שתף קטע נבחר

בר-און: הסגל הבכיר לוקח כסף, ונוסע לחו"ל

בעת דיון בכנסת, תקף בחריפות שר האוצר, רוני בר-און, את הבזבוז באוניברסיטאות: " נוסעים לחו"ל במספרים אסטרונומיים, ואומרים שזה בשם החופש האקדמי". המועצה להשכלה גבוהה: "הרקע הניהולי של אנשי באוצר כנראה אינו מאפשר להם לנהל מערכות מורכבות, דוגמת מערכת ההשכלה הגבוהה בישראל"

שר האוצר, רוני בר-און, תקף בצהריים (יום ד') בחריפות את המועצה להשכלה גבוהה ואת ראשי האוניברסיטאות במהלך דיון בהצעת החוק לחיזוק מערכת ההשכלה הגבוהה בישראל: "אל תתחבאו תחת החצאית של חופש אקדמי. נוסעים לחו"ל במספרים אסטרונומיים, ואומרים שזה בשם החופש האקדמי".

 

בר-און הדגיש כי המשבר נסוב סביב סירובו של הסגל הבכיר לתת לבדוק מה נעשה בכסף בשם החופש האקדמי.  לדבריו, ההסכמה על המלצות ועדת שוחט התפרקה בלילה שבו הממשלה נכנעה לסגל הבכיר של האוניברסיטאות כניעה לדרישה מבישה, שנועדה כביכול למנוע את בריחת המוחות: "בליל החתימה על ההסכם לקח הסגל הבכיר את כל הכסף לעצמו ואת הסגל הזוטר הפקיר, ואחר כך הוא עוד ממשיך לדבר על בריחת מוחות של מרצים שנשללה מהם תוספת שכר בגלל חצי מיליארד שקל שניתנו כתוספות שכר מופקרות לאנשים שלא נותנים שירות".

 

הדיון נערך במליאה בעקבות הצעת חוק לחיזוק ההשכלה הגבוהה שאותה יזם יו"ר מרצ, חיים אורון. ההצעה נועדה לעגן בחוק את המלצות ועדת שוחט להעברת 1.8 מיליארד שקל למוסדות ההשכלה הגבוהה עד 2013, להקפיא את שכר הלימוד עד 2011 ולחזק את המכללות בפריפריה.

 

ח"כ אורון הסביר שהצעת החוק שלו אינה שגרתית, והוא לא הגיש הצעת חוק דומה מעולם. לדבריו היא "נועדה להיות שוט ומנוף על הממשלה להשלים את התהליך".

 

שר האוצר ביקש מאורון לדחות את ההצבעה בשבועיים, ולתת לממשלה הזדמנות להגיע להסדר עם המועצה להשכלה גבוהה, ואם לא - תתקיים הצבעה. בסופו של דבר נתן אורון לשר האוצר ארכה של חמישה ימים בלבד.

 

מהוועדה לתכנון ותקצוב במועצה להשכלה גבוהה נמסר בתגובה: "הרקע הניהולי של אנשי אגף התקציבים באוצר ויתר הבכירים במשרד אינו מאפשר להם לנהל מערכות מורכבות דוגמת מערכת ההשכלה הגבוהה בישראל. אנו מקווים ששר האוצר יעמוד בהבטחתו לחברי הכנסת ובימים הבאים ינהל משא ומתן רציני ותכליתי ולא יגרור רגליים וימשוך זמן כפי שעשה האוצר עד כה". 

 

יו"ר הפורום המתאם של חברי הסגל הזוטר, שיאון קורן, ויו"ר התאחדות הסטודנטים בישראל, בועז טופורובסקי, אמרו בתגובה: "נדהמנו לשמוע את השתלחותו של שר האוצר בראשי מערכת ההשכלה הגבוהה. אנו מאוכזבים מדבריו של השר ומצרים על כך שההשכלה הגבוהה אינה עומדת בראש סדר העדיפויות של הממשלה. אנו חוששים כי מערכת ההשכלה הגבוהה תקרוס וכי לא יהיה ניתן לשקם אותה".

  

יו"ר ועדת החינוך בכנסת, ח"כ מיכאל מלכיאור, הגיב גם הוא: "ההסתה הבוטה נגד ההשכלה הגבוהה אינה מוצדקת ואסור שתשמש תירוץ לשבירת האוניברסיטאות ולאי מתן התקצוב לו הן ראויות. היום זה עניין של הצלת נפשות ושל הצלת מערכת ההשכלה הגבוהה מכיליון".

 

חזית מול תמיר

מעל הבמה גם עקץ השר את שרת החינוך, יולי תמיר, על ה"שיעור באי-הבנת הנקרא שנתנה היום במליאה". בר-און התייחס לאופן בו הציגה תמיר את ההסכם עם הסגל הבכיר, שלטענתו היה לוקה בחסר.

 

כשתמיר הסבירה את עמדתה, העיר שר האוצר בקריאת ביניים שיש לה "עניין אישי" לאור מעמדה האקדמי. בכך רמז לזכאויות הפנסיה שלה. תמיר הגיבה שהוא כנראה לא יודע שהיא התפטרה מתפקידה באוניברסיטת תל אביב לאחר כניסתה לממשלה. אגב, תמיר אמרה בדיון כי עמדתה האישית בסוגיה היא שהכסף צריך להגיע להשכלה הגבוהה, אלא שכחברת ממשלה היא נאלצת להתנגד לחוק.

 

בתחילת השבוע התקייימה פגישת משא ומתן בין האוצר לבין נציגי האוניברסיטאות, בהם יו"ר ועד ראשי האוניברסיטאות, פרופ' מנחם מגידור. בפגישה הציעו אנשי הסגל "פשרה" - שנת גישור תקציבית במקום תקציב עבור רפורמה של חמש

שנים. שנה זו, הציעו, תהיה כחלק מעיקרי יישום כולל של ועדת שוחט, כשבסיס כל הסכם שיתקבל יהיה התוספת שקיבלו כבר השנה (תשס"ח), כולל כל התוספות התקציביות שקיבלו מהאוצר - תוספת של 470 מיליון שקל ש-100 מיליון מתוכם מיועדים לפיתוח תשתיות קיימות כספריות ומעבדות והשאר לגידול במספר הסטודנטים. עוד דרשו כי ההסכם עם הסגל הזוטר והבכיר לא יהיה על גב המערכת ומתקציביה, אלא מתקציבי משרד האוצר. האוצר, שנתבקש להגיב להסכם תוך 24 שעות, לא מסר את תשובתו להצעה 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
שר האוצר, רוני בר-און
צילום: גיל יוחנן
תמיר. כבר לא באוניברסיטה
צילום: ירון ברנר
אורון. שוט
צילום: עופר עמרם
מומלצים