שתף קטע נבחר

20 שנה אחרי: סיגורני וויבר חוזרת לגורילות

20 שנה אחרי הפקת הסרט "גורילות בערפל" על חייה של החוקרת דיאן פוסי, חוזרת הכוכבת סיגורני וויבר לגורילות ההרים בשמורת וירונגה ברואנדה, ומציגה בסרט תיעודי מיוחד את המאמצים להצלתם של קופי האדם הגדולים ביותר, בני המשפחה הביולוגית הקרובים ביותר לבני האדם

בסוף שנות ה-60 יצאה חוקרת צעירה בשם דיאן פוסי לחקור את אוכלוסיית גורילות ההרים בהרי וירונגה שבמרכז אפריקה. פוסי חיה שנים רבות בין הגורילות בשלוש השמורות שהוקמו באזור - בקונגו, באוגנדה וברואנדה, עד שנרצחה בידי ציידים שאת צעדיהם הצרה. לאחר מותה התפרסם בעולם ספרה המרתק "גורילות בערפל", שאף תורגם לעברית בשנת 1990.

 

בעקבות הספר הופק הסרט ההוליוודי "גורילות בערפל", בכיכובה של סיגורני וויבר, שגילמה את דמותה של פוסי. הסרט חשף את סיפורה ופועלה של פוסי למען הגורילות למיליוני צופי קולנוע ברחבי העולם.

 

20 שנה אחרי הפקת הסרט חזרה וויבר לבקר את גורילות ההרים בשמורת וירונגה שברואנדה. מאז פירסום הספר התחוללה במדינה מלחמת אחים נוראה, בין שבטי ההוטו לטוטסי, שבמהלכה נהרגו יותר ממיליון איש חפים מפשע. גם באוגנדה ובקונגו היו מלחמות ומעשי אלימות שהביאו למותם של רבבות.

 

ומה עלה בגורלן של גורילות ההרים באותה תקופה סוערת? מסתבר שמאוכלוסיה של אלפים נותרו היום רק כ-700 פרטים, השרויים בסכנת הכחדה חמורה בשל המצב הפוליטי והכלכלי הבלתי יציב באזור. בני האדם הוכיחו את תבונתם ברצח ואונס של כמעט שני מיליונים מבני מינם רק בתחום שלוש המדינות הללו; האם יחסל האדם הנבון גם את קרוביו הביולוגיים הנפלאים?

 

 

ספרי הזואולוגיה מציינים כי סדרת הקופאים (פרימטים) כוללת כ-250 מינים של קופים, קיפופים ואת בני האדם. סדרה זו כוללת בתוכה חמישה מינים של קופי אדם גדולים: שני מיני אורנג-אוטן החיים באסיה, שני מיני שימפנזה החיים באפריקה והגורילה, שגם היא חיה באפריקה והיא המין הגדול ביותר.

 

המין היחיד מסדרה זו שחי טוב, משגשג ומתרבה הוא האדם. האנושות הולכת וגדלה ובני האדם מתרבים ונוחלים את העולם כולו. במסגרת התנחלותם הם משנים סדרי בראשית, מייבשים ביצות, כורתים יערות ומפריחים מדבריות. בדרך זו הם פוגעים בטבע ומכחידים רבים מיצוריו, ובכללם גם את קופי האדם, קרוביהם הביולוגיים, שה-DNA שלהם זהה ב-98 אחוז לשלנו. לעומת האדם, קופי האדם שרויים בסכנת הכחדה חמורה ביותר.

 

למרות האהבה הרבה שרוחש האדם לקרוביו קופי האדם, הוא פוגע בהם "בלי חשבון". הפגיעה הקשה ביותר היא במקומות המחייה של הקופים - ביערות הגשם הטרופיים. כריתת היערות גרמה להכחדת אוכלוסיות רבות של קופי אדם, וכיום נותרו מהם אלפים בלבד. חלקם חיים בשמורות טבע ומוגנים, אך ברוא היערות נמשך, וציידים ממשיכים לצוד אותם באופן בלתי חוקי. 

 

למזלן של הגורילות, ממשיכים אנשי השמורות להגן עליהן ולחקור אותן. בעקבות "גורילות בערפל" הפכו הגדולים שבקופי האדם לכוכבים מבוקשים, ואלפי חובבי טבע באים לבקרם בשמורות שבהרי וירונגה, חרף תג המחיר הגבוה. ההכנסות מביקורים אלה בשמורה שברואנדה מגיעות לכשני מיליון דולר בשנה, וחלק גדול מהסכום מוקדש להגנת הגורילות.

 

בסרט "בחזרה לגורילות", מופיעה הכוכבת וויבר ללא איפור ובבגדי מסע פשוטים, במהלך ביקורה בשמורה ברואנדה. היא פוגשת שם גורילות שהכירה לפני 20 שנה, במהלך צילומי הסרט, וגם גורילות צעירות יותר. היא יוצאת עם חבורת פקחי ציד לפרק מלכודות במעבה היער, ומבקרת גם בבית יתומות - קרבנות מלחמת האזרחים האיומה במדינה.

 

שני תלמידים מבית הספר נבחרים לשמש "מגיני הגורילות" והם יצטרפו לגופים הבינלאומיים המנסים להציל את הקופים בעזרת חוקרים מהמערב., אנשי חינוך וחובבי טבע מקומיים. אנשים אלה הם תקוותם היחידה של הקופים האצילים - הסיכוי האחרון להצילם אותם מידיו החמדניות של האדם רודף הבצע וחסר האחריות.

 

  • הסרט "בחזרה לגורילות עם סיגורני וויבר" ישודר ביום א', 13.7 ב-21:40 בערוץ 8 (HOT)

 

ד"ר אבי ארבל, זואולוג, מרצה, מדריך טיולים ומחבר הספר "לקסיקון היונקים של ארץ ישראל"
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נותרו מאות בלבד. גור גורילה בשמורה
צילום: עינב ברזני
מאמצי הצלה מפני חמדנות האדם
צילום: wildlifedirect.org
מומלצים