שתף קטע נבחר

בקרוב: הדחת ראש ממשלה באס.אם.אס

"משפטים" שמתנהלים מעל דפי העיתונות הם דבר מאוס הפוגע בעצם תקינותו של המשטר הדמוקרטי שכולנו כל כך גאים בו

הכל היה צפוי, ובכל זאת עוצמתם של הדברים פשוט עברה גבול. יש כבר מי שמבקשים מן היועץ המשפטי לממשלה, דווקא ממנו, האיש שמצא על שולחנו ביום שבו נכנס לתפקיד את טיוטת כתב האישום נגד אריאל שרון וזרק אותה לפח האשפה, שיכריז על נבצרותו של ראש הממשלה. אין למני מזוז, כמובן, שום סמכות לעשות זאת, לא חוקית ולא מוסרית, אבל מי בכלל מוכן לדקדק בקטנות מן הסוג הזה? הפוליטיקאים לא מוכנים להמתין אפילו עד להגשת כתב אישום נגד אהוד אולמרט, שלב שאף הוא מוקדם למדי על פי הדין, ואף לא למשהו שהוא קרוב לזה; נניח הכרזה על מוכנותו של כתב אישום ועל זימון עורכי הדין לשימוע. הם רוצים את ליטרת הבשר שלהם כבר עכשיו. כאן – ומיד. "משפט שדה" קוראים לכך בכמה מדינות.

 

לינץ' ציבורי הוא אולי השם הנכון יותר לדעתי, ואני אומר את הדברים בדחילו ורחימו; לא בגלל שאני נמנה עם חסידיו של ראש הממשלה הזה או של ממשלתו, אלא משום ששלטון החוק, נס-הדגל של לא-מעט צבועים במערכת הפוליטית, חשוב לי הרבה יותר מגורלו האישי של הנוסע המתמיד שדאג, על פי אמצעי התקשורת, גם לבני משפחתו. "משפטים" שמתנהלים מעל דפי העיתונות הם דבר מאוס הפוגע בעצם תקינותו של המשטר הדמוקרטי שכולנו כל כך גאים בו. משה קצב חווה זאת על בשרו מזה כשנתיים.

 

אבל הפוליטיקאים האלה, שכבר צבעו את פניהם בצבעי פריימריז, לא רוצים בשום הליך מסודר. הם כבר מריחים דם – וכשריחו בנחיריהם, הכל, אבל ממש הכל, כשר בעיניהם.

 

הסכינים נשלפות – והם כבר מוכנים למחול גם לפרקליטות המדינה על האזנות סתר לא ראויות, בלשון המעטה, וגם למשטרה על כמה וכמה מחדלים מרושעים מן העת האחרונה. אמרו את זה כבר לפני לא מעט פעמים אבל תמיד ראוי לחזור על כך שוב ושוב: מראית פני הצדק חשובה לא פחות מעצם עשייתו.

 

אף אחד לא יודע, כמובן, מה בדיוק אמרו עדים שונים בחדרי החקירות, אבל דוברים "יודעי דבר" משני הצדדים, כבר מספרים לכולנו מי שתק ומי משתף פעולה. עדים-בכוח מרואיינים באמצעי התקשורת עוד לפני שמסרו גירסא מסודרת במקום ששם ראוי להם שידברו. בקרוב מאוד, מן הסתם, כבר נמצא כמה וכמה עדים שהסכימו להיבדק בפוליגרף; אולי גם בשידור חי בתוכניתו של גדי סוקניק. למה לא? אם כבר, אז ללכת עד הסוף. שופט-בדימוס, או סתם איזה אלוף (במיל.), יתבקש לחרוץ דין, אם כי תינתן כנראה גם אפשרות למגיבים במכשירים ניידים לומר את דברם על ידי משלוח הודעות אס.אם.אס, ואולי גם להפוך על פיה את "הכרעת הדין" המרשיעה.

 

מעניין איך ירגישו אז בלשכת פרקליט המדינה? האם ילכו עם תיק החקירה עד הסוף? האם יהיה עוד טעם בניהול המשפט בבית משפט רגיל, אם באולפן של "שופט נולד" ייקבע שהנאשם זכאי?

 

הרי מי שאמורים היו להיות שופטיו של משה קצב כבר הביעו את דעתם בפומבי עוד לפני שהמשפט נפתח, לגבי הסדר-הטיעון שהתגבש בעניינו, ושקיבל גושפנקא של בית המשפט העליון; אז מה עוד צריך כדי להוכיח לאיזה שפל הידרדרה מערכת אכיפת החוק? כלום יש בכלל סיכוי למשפט הוגן למי שהלינץ' הציבורי עשה בו שפטים עוד לפני שמשפטו החל?

 

ד"ר חיים משגב, מרצה למשפט

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים