהאג

ז'אן פייר במבה, מנהיגה הגולה של התנועה לשחרור קונגו, הוסגר על ידי הרשויות בבלגיה לבית הדין הבינלאומי לפשעי מלחמה בהאג. הוא מואשם כי ארגון המורדים שעמד בראשו ביצע זוועות בתושבי קונגו, בהם טקסי אונס קבוצתיים בפומבי ורציחות. במבה מכחיש את האישומים

הוסגר להאג: הרשויות בבלגיה הסגירו אתמול (יום ה') לבית הדין הבינלאומי בהאג את ז'אן פייר במבה, סגן נשיא הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו לשעבר ומנהיגה של התנועה לשחרור קונגו (MLC). כך דיווח תאגיד השידור הבריטי BBC.

 

במבה צפוי לעמוד למשפט על פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות שביצעו לכאורה כוחותיו ברפובליקה האפריקנית בשנת 2002. הוא מכחיש ההאשמות נגדו.

 

במבה בן ה-45 נמלט מקונגו לפורטוגל בשנה שעברה, מחשש לחייו, אך נעצר בבלגיה ב-24 במאי. הוא נאשם בארבעה סעיפים של פשעי מלחמה ושני סעיפים של פשעים נגד האנושות שביצע בשטח קונגו החל מה-25 באוקטובר 2002 ועד 15 במרס 2003.

 

"ז'אן פייר במבה היה סגן נשיא ועדיין סנאטור, אבל אין לו חסינות בפני בית המשפט ויעמוד לדין", אמר התובע בבית הדין הבינלאומי בהאג, לואיס מורנו-אוקמפו.

 

ב-2002, ביקש נשיא ממשלת המעבר בקונגו כי קבוצת המורדים בהנהגתו של במבה תסייע לו לדכא ניסיון הפיכה. באותה תקופה הואשמה הקבוצה, שהפכה רק מאוחר יותר למפלגה, בהפרת זכויות נרחבת. על מעשי המורדים בהנהגתו בעם הקונגליזי, הואשם במבה באונס ורצח. על ביצוע עבירות אלו מעולם לא עמד לדין וכעת אותם אישומים שבים ועולים בבית הדין הבינלאומי בהאג.

 

בהמשך לפעולותיו בשירות ממשלת המעבר הקונגליזית, כיהן במבה כאחד מארבעה סגני הנשיא בין השנים 2003 ל-2006. לאחר הפסדו בבחירות לנשיאות קונגו לג'וזף קבילה, נחשב למנהיג האופוזיציה הבולט בקונגו.

הוא הואשם על ידי הנשיא החדש בבגידה חמורה בארץ מולדתו לאחר שסירב לפרק את המיליציה שעמד בראשה מנשקה.

 

גם לאחר שנמלט לפורטוגל, לוחמים הנאמנים לו המשיכו להיאבק בשומרי הנשיא קבילה ברחובות הבירה קינשאסה, ובעימותים נהרגו מאות בני אדם.

 

בעקבות לכידתו על ידי הרשויות בבלגיה בחודש מאי הודיע בית הדין הבינלאומי בהאג כי עבירות האונס עלו במספרן על כל שאר הפשעים שביצעו לוחמי התנועה שבראשה עמד. לפי הודעה שפרסם אז בית הדין, בין הקורבנות היו ילדות ונשים זקנות שעברו אונס קבוצתי במקומות ציבוריים.

 

"המעצר של מר במבה הוא אזהרה לכל אלו שביצעו, עודדו או העלימו עין מעבירות המין", אמר אז התובע מורנו-אוקמפו. "אין כל תירוץ למאות מקרי האונס. אין כל תירוץ לאונס ילדה קטנה, כשהוריה צופים".

 

בחודש שעבר קבעה מועצת הביטחון של האו"ם כי מעשי אונס במהלך עימות צבאי ייחשבו לפשע מלחמה ולמרכיב ברצח עם. ההחלטה התקבלה פה אחד, על-ידי כל 15 חברות המועצה, והיא נכנסה לתוקף באופן מיידי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
במבה. הוסגר
צילום: AFP
בית הדין בהאג. ארכיון
צילום: איי פי
מומלצים