שתף קטע נבחר

גולשים בגיל הזהב: האינטרנט מסייע לקשישים

מהפיכת האינטרנט תפסה את בני הגיל השלישי מאוחר מדי. כמה עצוב, כי אין כמו המחשב להקל על חיי היומיום של המבוגר: הוא שומר וזוכר, חוסך "סידורים" בחוץ ומקל על הבדידות. מי, איפה ואיך עושים להם את הרשת ידידותית יותר

"להגיד לך את האמת‭,"‬ אמר לי בשקט הפנסיונר שישב לידי‭",‬בכלל לא רציתי לבוא לכאן. מה לי ולמחשבים, אני לא מתחבר לזה בכלל. אני אוהב לצייר, למשל. אבל אחרי ששמעתי את הדברים, ואם אנשים כאן אומרים שהם משתמשים במחשב, אולי שווה לנסות‭."‬

 

והוא לא לבד. הקהל שהגיע ליום העיון שערכה לאחרונה האוניברסיטה הפתוחה, תחת הכותרת "שיבה דיגיטלית: טכנולוגיות בגיל השלישי‭,"‬ הורכב ברובו מפנסיונרים. הם הגיעו בעיקר כדי ללמוד איך יכולים המחשב והאינטרנט לתרום לחייהם‭".‬אוהב לצייר‭,"?‬ אמרתי‭",‬אז שים לב לזה" - והצגתי לו מיד את תוכנת הצייר של חלונות ואתרים המציגים ציורים שנוצרו בעזרתה. לשנינו ברור שזה לא תחליף של ממש לציור רגיל, אבל הנה, עוד דרך להתחבר אל המחשב.

 

כשהזיכרון בוגד

לחשש של מבוגרים רבים מפני המחשב יש בסיס פיזיולוגי. ד"ר גתית קווה, מהמחלקה לחינוך ולפסיכולוגיה באוניברסיטה הפתוחה ומכון הרצוג לחקר ההזדקנות והזקנה באוניברסיטת תל-אביב, מסבירה שעם הגיל יורדת היכולת ללמוד מידע חדש. גם היכולת לשלוף את המידע מהזיכרון בשעת הצורך פוחתת. פרט לכך, רוב המבוגרים לא השתמשו בעבר במחשב, ולכן אין להם ניסיון רלוונטי להישען עליו. ואם זה לא מספיק, הטכנולוגיה משתנה כל הזמן בקצב כה מהיר, שמבוגרים מתקשים לעמוד בו. כתוצאה מכך, מבוגרים רבים מעדיפים להתרפק בחייהם על הניסיון המצטבר שרכשו ועל טכניקות שהם מכירים היטב.

 

ד"ר קווה מודעת גם לבעיה של חלוקת קשב, המקשה על גולשים מבוגרים לשאת אתרים עם פרסומות קופצות ומהבהבות, אך מייד מבהירה: "המחשב הוא כלי אישי - אם אדם מבוגר וחסר ניסיון משתמש בו, הוא יכול לעבוד בקצב שלו, כשהוא לא מעכב אף אחד‭."‬ היא גם מציינת, כי ילדים עם בעיות קשב, למשל, מתרכזים טוב יותר מול מחשב, שמאפשר לשמור פעולות ולחזור אליהן אם מישהו הסיח את דעת המשתמש.

 

החשש של המבוגרים מהמחשב ניכר היטב בשטח: נאווה גלעד מאיגוד האינטרנט מציגה נתונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, לפיהם במשקי בית של מבוגרים אחוז הבעלות על מחשב ‭(27.3%)‬ ומנוי לאינטרנט ‭(20%)‬ נמוכים באופן משמעותי מאשר בכלל האוכלוסייה ‭65.8%)‬ ו‭,54.6%-‬ בהתאמה‭.(‬ סקרים אחרים שנערכו מצאו פער גדול אף יותר. לעומת זאת, שיעור הבעלות על טלוויזיה ‭(96.4%)‬ ושיעור המנויים לטלוויזיה בכבלים ובלוויין ‭(79.5%)‬ גבוה אצל מבוגרים לעומת הנתונים בקרב כלל האוכלוסיה.

 

חבר לעת זיקנה

אבל ד"ר קווה מציגה גם כמה יתרונות שמציע המחשב למבוגרים, בעיקר לאלה הסובלים מבעיות זיכרון. המחשב, מסבירה ד"ר קווה, תומך ביכולות הקוגניטיביות המושפעות לרעה מהגיל, ושומר וזוכר במקומנו: "חיפוש באינטרנט, למשל, יותר פשוט מחיפוש באנציקלופדיה מודפסת‭."‬

 

אדם מבוגר גם יכול לחסוך לעצמו סידורים שונים בעזרת האינטרנט: לערוך קניות, להתעדכן במצב חשבון הבנק ולבצע בו פעולות, להזמין חופשה או לקבוע תור לרופא.

 

האינטרנט הוא גם פתרון מצוין לבדידות. אפשר לשחק ברידג‭,'‬ שחמט או כל משחק אחר עם גולשים אחרים או מול המחשב. אפשר לפתח היכרויות חדשות או לחדש ישנות, דרך רשת או פורומים שונים.

 

במחשב ניתן למצוא גם פתרונות לבעיות שאין במדיה אחרת: אם האותיות בעיתון קטנות מדי צריך לחפש זכוכית מגדלת, אבל אם הטקסט במחשב קטן מדי אפשר פשוט להגדיל אותו בלחיצת כפתור.

 

פורטל "מוטק'ה"‬ הוא דוגמה טובה לאתר המכוון היטב לאוכלוסייה מבוגרת. העיצוב נקי, בלי פרסומות קופצות ומרצדות, הכותרות גדולות ובולטות וכך גם כפתורי הניווט. אחד הכפתורים הבולטים בראש עמוד הבית מציע לשנות את גודל הטקסט בלחיצת כפתור. ברישום לאתר יש להזין גם את שנת הלידה, אבל כאן, בניגוד לאתרים אחרים, השנים הולכות ועולות, מהמאוחרות יותר אל המוקדמות - בהנחה שהמשתמשים הם מבוגרים.

 

לבלוגים ולצ'טים יש בדרך כלל דימוי צעיר. אבל כל אחד מהם יכול להיות כלי מצוין גם עבור משתמשים מבוגרים. במוטקה מציעים, למשל, שירות צ'אט בין גולשים או צ'אט עם מתנדבים שהוכשרו על-ידי ארגון סה"ר (סיוע והדרכה ברשת‭.(‬ בלוגים הם גם כלי מצוין לתיעוד סיפורי חיים.

 

יום העיון המחיש בצורה טובה חלק מהבעיות שבהן נתקלים בני גיל הזהב המעוניינים לעבוד עם מחשב. מצגות שעשו שימוש בפונט קטן מדי היו בעייתיות לקהל, כמו גם כאלה שעשו שימוש נרחב באנגלית. הנוכחים ביקשו לשמוע פרטים על שירותי תמיכה וסיוע לגלישה באינטרנט. סוגיה אחרת שחזרה ועלתה נגעה למחיר - של המחשבים עצמם, של החיבור לאינטרנט ושל הקורסים להכרת המחשב, שמבוגרים רבים מבקשים לעבור. כל הוצאה כזו מכבידה, מרתיעה ומרחיקה משתמשים פוטנציאליים מהמחשב.

 

הנושא הכספי הוא בעייתי לטיפול. אין גוף שיסבסד את מחירי המחשבים או חבילות הגלישה. מצד שני, לא מעט גורמים מציעים קורסים להכרת המחשב במסגרות שונות - בחלק מהמקרים ללא תשלום, או תמורת תשלום סמלי. ספקיות האינטרנט יוזמות מדי פעם הדרכות בשיתוף עם מתנ"סים ומועדונים קהילתיים באזורים מסוימים, או הדרכות בבתי אבות. מכון גרטנר, שעומד מאחורי הרשת החברתית מוטקה, מציע לימודים במחירים נמוכים וקורס ללמידה עצמית באתר.

 

חברת מיקרוסופט ועמותת תפו"ח מפעילות פרויקט משותף בתחום, ואיגוד האינטרנט הישראלי מציע גם הוא ערכת הדרכה. פרויקט להב"ה וארגון אש"ל מעבירים, כל אחד בנפרד, הדרכות וקורסים, ואלה רק חלק מהפרויקטים הפעילים בתחום.

 

להסביר את המדינה

משרד החוץ, בשיתוף עם איגוד האינטרנט, גייס כמה מבני גיל הזהב לטובת פרויקט הסברה של מדינת ישראל באינטרנט. משרד החינוך יזם פרויקט בשם "הקשר הרב-דורי‭,"‬ במסגרתו מגיעים לבתי-ספר אנשים מבוגרים, שלומדים להכיר את המחשב בסיוע תלמידי בית-הספר. לאחר מכן, הם מתעדים ביחד את סיפור חייהם ומשמרים אותו במחשב וברשת.

 

היוזמה הזו מזכירה את הסיפור של אלמן בריטי בן 80 בשם פיטר אוקלי, שהפך לפני שנתיים לכוכב באתר YouTube לאחר שפשוט התיישב מול מצלמת המחשב וסיפר את סיפור חייו. כיום מפעיל אוקלי ערוץ ביו-טיוב, אליו נרשמו קרוב ל‭50-‬ אלף מנויים, וארכיון של יותר מ‭130-‬ סרטונים, אשר זכו למאות-אלפי צפיות (חלקם אף למיליוני צפיות‭.(‬ בנוסף מתפעל אוקלי אתר בו הוא עונה על שאלות, מנסה לקדם את השימוש במחשבים בקרב בני גיל הזהב, מנהל בלוג, מעלה פודקאסטים ועוד.

 

אין כיום מקבילה ישראלית לאוקלי, אבל ברגע שהשימוש באינטרנט יהפוך לנפוץ יותר בקרב בני גיל הזהב אולי נמצא כוכב חדש, לבן-שיער, גם באינטרנט הישראלי. 

 

יש כתובת

מחפשים מידע נוסף? רוצים ללמוד להכיר את המחשב? הנה כמה מספרי טלפון וכתובות אינטרנט של ארגונים מרכזיים שיוכלו לסייע:

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים