שתף קטע נבחר
 
צילום: אסף אמברם

מאורז, מבטטה ואפילו מקינואה: פסטות מיוחדות

טעמתם כבר ספגטי שעשוי מבטטות? ופסטה מקמח ארטישוק ירושלמי? או מקמח זרעי ענבים? יעל גרטי בישלה שמונה פסטות חדשות ומוזרות, חלקן מתאימות לחולי צליאק, והיא מגישה את מסקנותיה – וגם שני מתכונים

כחובבת אוכל בריאותי אני תמיד שמחה לגלות מוצרים בריאותיים חדשים על המדף: מתברר שהיצרנים והיבואנים מודעים לשוק ההולך וגדל של צרכני האוכל הבריאותי, כמו גם לאחוז הגבוה של חולי הצליאק – והמדפים משופעים במוצרים חדשים ומעניינים.

 

בחנויות הטבע הקטנות ניתן למצוא סוגים בודדים של פסטות מיוחדות, שעשויות מקמחים מיוחדים, שמתאימים לחולי הצליאק ולמאותגרי האוכל הבריאותי. רשת "עדן טבע מרקט", שהפכה לאחרונה לאימפריה בת שלושה סניפי ענק ועומדת לפתוח שני סניפים נוספים בתקופה הקרובה, מציעה עשרות סוגי פסטה מעניינים: מקמח ארטישוק ירושלמי, מעמילן בטטות, מקמח אורז, מקמח אורז בר, מקמח קינואה, ועוד. אספתי, אם כן, שמונה סוגי פסטה לחיקי, וניגשתי למטבח. המסקנות לפניכם.

 

ספגטיני עגבניות ובזיליקום בתוספת קמח ארטישוק ירושלמי

המוצר מכיל: קמח דורום אורגני וקמח ארטישוק ירושלמי אורגני

הלוּק: ספגטיני (ספגטי דק מאוד) בשני צבעים, כתום-כהה וירוק כהה-חום

המסקנות? הספגטיני מתבשל מהר, מאבד מעט מצבעו אך עדיין ניכרים בו שני צבעים, הטעם חביב אך לא מלהיב.

היצרן: "דה בולס", ארה"ב

היבואן: מס' 3804 (נשמע מסתורי, לא?) עבור "ליב"

להשיג ב: רשת "עדן טבע מרקט"

מחיר: 14.50 שקלים ל-226 גרם. כשר.

מתאימה לחולי צליאק? לא.

 

אטריות בטטה דקיקות

המוצר: מקלוני בטטה

מכיל: עמילן בטטות

הלוּק: אטריות דקיקות דמויות חוטי כביסה, לבנות-ירקרקות, שהופכות בבישולן שקופות-ירקרקות ובלתי אטרקטיביות בעליל.

הטעם: לא הורגש טעם של בטטה, או טעם בכלל.

היצרן: "זהאויואן סניג'ה ורמיצ'לי", סין

היבואן: "אוריינטל פוד אימפורטרס"

להשיג ב: "עדן טבע מרקט", א. ת. פולג, א. ת. אור יהודה, א. ת. ראשל"צ (מתחם "גזית-גלוב")

מחיר: 7.99 שקלים ל-400 גרם

מתאימה לחולי צליאק? כן. 


נטולות טעם. אטריות בטטה (צילום: אסף אמברם)

 

ספגטי קינואה

הלוק: ספגטי בעובי רגיל ובצבע רגיל בהחלט, עשוי מקמח קינואה וקמח אורז אורגניים

הטעם? מצוין! ממש דומה לטעמה של פסטה רגילה.

היצרן: "אירוּפָּנָה", בוליביה

היבואן: "ה.ב.ו.ה."

להשיג ב: רשת "עדן טבע מרקט"

מחיר: 15.49 שקלים ל-227 גרם.

מתאימה לחולי צליאק? כן.

 

פסטה מאורז בר אורגני

המוצר: פתיתי אורז בר

הלוק: רדיאטורה חומים-אפורים, שהופכים אפורים-בהירים בבישולם.

המסקנות? הפסטה שומרת על צורתה בבישול, מרקמה מוזר מעט. חביבה - אך לא מלהיבה.

היצרן: "ריזופיה פוד פרודוקטס", קנדה

היבואן: "מרשל מוצרי טבע"

להשיג ב: רשת "עדן טבע מרקט"

מחיר: 19 שקלים ל-454 גרם. כשר.

מתאימה לחולי צליאק? כן.  


רדיאטורי מקמח אורז בר (צילום: אסף אמברם)

 

ספגטי מקמח אורז בטעם תרד

המוצר מכיל: אורז חום, אבקת תרד, מים

הלוק: ספגטי ירוק

הטעם? נחמד

היצרן: "ריזופיה פוד פרודוקטס", קנדה

היבואן: "מרשל מוצרי טבע"

להשיג ב: רשת "עדן טבע מרקט"

מחיר: 7 שקלים ל-454 גרם. כשר.

מתאימה לחולי צליאק? כן.

 

ספגטיני שום ופטרוזיליה בתוספת קמח ארטישוק ירושלמי

המוצר: פסטה אורגנית דקיקה בתוספת שום ופטרוזיליה

מכיל: קמח דורום אורגני וקמח ארטישוק ירושלמי אורגני

הלוק: ספגטיני (ספגטי דקיקים מאוד) בצבע ירוק ולבן

נו, ואיך? הספגטיני מתבשל מהר, מאבד מעט מצבעו אך עדיין ניכרים בו שני צבעים, טעמם של השום והפטרוזיליה מורגש בעדינות רבה, אם בכלל.

הטעם - חביב, אך לא מזהיר.

היצרן: "דה בולס", ארה"ב

היבואן: 3804 - עבור "ליב"

להשיג ב: רשת "עדן טבע מרקט"

מחיר: 14.5 שקלים ל-226 גרם

מתאימה לחולי צליאק? לא. 


טעם עדין. ספגטיני שום ופטרוזיליה (צילום: אסף אמברם)

 

פסטת "חונקי כמרים" עם קמח זרעי ענבים

המוצר: "פתיתים סטרוצה", שזה תרגום לא מוצלח לסְטְרוצָפְּרֶטי (strozzapreti), שפירושו חונקי כמרים

מכיל: קמח סמולינה מחיטת דורום בתוספת זעומה (5%) של קמח זרעי ענבים, שמתברך בתכונות בריאותיות.

הלוק? חונקי כמרים בצבע חום בהיר, מעוטרים בנקודות חומות-כהות

נו, ואיך? המרקם מעט מוזר, הטעם סביר בהחלט.

היצרן: "טָארָלורו"

היבואן: "אידאו"

להשיג ב: "ספייסס", הדר יוסף

מחיר: 22.90 שקלים ל-500 גרם

מתאימה לחולי צליאק? לא.

 

ספגטי אורז בר אורגני

המוצר: מקלוני אורז בר

הלוק: אטריות דקיקות חומות-כהות, שהופכות ירקרקות בבישולן.

הטעם? טוב מאוד

היצרן: "ריזופיה פוד פרודוקטס", קנדה

היבואן: "מרשל מוצרי טבע"

להשיג ב: רשת "עדן טבע מרקט"

מחיר: 19 שקלים ל-454 גרם. כשר.

מתאימה לחולי צליאק? כן.


אורז בר, אבל בפסטה (צילום: אסף אמברם)

  

שלושה סוגי ספגטי עם פורטובלה ושיטקה

כשבישלתי את הפסטות השונות גיליתי שכיף לערבב סוגי פסטה אחדים בסיר אחד, עם תום בישולם, כל אחד לחוד. כך מתקבל תבשיל מעניין יותר, שמספק משחק של מרקמים וצבעים. חשוב להוסיף מעט שמן לפסטה במידה והיא ממתינה בצד, כדי שלא תדבק. לא מומלץ לבשל סוגי פסטה אחדים יחדיו, שכן כל סוג מצריך משך בישול שונה.

 

אפשר להכין תבשיל זה עם פסטה או נודלס מכל סוג ואין כל הכרח לשלב שלושה סוגי פסטה.

 

שומשום שחור בטעם שיטאקה ניתן להשיג ברשת "מזרח ומערב", בחנויות טבע ובחנויות מתמחות. פטריות שיטאקה מיובשות ניתן להשיג בכל מרכול. במקום פורטובלה ניתן להשתמש בפטריות יער "ירדן", פטריות "מלך היער" או פטריות "אלמוג" ורודות.

אין צורך במלח כיוון שרוטב הסויה מלוח.

 

המרכיבים (ל-3-4 מנות):

40 גר' פטריות שיטאקה מיובשות

שמן שומשום כהה

4 גבעולי בצל ירוק, שטופים וחתוכים לפיסות באורך 1 ס"מ

1 חב' קטנה פטריות פורטובלה (לא שטופות!), חתוכות לפרוסות

רוטב סויה ("קיקומן" מומלץ)

מעט רוטב סויה מתוק "קיקומן"- לא חובה

מעט שומשום שחור בטעם שיטאקה - לא חובה

1/3 חב' (150 גרם) ספגטי מקמח אורז בטעם תרד

1/3 חב' (150 גרם) ספגטי מקמח אורז בר

1/3 חב' (75 גרם) ספגטיני עגבניות-בזיליקום

 

אופן ההכנה:
  1. משרים שיטאקה במים חמים למשך 10 דקות. מסננים, סוחטים היטב בעזרת הידיים וחותכים לרצועות דקיקות. מניחים בצד.
  2. מחממים מעט שמן שומשום במחבת רחבה על אש גבוהה. מטגנים בצל ירוק במשך חצי דקה. מוסיפים שיטאקה ופורטובלה, מוסיפים מעט שמן שומשום ומטגנים עד להתרככותן ולקבלת צריבה קלה. מוסיפים רוטב סויה, מעט רוטב סויה מתוק (לא חובה) שומשום שחור בטעם שיטאקה (לא חובה). מערבבים במשך דקה, מסירים מן האש ומניחים בצד.
  3. מבשלים את שלוש הפסטות לחוד (או חב' אחת במשקל 500 גרם, של פסטה מכל סוג) לפי הוראות היצרן. מסננים, מוסיפים מעט שמן שומשום (כדי שלא ידבקו) ומניחים בצד. כששלוש הפסטות מוכנות מחזירים אותן לסיר, על אש נמוכה, מוסיפים במהירות את הפטריות, מערבבים, מוסיפים מעט רוטב סויה, מערבבים ומסירים מן האש. מגישים מיד.

 

פסטה עם זוקיני ועגבניות

אפשר להכין תבשיל זה עם פסטה מכל סוג ואין כל הכרח לשלב שני סוגי פסטה. ניתן לאפות את הזוקיני והעגבניות יחדיו, אך אז יתקבלו זוקיני פחות פריכים. אפשר להוסיף גם רצועות פלפלים מוקפצות בשמן זית או צלויות בתנור.

 

המרכיבים (ל-3-4 מנות):

4 זוקיני יפים, שטופים וחתוכים לפרוסות דקות

7 עגבניות תמר קטנות-בינוניות, שטופות וחתוכות לרבעים לארכן

מעט עשבי תיבול טריים או יבשים (טימין, רוזמרין) – לא חובה

שמן זית

מלח

פלפל שחור גרוס גס

1 חב' (226 גרם) ספגטי קינואה

1/2 חב' (113 גרם) ספגטיני פטרוזיליה ושום

מעט רוטב חריף מכל סוג (לא חובה)

 

אופן ההכנה:
  1. מחממים תנור ל-200 מעלות ומכינים 2 תבניות תנור קטנות מרופדות בנייר כסף או בנייר אפייה.
  2. בתבנית אחת מניחים זוקיני, מזליפים שמן זית ובוזקים מלח ופלפל. מערבבים בעזרת הידיים או בעזרת שתי כפות ומכניסים לתנור. אופים במשך 45 דקות ומערבבים פעם אחת באמצע האפייה. מוציאים ומניחים בצד.
  3. בתבנית השנייה, הנאפית במקביל, מניחים עגבניות תמר, מזליפים שמן זית ובוזקים מלח ופלפל. אפשר להוסיף מעט עשבי תיבול טריים או יבשים, אם רוצים. מכניסים לתנור, אופים במשך 45 דקות, מוציאים ומניחים בצד.
  4. מבשלים ספגטי קינואה לפי הוראות היצרן. מסירים מן האש, מסננים, מערבבים עם כף שמן זית ומניחים בצד.
  5. מבשלים ספגטיני פטרוזיליה לפי הוראות היצרן, מסננים ומחזירים לסיר, על אש נמוכה. מוסיפים במהירות את הספגטי קינואה, את העגבניות הצלויות עם נוזליהן, את הזוקיני הצרוב עם נוזליו – ומערבבים. מוסיפים מלח, פלפל ומעט רוטב חריף אם רוצים. טועמים ומתקנים תיבול לפי הצורך. מגישים מיד.

 

צילומים: אסף אמברם. לאתר שלו הקליקו כאן

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
העגבניות (והבזיליקום) כבר בפנים
צילום: אסף אמברם
מומלצים