שתף קטע נבחר

בדרך לאישור: זכויות נוספות לקטינים במעצר

על-פי החוק שיובא לקריאה שנייה ושלישית בכנסת, מי שטרם מלאו לו 18 יוכל לבקש שאחד מהוריו יהיה עמו בחקירתו במשטרה. בנוסף, נערים וילדים לא ייחקרו בשעות הלילה. כמו-כן, שופטים יוכשרו כדי לדון במעצרם של בני-נוער

האם בקרוב יינתנו זכויות נוספות לבני-נוער בחקירה במשטרה? ועדת החוקה, חוק ומשפט אישרה היום (ג') לקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק הנוער, המשנה באופן משמעותי את התייחסות מערכת אכיפת החוק לבני 18 ומטה. הצעת החוק מעגנת את זכויות הקטין משלב החקירה ועד לריצוי העונש.

 

על פי החוק המתגבש, למי שטרם מלאו לו 18 תעמוד הזכות שבחקירתו יהיה נוכח הורה או קרוב אחר, אלא אם יהיה חשש לשיבוש הליכי חקירה. חוקרי המשטרה יחויבו להביא לידיעת הנער את זכותו לנוכחות הורהו בחקירה. כמו כן, תחול חובה להודיע להורה החשוד על עצם קיומה של החקירה.

 

עוד קובעת הצעת החוק הממשלתית כי תיאסר חקירת נערים וילדים בשעות הלילה. חקירתם של מי שטרם מלאו לו 14 תסתיים עד השעה 20:00 בערב ותחודש רק ב-7:00 בבוקר. חקירתם של מי שכבר מלאו להם 14 תסתיים עד השעה 22:00 בערב ותחודש בשעה 7:00 בבוקר.

 

בנוסף, החוק יגביל לתשעה חודשים את משך הזמן שבו ניתן יהיה להורות על מעצר בית של קטין. לאחר מכן, ניתן יהיה להאריך את מעצר הבית בתשעים יום בכל פעם. כיום ניתן להורות על מעצר בית של ילד או נער ללא מגבלת זמן.

 

ועדת החוקה קבעה כי לקריאה השנייה והשלישית, שתתקיים בקרוב במליאת הכנסת, יועלו שתי גרסאות באשר למעצר עד תום ההליכים. על פי גרסה אחת לא ניתן יהיה בשום אופן להורות על מעצר עד תום ההליכים של מי שטרם מלאו לו 14. על פי הגרסה השנייה לא ניתן יהיה להורות על מעצר עד תום ההליכים של חשודים בגיל זה, אלא מטעמים מיוחדים שהשופט יידרש לנמקם. כיום אין מניעה מלהורות על מעצר עד תום ההליכים של מי שטרם מלאו לו 14. חברי הכנסת יידרשו להכריע בין שתי האפשרויות.

 

השופטים יעברו הכשרה

בעקבות החוק החדש יחויבו שופטים הדנים במעצר של ילדים ונערים לעבור הכשרה מיוחדת. כיום, כל שופט היושב בתורנות מעצרים יכול לדון במעצר מי שטרם מלאו לו 18. עוד תוספת בהצעת החוק קובעת כי בתוך 24 שעות מהרגע שבו הילד או הנער נכנס למשמורת שירות בתי הסוהר, תהא חובה להביאו בפני עובד סוציאלי. סעיף נוסף ברפורמה קובע כי החזקתו בחדר נעול של קטין השוהה במעון נעול תתאפשר למשך שעתיים לכל היותר. כיום על פי נהלים פנימיים של המעונות ניתן לנעול ילד או נער בחדר למשך עשר שעות.

 

יו"ר ועדת החוקה, ח"כ פרופ' מנחם בן-ששון (קדימה): "נקודת המוצא בחוק הזה היא שקטין אינו מבוגר קטן, אלא בריאה שיש לתת לה תשומת לב מיוחדת, הן תוך כדי ההליך המשפטי והן לאחריו. מדובר באזרחי העתיד של מדינת ישראל ולמרות שלעתים מתברר כי חטאו ופשעו עלינו לעשות את המיטב כדי להצילם".

 

חבר הכנסת יצחק לוי (האיחוד הלאומי-מפד"ל), שניהל את הדיונים בהצעת החוק: "זהו התיקון הרחב ביותר שנעשה בעשור האחרון לקידום זכויות הקטינים בישראל. הרפורמה עוסקת בשכבה הקשה ביותר של קטינים, שזקוקים יותר מכולם לעזרה, שיקום ושמירה על זכויותיהם. הממשלה תהיה חייבת ליצוק תוכן לחוק על ידי הקצאת משאבים ותקנים הדרושים למימוש חלק מסעיפי החוק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים